Οι «φύλακες» του Δάσους Καισαριανής

Οι «φύλακες» του Δάσους Καισαριανής

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κυρίες και κύριοι, να πώς προστατεύεται μια περιοχή». Η Φιλοδασική Ενωση Αθηνών (ΦΕΑ) παρουσίασε χθες στο κοινό ψήγματα από τα 60 χρόνια αδιάλειπτης δράσης της στο Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής, που είχαν αποτέλεσμα τη διάσωση και κυρίως την ανάδειξη ενός πνεύμονα πρασίνου έκτασης 4.460 στρεμμάτων.

Το Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής θεωρείται -και δικαίως- «δημιούργημα» της ΦΕΑ, καθώς ήδη από το 1924 είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα φυτεύσεων στην περιοχή, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας αναδάσωσης των λόφων της Αθήνας. Οι προσπάθειες κορυφώθηκαν μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τη φύτευση άνω των τριών εκατομμυρίων δένδρων, γεγονός που επιβραβεύθηκε από την Πολιτεία με τη μεταβίβαση της κυριότητας των αναδασωμένων περιοχών στη ΦΕΑ (με όρο τη μη αλλαγή χρήσης γης).

Τα χρόνια που ακολούθησαν το Αισθητικό Δάσος (ονομάστηκε έτσι εξαιτίας της ιδιαίτερης αισθητικής και οικολογικής του αξίας) απειλήθηκε πολλάκις, κυρίως από τις πυρκαγιές και βέβαια τις οικιστικές πιέσεις, που όμως βρήκαν φραγμό στη ΦΕΑ. Ετσι, σήμερα, οι επισκέπτες της Καισαριανής μπορούν να απολαύσουν ένα αξιόλογο μωσαϊκό βλάστησης όπου κυριαρχεί το πεύκο και το κυπαρίσσι, αλλά και ένα οικοσύστημα στο οποίο βρίσκουν φιλοξενία δεκάδες είδη πτηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή