Τα μυστικά Κρόνου-Τιτάνα… παρουσιάζονται στην Αθήνα

Τα μυστικά Κρόνου-Τιτάνα… παρουσιάζονται στην Αθήνα

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως αξίζει επαναπρογραμματισμό το αυριανό κυριακάτικο απόγευμα. Αντί για καφέ ή σινεμά, μια βόλτα από το αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στις 7 μ.μ. θα αποζημιώσει όσους το επισκεφθούν. Εκεί, κορυφαίοι επιστήμονες θα εξηγήσουν, σε εύληπτη γλώσσα, τις τελευταίες ανακαλύψεις από τη διαστημική αποστολή Cassini – Huygens στον Κρόνο και τον δορυφόρο του Τιτάνα και θα παρουσιάσουν το βίντεο της προσεδάφισης της κάψουλας Huygens στον Τιτάνα, ενώ το ακροατήριο θα δει από κοντά το 1,5 μ. αντίγραφό της. Η εκδήλωση ανοίγει την ετήσια συνάντηση του Project Science Group του προγράμματος Cassini – Huygens που αποτελεί συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), της ΝΑSΑ και της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος (ISA). Φέτος διεξάγεται στην Ελλάδα μεταξύ 4 και 8 Ιουνίου, με τη συμμετοχή 150 Ευρωπαίων και Αμερικανών επιστημόνων και διοργανώνεται από το Γραφείο Διαστημικής Ερευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας. Το όνομα του Γαλλοϊταλού αστρονόμου Τζιοβάνι Ντομένικο Κασίνι, που μελέτησε τους δορυφόρους του Κρόνου τον 17ο αιώνα, φέρει ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος της αποστολής, και εκείνο του Ολλανδού Κρίστιαν Χόιγκενς, ο οποίος ανακάλυψε τον Τιτάνα το 1655, το μη επανδρωμένο εξερευνητικό όχημα που κατασκεύασαν NASA και ESA αντίστοιχα.

«Ανακαλύψαμε ότι δεν ξέρουμε το ακριβές διάστημα της περιστροφή του Κρόνου!», λέει στην «Κ» ο δρ Ντένις Μάτσον. «Κι αυτό επειδή νομίζαμε ότι ο πυρήνας του δημιουργούσε ισχυρή έλξη στο μαγνητικό πεδίο του, ωστόσο φαίνεται ότι «γλιστρά» από κάποια άγνωστη δύναμη. Αυτό σημαίνει ότι οι προηγούμενες μετρήσεις μας δεν απέδιδαν τον πραγματικό χρόνο περιστροφής του πλανήτη», συμπληρώνει. «Ο Τιτάνας είναι το πιο «γήινο» σώμα στο ηλιακό μας σύστημα», λέει στην «Κ» ο δρ Ζαν Πιερ Λεμπρετόν, που αύριο θα παρουσιάσει τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την αποστολή Cassini – Huygens, αλλά και το φιλμ της προσεδάφισης του σκάφους Huygens στον Τιτάνα. Η ομοιότητα αυτή του δορυφόρου με τον πλανήτη μας τον έχει εντυπωσιάσει, όσο και «οι στήλες αερίων που εκτοξεύει ο Εγκέλαδος, σε συνδυασμό με τη συνολική δυναμική του Κρόνου και των δορυφόρων του», προσθέτει.

Οι υδρατμοί του Εγκέλαδου

Χιλιάδες εικόνες και έναν… τιτάνιο όγκο δεδομένων επεξεργάζεται κάθε μήνα η αστρονόμος δρ Αθηνά Κουστένη, ερευνήτρια στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού. Αυτό που την έχει εντυπωσιάσει περισσότερο, όπως λέει στην «Κ», ήταν «μια φωτογραφία που έστειλε στα τέλη του 2006 το Cassini από τον Εγκέλαδο, δορυφόρο του Κρόνου στον δακτύλιο Ε. Απεικόνιζε τμήματα πάγου και υδρατμούς να εκτινάσσονται από τον Εγκέλαδο στον δακτύλιο του Κρόνου. Δεν περιμέναμε να ανακαλύψουμε τέτοιους θερμοπίδακες», εξηγεί. Εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία Ευρωπαίων και Αμερικανών επιστημόνων. «Η επιτυχία του προγράμματος Cassini – Huygens αποδεικνύει τη σημασία τέτοιων διεθνών συνεργασιών και ελπίζω να θέσει τις βάσεις για τη μελλοντική αποστολή ΤΑΝDΕΜ στον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο που αναμένεται να ξεκινήσει μετά το 2020 και να φθάσει στον Κρόνο το 2028, ίσως και αργότερα». Για το πρόγραμμα TANDEM (Titan and Enceladus Mission, αλλά σημαίνει και την εφ’ ενός ζυγού διάταξη. Η διττή σημασία έχει να κάνει με τη γειτνίαση και την τροχιά των δύο φεγγαριών του Κρόνου, που προσφέρεται για κοινές εξερευνήσεις) συνεργάζονται 130 μέλη από περισσότερες των 12 χωρών και σκοπός του είναι να μελετήσει τη γεωλογία, χημεία και εξέλιξη των μόνων από τους δορυφόρους του Κρόνου που μέχρι στιγμής παρουσιάζουν ενδείξεις ατμόσφαιρας.

«Πώς ήταν η Γη πριν από 4 δισ. χρόνια»

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Cassini Project Science Group και από τους επικεφαλής ερευνητές της αποστολής, ο Χιώτης ακαδημαϊκός και διεθνούς φήμης αστροφυσικός δρ Σταμάτιος Μ. Κριμιζής, επίτιμος διευθυντής του Τμήματος Διαστημικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ESA, της οποίας η χώρα μας αποτελεί πλήρες μέλος από το 2005, θα προλογίσει τη σχετική εκδήλωση. Κύριοι ομιλητές θα είναι ο δρ Ζαν Πιερ Λεμπρετόν (ESA) και ο δρ Ντένις Μάτσον (NASA). Ανάμεσα στο φορτωμένο πρόγραμμά του και ευρισκόμενος στην ιδιαίτερη πατρίδα του για τη μία από τις δύο ετήσιες συναντήσεις με την τριακονταμελή ομάδα του, ο δρ Κριμιζής μίλησε στην «Κ» για «την περιέργεια, τον θαυμασμό για τα ουράνια σώματα και τον πεντακάθαρο ουρανό της Χίου» που τον ώθησαν να ασχοληθεί με τους πλανήτες αλλά και για τη… διαστημική «καταιγίδα πληροφοριών που υπάρχει από την προσεδάφιση του σκάφους στον Τιτάνα και εφεξής, όπως η ανακάλυψη λιμνών με υγροποιημένα αέρια. Πρόκειται για το μόνο φεγγάρι που έχει ατμόσφαιρα» προσθέτει, «στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία για τους φυσικούς και τους βιολόγους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι «κοιτάμε» το πώς ήταν η Γη πριν από 4 δισ. χρόνια», συμπληρώνει. Βέβαια, ο Τιτάνας απέχει… 1,5 δισ. χλμ. από τον Ηλιο, ενώ ο Γαλάζιος Πλανήτης μας δέκα φορές λιγότερο. Μετά μια λαμπρή καριέρα 40 ετών γεμάτη διακρίσεις, με πιο πρόσφατη εκείνη του εταίρου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αεροναυτικής και Αστροναυτικής, παραδέχεται πως «είναι δύσκολο να μην εντυπωσιαστείς από νέες ανακαλύψεις στη διαρκή προσπάθεια να αποκωδικοποιήσεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Φύση» και ελπίζει η συνάντηση επί ελληνικού εδάφους να αποτελέσει αφορμή για να έρθει περισσότερος κόσμος πιο κοντά σε… τόσο μακρινά ουράνια σώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή