Ο νέος ΚΟΚ μάς διδάσκει πειθαρχία

Ο νέος ΚΟΚ μάς διδάσκει πειθαρχία

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να περάσει το κύμα των εντατικών ελέγχων περιμένουν ήδη πολλοί οδηγοί -και το ομολογούν…- που πειθάρχησαν στο νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ενώ οι αυστηρές κυρώσεις έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα, με επίκεντρο την τήρηση των κανόνων οδικής ασφαλείας.

Η πλειονότητα των οδηγών, με τους οποίους μίλησε η «Κ», δηλώνουν πως συμφωνούν με τις νέες ρυθμίσεις, ωστόσο εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται κάτι να αλλάξει ουσιαστικά. Πολλοί θα περιορίσουν τη χρήση του Ι.Χ., κυρίως τα βράδια Παρασκευής και Σαββάτου, λόγω των τσουχτερών προστίμων για κατανάλωση αλκοόλ ενώ άλλοι έλαβαν την ιστορική απόφαση να μη χρησιμοποιούν το Ι.Χ. τους στο κέντρο.

«Παλιότερα με είχαν γράψει για αλκοτέστ και έκτοτε προσέχω πολύ», δηλώνει ο κ. Σωτήρης Μάμμος, που χθες οδηγούσε δίκυκλο. «Βέβαια, με τον νέο ΚΟΚ δεν πρόκειται να βάζω σταγόνα αλκοόλ στο στόμα μου. Μάλλον θα αποφεύγω να παίρνω το αυτοκίνητο τα Σαββατοκύριακα», προσθέτει ο 25χρονος και εκφράζει τις αντιρρήσεις του στις νέες ρυθμίσεις: «Είναι θετικές οι αλλαγές, ωστόσο ανησυχώ λίγο για τους φτωχότερους, θα έχουν πρόβλημα να πληρώνουν τα πρόστιμα». Ο 40χρονος οδηγός ταξί κ. Νίκος Προκοπίου έχει τη δική του θεωρία σχετικά με τις αυστηρές ποινές: «Δεν λύνεται με πρόστιμα, ούτε με αστυνόμευση. Οι περισσότεροι δεν έχουν οδηγική παιδεία, αυτό είναι το πρόβλημα. Είναι κάτι που αποκτάς από μικρός, από το σχολείο. Τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα», υποστηρίζει. Μερικοί επισημαίνουν την ανάγκη αλλαγών, πέραν του ΚΟΚ. Ο 60χρονος οδηγός μοτοσικλέτας κ. Δημ. Ηλιάδης υποστηρίζει πως όταν κάποιος κυκλοφορεί μόνιμα στο κέντρο δεν μπορεί να αποφύγει τις παραβάσεις. «Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του κέντρου και αυτό δεν είναι κάτι που αφορά τους οδηγούς αλλά τους πολιτικούς. Δεν μπορούν να κόβουν τεράστια πρόστιμα σε κάποιον που παρκάρει παράνομα ή μπαίνει σε μια λεωφορειολωρίδα επειδή βιάζεται να πάει στη δουλειά του», υποστηρίζει.

Υπάρχουν όμως και παραβάτες οδηγοί που συμμορφώνονται για όσες μέρες διαρκέσουν οι εντατικοί έλεγχοι αλλά δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αλλάξουν συνήθειες, συνεχίζοντας όποιες παραβάσεις διευκολύνουν τη γρήγορη μετακίνησή τους. Ο κ. Κώστας Χριστόπουλος οδηγεί μια παλιά Βέσπα και όπως λέει, φοράει το κράνος «για τις ανάγκες του νέου ΚΟΚ αλλά θα το βγάλει με την πρώτη ευκαιρία». Αμετανόητος για τις επιλογές του, δηλώνει: «Με τα νέα πρόστιμα θα προσέχω για κάποιο καιρό αλλά δεν νομίζω να κρατήσει για πολύ».

Για τις κατηγορίες περί «οικονομικής αφαίμαξης» μέσω του νέου ΚΟΚ μιλάει στην «Κ» ο διευθυντής Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Κορμάς. «Διαπιστώσαμε σε έρευνες ότι όταν κάποιος δεν φοράει τη ζώνη του ή το κράνος του, όταν χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο, είναι μεθυσμένος, παραβιάζει τα όρια ταχύτητας ή το κόκκινο, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα. Σ’ αυτές τις παραβάσεις ο κώδικας έχει δώσει το μεγαλύτερο βάρος και εκεί γίνονται υψηλά τα πρόστιμα. Για τα υπόλοιπα υπάρχει μια πιο ελαστική αντιμετώπιση», εξηγεί ο κ. Κορμάς. Ταυτόχρονα, ο ίδιος δηλώνει πως όσοι έχουν σωστή οδηγική συμπεριφορά δεν πρέπει να ανησυχούν αφού «τα πρόστιμα δεν απευθύνονται σε όλους τους οδηγούς, αλλά σ’ εκείνους που κάνουν μια παράβαση».

Οπως εξήγησε στην «Κ» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας του υπ. Δημ. Τάξεως κ. Γιάννης Μαντάς, η προτεραιότητα των ελέγχων εστιάζεται στην κατανάλωση αλκοόλ. Στο διάστημα από τα ξημερώματα της Κυριακής ώς χθες τα ξημερώματα, σε όλη την Ελλάδα, 346 συνεργεία έκαναν αλκοτέστ σε 7.769 άτομα, εκ των οποίων διαπιστώθηκε παράβαση σε 329 περιπτώσεις, 21 άτομα προσήχθησαν στο αυτόφωρο, για έξι μήνες αφαιρέθηκε το δίπλωμα από 21 άτομα και για τρεις μήνες από 91 άτομα. Συνολικά, κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων, καταγράφηκαν 722 παραβάσεις και αφορούσαν υψηλή ταχύτητα (70), μη χρήση ζώνης ή κράνους (109), χρήση κινητών τηλεφώνων (17) κ.ά. Εκτός από τα πρόστιμα, αφαιρέθηκαν 36 ζεύγη πινακίδων, 32 άδειες κυκλοφορίας και 83 διπλώματα.

Η συμβουλή ενός γιατρού…

«Αυτήν τη στιγμή νοσηλεύουμε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ένα 16χρονο παιδί με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, λόγω τροχαίου ατυχήματος. Ο 16χρονος οδηγούσε μοτοσικλέτα και δεν φορούσε κράνος». Αυτό τόνισε χθες ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Αναστάσιος Χατζής, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα τήρησης των αυστηρών μέτρων του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ο κ. Χατζής είπε χαρακτηριστικά «σήμερα (σ.σ. χθες) σε μία απόσταση από τη Βούλα έως το κέντρο της Αθήνας, δεν είδα ούτε ένα μοτοσικλετιστή χωρίς κράνος, ως αποτέλεσμα του νέου ΚΟΚ και των αυστηρών προστίμων» και πρόσθεσε χαριτολογώντας «φαίνεται ότι ισχύει αυτό που λέγεται ότι «και ο άγιος θέλει φοβέρα»». Ο κ. Χατζής επεσήμανε καταλήγοντας «χρειάζονται τα μέτρα, αρκεί να κρατήσουν και να μην ξεχαστούν μετά από λίγο χρονικό διάστημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή