Οι 10 περιβαλλοντικές πληγές μας

Οι 10 περιβαλλοντικές πληγές μας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνέπειες της «αλαζονικής» συμπεριφοράς του ανθρώπου απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, η απομύζηση των φυσικών πόρων, είναι σήμερα ανησυχητικά εμφανείς. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έρχεται σε μια εποχή στην οποία τα περιβαλλοντικά προβλήματα έχουν πάψει να αφορούν «μειοψηφίες», αλλά απασχολούν πια πιεστικά την παγκόσμια πολιτική ατζέντα, όλες τις κοινωνίες.

Η φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στις κλιματικές αλλαγές, οι οποίες ήδη γίνονται έντονα αισθητές σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, αν συνεχιστεί η συσσώρευση «αερίων του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνεχιζόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασίες, πλημμύρες, επανεμφάνιση ασθενειών, καταστροφές καλλιεργειών και οικοσυστημάτων, καθώς και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η ανάγκη λήψης μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μονόδρομος. Σημαντική όμως είναι και η ευθύνη του πολίτη. «Η πιεστική και άκρως απειλητική πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζει, πάνω απ’ όλα, την ανάγκη όλοι να ανταποκριθούμε στην πράξη, με σαφή στόχευση και μετρήσιμα αποτελέσματα, στις ευθύνες που μας αντιστοιχούν», αναφέρει σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. «Κάθε προσπάθεια για το περιβάλλον, έχει ως αφετηρία και προϋπόθεση την ενεργή συμμετοχή και υποστήριξη πρώτα απ’ όλα των ίδιων των πολιτών», υπογραμμίζει, αναφερόμενος σε «έναν νέο πολιτισμό για το περιβάλλον». «Δεν αρκεί να δηλώνουμε περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, αλλά οφείλουμε να αποδεικνύουμε την ευαισθησία μας σε κάθε πτυχή της ζωής μας», συμπληρώνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς.

Στην Ελλάδα, τα πράγματα κινούνται ακόμα με αργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης στα Λιόσια εγκαινιάστηκε χθες, από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ το έργο είχε ξεκινήσει το 1997.

Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα τις δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές πληγές στη χώρα μας: από τις χωματερές, τη ρύπανση του νερού και την έλλειψη αστικού πρασίνου, ώς την απογοητευτική πορεία της ανακύκλωσης και την ανεπαρκή προστασία των βιοτόπων, ζητώντας από δέκα ειδικούς να προτείνουν τις λύσεις, που θα έπρεπε άμεσα να εφαρμοστούν για το καλό όλων μας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή