«Εσύ τι θα κάνεις για το περιβάλλον;»

«Εσύ τι θα κάνεις για το περιβάλλον;»

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουμε ήδη ξεπεράσει το όριο εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου στο οποίο είχαμε δεσμευτεί ως χώρα με βάση το πρωτόκολλο του Κιότο ότι θα φτάναμε το 2012. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 1.150 ανεξέλεγκτες χωματερές και περίπου 10.000 σκουπιδότοποι. Τετρακόσιοι τόνοι σκουπιδιών εκτιμάται ότι βρίσκονται στα ποτάμια μας. Το 35% των εδαφών μας παρουσιάζει εμφανή σημάδια ερημοποίησης, και σπαταλάμε το νερό κυρίως στον γεωργικό τομέα. Δεν διαθέτουμε δασολόγιο και κτηματολόγιο. Το περιβαλλοντικό προφίλ της χώρας, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (χθες) δεν αφήνει περιθώρια για εορτασμούς. Μόνο για σκέψεις και δεσμεύσεις από πολιτικούς, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν.

Σε αυτό το πνεύμα και ο πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο χθεσινό του μήνυμα αναγνώρισε ότι η «παγκόσμια μέρα για το περιβάλλον δυστυχώς δεν είναι αφορμή εορτασμού.

Αντιθέτως, υπογραμμίζει μια απειλητική πραγματικότητα, τις συνέπειες της οποίας, ολοένα και πιο έντονα βιώνουμε πλέον σε καθημερινή βάση». Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η δράση για το περιβάλλον είναι χρέος όλων μας» και προσέθεσε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αντιστοιχούν.

«Δικαίωμα για όλους», χαρακτήρισε την πρόσβαση στο περιβάλλον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας κυρίως για την τακτική περίφραξης παραλιών και πάρκων που οδηγεί σε «περιβαλλοντικό απαρχάιντ». Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε χθες τον Δήμο Εχεδώρου στη Θεσσαλονίκη από όπου δήλωσε όταν το ΠΑΣΟΚ έρθει στην κυβέρνηση «κάθε ημέρα θα είναι ημέρα περιβάλλοντος».

Εκδηλώσεις

Χθες εξάλλου πραγματοποιήθηκαν πλήθος εκδηλώσεων προς… τιμήν του περιβάλλοντος από φορείς δήμους και οργανώσεις

– Την εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Κόψε το αυτοκίνητο» της ΤΡΑΜ Α.Ε. εγκαινίασε χθες ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχ. Λιάπης, ο οποίος έκοψε συμβολικά ένα χάρτινο αυτοκίνητο δηλώνοντας ότι «πρέπει όλοι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας με το Ι.Χ. για ασήμαντες αφορμές». Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επελέγη από την ΤΡΑΜ για την παρουσίαση της εκστρατείας, η οποία περιλαμβάνει σειρά δράσεων όπως εκδηλώσεις για το περιβάλλον, διαγωνισμούς, διαδικτυακή επικοινωνία. Οπως επισημάνθηκε, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία η επέκταση της γραμμής του τραμ στη Βούλα.

– Στα σύνορα Μοσχάτου και Νέου Φαλήρου, στις εκβολές του ποταμού Κηφισού πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από πολίτες, που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του οικοσυστήματος του ποταμού.

– Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή πραγματοποίησαν κάτοικοι και η δημοτική αρχή του Ελληνικού, για το θέμα της μη ελεύθερης πρόσβασης στην παραλιακή ζώνη.

– Τρία σακιά με άμμο έριξαν μέσα στο γραφείο του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ Γ. Τσιότρα, τρία μέλη της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παράνομες αμμοληψίες στην κοίτη του ποταμού Αλιάκμονα. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της Ομάδας κ. Κ. Ασλάνογλου «επιλέξαμε την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον για να κάνουμε το μνημόσυνο του Αλιάκμονα». Η ενέργεια εξόργισε το γ.γ. της Περιφέρειας, ο οποίος κάλεσε τα μέλη της ομάδας να ζητήσουν συγγνώμη για να τους δεχθεί στο γραφείο του.

– Τρίωρη συμβολική κατάληψη στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας, του πιο ρυπογόνου σταθμού της ΔΕΗ, πραγματοποίησαν χθες το πρωί μέλη του Περιφερειακού Σωματείου Ενέργειας «Σπάρτακος».

– Στα Χανιά, μαθητές σχολείων προχώρησαν σε καθαρισμό των παραλιών Αγίων Αποστόλων και Σούδας.

– Εκδήλωση στον Λόφο του Φιλοπάππου οργάνωσε το υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή των δημοτικών σχολείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών.

Νέα εκστρατεία για καθαρές παραλίες

Εφόσον διεκδικούμε ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, μήπως αξίζει να προσπαθήσουμε να τις διατηρήσουμε και καθαρές; Ο ΣΚΑΪ, συνεχίζοντας την εκστρατεία καθαρισμού των παραλιών της Αττικής, καλεί αυτήν την Κυριακή όλους τους πολίτες, τοπικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, για ένα μπάνιο μετά συλλογής σκουπιδιών σε τέσσερις δημοφιλείς παραλίες, τη Λούτσα (τέρμα λεωφορείων – λίμνη), τον Σχινιά (είσοδος κωπηλατοδρομίου), την παραλία Ψάθα (δίπλα στις ταβέρνες) και τα Βοτσαλάκια (είσοδος παραλίας). Ο καθαρισμός τα παραλιών θα ενισχυθεί με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων, την τεχνογνωσία και το προσωπικό της εταιρείας Ram- Europe.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή