Ανήσυχοι οι γιατροί για την υγεία του δημάρχου

Ανήσυχοι οι γιατροί για την υγεία του δημάρχου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κώδωνα κινδύνου για τον δήμαρχο του Ελληνικού κ. Χρήστο Κορτζίδη, ο οποίος διανύει την 21η ημέρα απεργίας πείνας, έκρουσαν δύο γιατροί που τον εξέτασαν χθες. Οι ίδιοι τόνισαν στην «Κ» ότι τα πρώτα συμπτώματα είναι ήδη εμφανή, ενώ άγνωστες θα είναι οι συνέπειες για την υγεία του εάν συνεχιστεί η διαμαρτυρία του 49χρονου δημάρχου. Ως γνωστόν, ο κ. Κορτζίδης προχώρησε σε απεργία πείνας από την 18η Μαΐου διεκδικώντας ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία Ελληνικού και καταγγέλλοντας «τα συμφέροντα της παραλιακής». Αφού τον εξέτασαν οι γιατροί υπογράμμισαν πως ο δήμαρχος έχει εισέλθει σε φάση όπου η κατάσταση της υγείας επιδεινώνεται συνεχώς και μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ ήδη έχει χάσει την αίσθηση της πείνας και της δίψας. «Εχασε βάρος και γενικά έχει τα συμπτώματα ενός ανθρώπου που βρίσκεται στην 20ή ημέρα απεργίας πείνας: ορθοστατική υπόταση, ζάλη, γαστρεντερικά κ.ά.» εξηγεί στην «Κ» η παθολόγος Ολγα Κοσμοπούλου, η οποία έχει χειριστεί στο παρελθόν ανάλογες περιπτώσεις. Η κ. Κοσμοπούλου και ο συνάδελφός της κ. Αθ. Καραμπέλης εξηγούν πως ο χρόνος άρχισε να πιέζει, αφού «μετά την 14η ημέρα απεργίας πείνας -ανάλογα με τον οργανισμό- υπάρχουν κίνδυνοι για καρδιακές αρρυθμίες, πολυνευροπάθειες και άλλες μόνιμες βλάβες. Από δω και πέρα, όσο περνάνε οι μέρες, οι πιθανότητες σοβαρών παθήσεων αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο». Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο απεργός, στην περίπτωση που εμμείνει στην αποχή από το φαγητό, είναι βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος, πολυνευροπάθειες, ενώ το τελικό στάδιο μπορεί να επιφέρει έως και τύφλωση. Οσον αφορά τις αντοχές του ανθρώπινου οργανισμού, στην περίπτωση π.χ. των Ιρλανδών απεργών του ’81, ο θάνατος επήλθε μεταξύ 46 και 71 ημερών.

Εμφανώς καταβεβλημένος και μιλώντας με δυσκολία, ο κ. Κορτζίδης εξήγησε στην «Κ» πως «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν θα σταματήσει η κινητοποίηση μέχρι να υπάρξει κάποια ουσιαστική λύση», ωστόσο διευκρίνισε ότι ελπίζει «να μη χρειαστεί να φτάσουμε σε σημείο που να υπάρχουν μη αναστρέψιμες συνέπειες για την υγεία μου»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή