Ο μαραθώνιος του Ολύμπου καθιερώνεται διεθνώς

Ο μαραθώνιος του Ολύμπου καθιερώνεται διεθνώς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν άθλο θα πραγματοποιήσουν 450 αθλητές απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα διαγωνιστούν, διασχίζοντας το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής τους. Η τέταρτη διοργάνωση του «Olympus Marathon», που από φέτος ονομάζεται «Σκάι – Olympus Marathon», έχει προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον, οι συμμετοχές έκλεισαν μήνες πριν, ενώ απλοί πολίτες ζητούσαν να τρέξουν στον αγώνα μέχρι και χθες, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της διοργάνωσης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολο αγώνα ορεινού τρεξίματος σε δύσβατες περιοχές συνολικής απόστασης 44 χιλιομέτρων. Οι αθλητές θα ανέβουν και θα κατέβουν τον Ολυμπο μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια, ξεκινώντας από υψόμετρο… τριών μέτρων και φτάνοντας σχεδόν τα 2.800 μέτρα, ενώ εκτιμάται ότι θα εκτεθούν σε θερμοκρασίες από 2 έως και 30 βαθμούς Κελσίου. Η συνολική διάρκεια του αγώνα που θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Ιουνίου, είναι 12 ώρες, αφετηρία είναι ο αρχαιολογικός χώρος στο Δίον και ο τερματισμός στο Λιτόχωρο, ενδιάμεσα υπάρχουν δώδεκα σταθμοί ανεφοδιασμού, όπου οι αθλητές θα μπορούν να προμηθεύονται νερό και τροφή. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 6 π.μ.

«Είναι κάτι παραπάνω από αγώνας αντοχής, πολλοί τον αποκαλούν άθλο, ξεπερνάει μια συμβατική προσπάθεια», αναφέρει στην «Κ» ο τεχνικός διευθυντής του αγώνα κ. Λάζαρος Ρήγος. Τα κίνητρα όμως δεν είναι καθαρά αθλητικά ή οικολογικά αφού η διαδρομή είναι αντίστοιχη εκείνης των αρχαίων προσκυνητών του Δία: «Η ιδέα ενός αγώνα στο βουνό των θεών είναι συναρπαστική», σχολιάζει ο κ. Ρήγος και συνεχίζει: «Δεν παίζει μόνο το αθλητικό μέρος ρόλο στην ανταπόκριση των αθλητών, κυρίως των ξένων, αλλά και το ιστορικό υπόβαθρο. Ο Ολυμπος είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο και δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο όσους ακούσουν γι’ αυτόν τον αγώνα». Ο κ. Ρήγος εκμυστηρεύτηκε μάλιστα πως υπάρχει σκέψη το επόμενο Olympus Marathon να συνοδευτεί από έναν μικρότερο, 10 χιλιομέτρων, λόγω απαίτησης των πολιτών.

Παρά την τεράστια δυσκολία, το στοιχείο που χαρακτηρίζει τον νικητή ενός αγώνα «αρχαιοελληνικών προδιαγραφών» δεν θα μπορούσε να είναι να είναι σωματικό, αλλά κυρίως πνευματικό. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που μεταξύ των νικητών και των τριών προηγούμενων διοργανώσεων βρίσκεται η 42χρονη Ιρένα Μαλιμπόρσκα, μητέρα δύο παιδιών. «Και τα δέκα χρόνια που είναι στην Ελλάδα συμμετέχω σε ανάλογους αγώνες, γιατί είμαι ερωτευμένη με τον Ολυμπο, Μου δίνει πάρα πολύ δύναμη και με γεμίζει ψυχικά μετά από καθημερινή κούραση, απ’ αυτές που έχει κάθε γυναίκα», λέει στην «Κ» η κ. Μαλιμπόρσκα.

Οι νικητές του αγώνα θα κερδίσουν συμβολικά ποσά ως έπαθλο, ενώ την απονομή θα κάνει η χρυσή μας ολυμπιονίκης Αθανασία Τσουμελέκα. Η ίδια, ως λάτρης των μεγάλων αποστάσεων, δήλωσε ότι θα στηρίξει το «Σκάι – Olympus Marathon», ενώ θα ήθελε να συμμετάσχει μόλις σταματήσει τον πρωταθλητισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή