Η ερωτική ζωή των Ελλήνων βρίθει… δυσλειτουργιών

Η ερωτική ζωή των Ελλήνων βρίθει… δυσλειτουργιών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνίδες δεν έχουν και… μεγάλη όρεξη για σεξ και οι Ελληνες παραπονούνται για προβλήματα στύσης. Οι γυναίκες προβληματίζονται περισσότερο για τις συναισθηματικές επιπλοκές των σχέσεών τους, ενώ οι άντρες ανησυχούν κυρίως για τα αμιγώς σεξουαλικά τους προβλήματα. Οι καιροί και τα ήθη έχουν αλλάξει και μαζί τους οι σεξουαλικές ανησυχίες και… δυσλειτουργίες.

Πριν από 20 χρόνια το κυρίαρχο πρόβλημα των γυναικών ήταν ο ανεσταλμένος οργασμός, ενώ σήμερα η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Μία στις δύο γυναίκες που τηλεφωνούν, αναφέρουν έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα παρά μόνο για το 2,8% των ανδρών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της συμβουλευτικής γραμμής σεξουαλικής υγείας (210 7797979) που λειτουργεί σε καθημερινή πανελλαδική βάση.

Ενας στους δύο άντρες από εκείνους που τηλεφώνησαν τον τελευταίο χρόνο στη γραμμή ανέφερε πρόβλημα στύσης, ενώ το 28% δήλωσε πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, κ. Θάνος Ασκητής.

Οι γυναίκες τηλεφωνούν όχι μόνο για προσωπικά τους ζητήματα, αλλά και για προβλήματα των συντρόφων τους, ενώ οι άντρες αναφέρουν σχεδόν αποκλειστικά δικές τους δυσλειτουργίες.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά των ανθρώπων που παίρνουν το θάρρος να απευθυνθούν στη συμβουλευτική γραμμή είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 45,7% των γυναικών και το 40,8% των αντρών που τηλεφωνούν είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, ενώ όσον αφορά το επάγγελμα, η πλειονότητα είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι. «Ισως αυτή η επαγγελματική κατηγορία βιώνει μεγαλύτερο άγχος, ενώ οι πτυχιούχοι μάλλον έχουν περισσότερες απαιτήσεις και είναι πιο αυστηροί στο σεξ», εξηγεί ο κ. Ασκητής.

Τις περισσότερες κλήσεις δέχτηκε η γραμμή από άντρες ηλικίας 30 – 39 ετών και 18 – 29, ενώ τα ποσοστά είναι αρκετά χαμηλότερα στις ηλικίες 40 – 60 ετών. Οι νεαρότερες γυναίκες (18 – 29 ετών) δεν… ανησυχούν τόσο για την σεξουαλική τους ζωή όσο οι γυναίκες ηλικίας 40 – 49 χρόνων, οι οποίες έκαναν τις περισσότερες κλήσεις. Μεγαλύτερα προβλήματα στην ερωτική τους σχέση συνολικά αντιμετωπίζουν οι 30άρηδες και οι 40άρες.

Πολύ λιγότερο φαίνεται να απασχολεί τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες η σχέση στην ηλικία των 20 – 25 και μετά τα 50 τους χρόνια.

Οσον αφορά την οικογενειακή κατάσταση των ανδρών που κάλεσαν τη συμβουλευτική γραμμή, το 52% ήταν άγαμοι, το 42% έγγαμοι, το 3% διαζευγμένοι. Αντίθετα, περισσότερο φαίνεται να ανησυχούν για τη σεξουαλική τους κατάσταση οι παντρεμένες (63,2%) από τις άγαμες (28,7%).

Το πλέον ευαίσθητο ζήτημα σεξουαλικών εμπλοκών αφορά σε πάσχοντες από οργανικά προβλήματα (καρδιοπαθείς, υπερτασικοί, διαβητικοί κ.ά.) οι οποίοι θα ήθελαν να γνωρίζουν περισσότερα για τη σεξουαλική τους ζωή, αλλά δυστυχώς μόλις το 25% των γιατρών τους έχει ενδιαφερθεί να τους ρωτήσει. Οι ίδιοι οι ασθενείς δηλώνουν στην πλειονότητά τους (85%) ότι θα ζητούσαν βοήθεια από τον γιατρό τους, προκειμένου να λύσουν το σεξουαλικό τους πρόβλημα. Ωστόσο, οι γυναίκες είναι αρκετά επιφυλακτικές με τους ειδικούς, παρότι δεν διστάζουν να προστρέξουν σε αυτούς. Θεωρούν όμως ότι η λύση στο πρόβλημά τους δεν είναι διασφαλισμένη.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη νοσολογία και τη σεξουαλικότητα θα παρουσιαστούν σε αυριανή ημερίδα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή