Επικίνδυνη ύλη για ζωοτροφές από την Τουρκία

Επικίνδυνη ύλη για ζωοτροφές από την Τουρκία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια καλά κρυμμένη αλλά όχι και ασφαλισμένη διατροφική «βόμβα» αποτελούν οι ζωοτροφές. Από τις διοξίνες έως και τις τρελές αγελάδες, είναι φανερό ότι η τακτική που ακολουθείται όσον αφορά τη διατροφή των ζώων είναι, «όσο φθηνότερα, τόσο καλύτερα», σκεπτικό που ωστόσο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Χθες, οι αρμόδιοι ελεγκτές της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης εντόπισαν και κατάσχεσαν ως ακατάλληλους 25 τόνους οξειδίου του ψευδαργύρου προέλευσης Τουρκίας, συστατικό που προστίθεται στις ζωοτροφές, κυρίως των χοίρων. Η συγκεκριμένη ποσότητα βρέθηκε να περιέχει μόλυβδο πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, η παρουσία μολύβδου συνδέεται με νοητική καθυστέρηση και άλλα νευρολογικά προβλήματα. Πάντως, το φορτίο δεσμεύτηκε και θα επιστραφεί στην Τουρκία.

«Αν το συγκεκριμένο συστατικό έμπαινε στις ζωοτροφές θα λειτουργούσε ως δηλητήριο», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Παυλίδης που εισάγει ζωοτροφές. Οπως εξηγεί, στην Ελλάδα δεν παρασκευάζεται το συγκεκριμένο συστατικό, ενώ η Τουρκία είναι χώρα που πουλά φθηνότερα, οπότε και προτιμάται από τους εισαγωγείς. Το οξείδιο του ψευδαργύρου προστίθεται στις ζωοτροφές κυρίως των μικρών χοιριδίων και θεωρείται σημαντικό συστατικό για την ανάπτυξή τους. «Ο ψευδάργυρος είναι απολύτως απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη των ζώων», τονίζει στην «Κ» ο κ. Νικόλαος Ζέρβας, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα διατροφής των ζώων. Κάθε ζώο χρειάζεται περίπου 20 mg ψευδαργύρου την ημέρα, περίπου 2-3 κιλά ανά τόνο ζωοτροφής.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως το οξείδιο του ψευδαργύρου περιείχε μόλυβδο. Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, επίκουρος καθηγητής της φυσιολογίας ζωικών οργανισμών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τονίζει ότι η παρουσία μολύβδου είναι εξαιρετικά τοξική τόσο για τον οργανισμό των ζώων όσο και των ανθρώπων στη συνέχεια. «Πρόκειται για μέταλλο που έχει μεγάλη υπολειμματικότητα.

Ο μόλυβδος καθηλώνεται στα οστά του ζώου για περίπου 20 χρόνια και από εκεί «τροφοδοτεί» το αίμα. Κατά συνέπεια περνάει και στον άνθρωπο – καταναλωτή, και μπορεί να προκαλέσει σημαντικά νευρολογικά προβλήματα και νοητική καθυστέρηση». Πώς ο μόλυβδος βρέθηκε στο συγκεκριμένο φορτίο; «Το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι προϊόν χημικής σύνθεσης. Μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ορυκτό που δεν είχε καθαριστεί επαρκώς από τον μόλυβδο, είτε στη γραμμή παραγωγής από προηγούμενη χρήση να υπήρχε το συγκεκριμένο στοιχείο», τονίζει ο κ. Κώστας Φεγγερός αναπληρωτής καθηγητής στο ΓΠΑ.

Δεδομένου ότι η εποχή που τα ζώα έβοσκαν στα λιβάδια έχει παρέλθει αναπιστρεπτί, η διαδικασία παραγωγής των ζωοτροφών είναι καθοριστική για την παραγωγική διαδικασία και περίπλοκη. To «αγνό χορτάρι» έχει αντικατασταθεί από πρωτεΐνες ρυζιού, υπολείμματα από εργοστάσια παραγωγής τροφίμων, μαρμαρόσκονη και πολλά άλλα η χρήση και η προέλευση των οποίων κρύβει μικρές ή μεγάλες παγίδες. Μόνη λύση, οι αυστηροί έλεγχοι στα εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών και στις μονάδες, εξηγούν επαγγελματίες του χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή