Από το Πάντειο στον Κορυδαλλό

Από το Πάντειο στον Κορυδαλλό

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την απαγγελία βαρύτατων ποινών, πρωτοφανών με δεδομένη τη φύση της υπόθεσης, σε βάρος 10 εκ των 13 συνολικά κατηγορουμένων, έπεσε χθες η αυλαία στη μαραθώνια δίκη με κατηγορούμενους πρώην πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις αλλά και διοικητικούς υπαλλήλους του Πάντειου πανεπιστημίου που εμπλέκονται σε υπόθεση διασπάθισης οκτώ εκατομμυρίων ευρώ από το ΑΕΙ την περίοδο 1992-1998.

Μετά διαδικασία διάρκειας 17 μηνών, το δικαστήριο καταδίκασε σε καθείρξεις που κυμαίνονται από 3 φορές ισόβια ώς και 10ετή κάθειρξη, δέκα κατηγορούμενους. Πέντε εξ αυτών, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρύτανης του Παντείου Αιμίλιος Μεταξόπουλος και ο πρώην αντιπρύτανης Παναγιώτης Γετίμης, θα εκτίσουν τις ποινές που τους επιβλήθηκαν στη φυλακή, καθώς οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έκαναν εν μέρει δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Ιωάννη Αγγελή για απόρριψη του αιτήματος αναστολής εκτέλεσης της ποινής που υπέβαλαν οι καταδικασθέντες.

Σχολιάζοντας την ετυμηγορία των δικαστών, εισαγγελικοί, δικαστικοί αλλά και νομικοί κύκλοι έκαναν λόγο για «πρωτοφανείς ποινές δεδομένης της υπόθεσης», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η απόφαση αποτελεί «μήνυμα» προς τους διοικούντες τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ως προς το σκέλος της διαχείρισης των οικονομικών. Ως προς τους πέντε καταδικασθέντες που θα εγκλειστούν, οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν, ότι «θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον έξι μήνες φυλακή καθώς θα πρέπει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση και μετά να προσφύγουν στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών». Αναλυτικότερα, μετά ετυμηγορία των δικαστών, στη φυλακή οδηγούνται:

– Ο πρώην πρύτανης του Παντείου Αιμίλιος Μεταξόπουλος ο οποίος καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη για υπεξαίρεση ύψους 1 δισ. 105 εκατομμυρίων δρχ., απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ψευδή βεβαίωση.

– Ο πρώην αντιπρύτανης Παναγιώτης Γετίμης ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για υπεξαίρεση 470 εκατομ. δρχ. απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ψευδή βεβαίωση.

– Ο πρώην υπεύθυνος του λογιστηρίου του Παντείου Αναστάσιος Κουτσοδημητρόπουλος σε 3 φορές ισόβια και κάθειρξη 15 ετών για υπεξαίρεση 1 δισ. 132 εκατομμυρίων δραχμών, απάτη σε βάρος του Δημοσίου, πλαστογραφία και ψευδή βεβαίωση.

– Ο υπάλληλος του Παντείου Μιχαήλ Παπαδοκωστάκης σε κάθειρξη 16 ετών για πλαστογραφία και απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

– Ο διοικητικός υπάλληλος Βλάσης Βεηκοντής, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών για πλαστογραφία και απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Μεταξύ των μαρτύρων που κατέθεσαν υπέρ του να χορηγηθεί αναστολή στους καταδικασθέντες ήταν και ο αδελφός του Αιμίλιου Μεταξόπουλου, Κρίτων, ο οποίος υπήρξε νομικός σύμβουλος της ΜΕΒΓΑΛ. Αντίθετα το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής για:

– Τον Δημήτριο Κώνστα πρώην αντιπρύτανη του Παντείου ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών για υπεξαίρεση 432 εκατ. δρχ, απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ψευδή βεβαίωση.

– Τον πρώην αντιπρύτανη Κωνσταντίνο Παπαθανασόπουλο, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών για υπεξαίρεση 925 εκατ. δρχ. απάτη και ψευδή βεβαίωση.

– Τον διοικητικό υπάλληλο Χαράλαμπο Μπούτσικο, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για απάτη και πλαστογραφία.

– Τους προμηθευτές Ιωάννη Γρατσάνη και Παναγιώτη Ορφανό, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 και 12 ετών για άμεση συνέργεια σε απάτη.

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο υπάλληλος Δημήτρης Καπερώνης, η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σοφία Καπετανάκη και η υπάλληλος του λογιστηρίου Μαρία Αραπαντώνη.

Το δικαστήριο επίσης, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα Εφετών κ. Ι. Αγγελή αναγνώρισε στους πρυτάνεις και τους αντιπρυτάνεις τα ελαφρυντικά του πρότερου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Ως προς το αίτημα της αναστολής εκτέλεσης της ποινής ο εισαγγελικός λειτουργός είχε ζητήσει να απορριφθεί για όλους τους κατηγορούμενους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ποινές επιβλήθηκαν για να εκτισθούν.

Ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο και λόγοι συνείδησης δεν μου επιτρέπουν να κάνω δεκτό το αίτημα». Ως προς τα προβλήματα υγείας που επικαλέστηκαν οι κατηγορούμενοι ο εισαγγελικός λειτουργός δέχθηκε μεν ότι είναι υπαρκτά αλλά «αντιμετωπίσιμα».

«Ούτως η άλλως υπάρχουν δικονομικές δικλείδες για αυτές τις περιπτώσεις», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή