Ενα βαρύ πλήγμα για το ΕΣΥ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θλίψη αλλά και θυμό έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός βρέφους λίγων ωρών ως αποτέλεσμα της τρίωρης καθυστέρησης διακομιδής του από το ΕΚΑΒ σε ειδική μονάδα Εντατικής. Στη «μετα-ολυμπιακή» Αθήνα υπάρχουν μόλις δύο κινητές μονάδες νεογνών (του ΕΚΑΒ και του νοσοκομείου «Αγία Σοφία») και μία τραγική -αλλά όχι και απίθανη- σύμπτωση ταυτόχρονης κλήσης περιστατικών μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ασθενείς και σαφώς να εκθέσει το σύστημα υγείας της χώρας μας.

Προχθές, στις 4 μ.μ. το ΕΚΑΒ έλαβε κλήση από το Τζάνειο νοσοκομείο για τη διακομιδή ενός νεογνού σε σοβαρή κατάσταση, στο νοσοκομείο Νίκαιας, που διαθέτει Μονάδα Εντατικής Νεογνών. Οπως είπε στην «Κ» ο διοικητής του Τζανείου κ. Γιώργος Μισαηλίδης, «το βρέφος είχε γεννηθεί το απόγευμα της Πέμπτης με καισαρική τομή και πρόωρα. Αντιμετώπιζε σοβαρά καρδιολογικά, πνευμονολογικά και άλλα προβλήματα και επομένως κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί σε Νεογνολογική Μονάδα. Η κοντινότερη στο Τζάνειο βρίσκεται στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας».

Την ίδια ώρα το ΕΚΑΒ είχε κληθεί να αντιμετωπίσει άλλο ένα περιστατικό. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ κ. Δημήτρης Πύρρος, «στις 3.40 μ.μ. της Πέμπτης το Κέντρο είχε λάβει κλήση για τη διακομιδή ενός νεογνού από την Κέρκυρα, το οποίο θα έφθανε στις 5 μ.μ. με C-130 στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Μόλις το ΕΚΑΒ έλαβε την κλήση από το Τζάνειο, επικοινώνησε με το νοσοκομείο «Αγία Σοφία», προκειμένου να αναλάβει τη διακομιδή του νεογνού από το Τζάνειο. Ομως, το Αγία Σοφία δήλωσε αδυναμία να διεκπεραιώσει αυτό το περιστατικό». Οπως έγινε γνωστό, η θερμοκοιτίδα της κινητής Μονάδας Νεογνών του Αγία Σοφία είχε τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης και η εφεδρική φορητή θερμοκοιτίδα χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες της Νεογνολογικής Μονάδας. «Το ΕΚΑΒ έπρεπε να λάβει μια δύσκολη απόφαση όσον αφορά στο ποιο νεογνό θα εξυπηρετήσει πρώτο», τονίζει ο κ. Πύρρος. Αποφασίστηκε τελικά να πάει η κινητή μονάδα στην Ελευσίνα, με δεδομένο ότι δεν μπορούσε το άρρωστο βρέφος να περιμένει σε αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Στις 6.50 μ.μ. η κινητή μονάδα νεογνών του ΕΚΑΒ έφθασε στο Τζάνειο για να παραλάβει το άτυχο νεογνό, το οποίο δεν πρόλαβε να φτάσει ζωντανό στο Κρατικό Νίκαιας. «Πρόκειται για ένα πάρα πολύ ατυχές περιστατικό, με πολλές και κακές συμπτώσεις», επισημαίνει ο κ. Μισαηλίδης, προσθέτοντας ότι στα 2,5 χρόνια που είναι διοικητής, άλλη μία φορά έχει αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Πύρρο, σε καθημερινή βάση η κινητή μονάδα νεογνών εξυπηρετεί 3 έως 5 περιστατικά.

Το υπουργείο Υγείας διέταξε έρευνα για να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες. Επιπλέον, ζήτησε την επιτάχυνση των δρομολογημένων διαδικασιών για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με 5 κινητές μονάδες, ειδικά εξοπλισμένες για την αντιμετώπιση διακομιδής νεογνών, αλλά και των νοσοκομείων που διαθέτουν εντατικές νεογνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή