«Βραχυκύκλωμα στη Θέμιδα»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κατάσταση στη Δικαιοσύνη έχει φθάσει σε ώρα μηδέν» υποστηρίζουν οι δικηγόροι, ενώ χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημ. Παξινός, σε ιδιαιτέρως αυστηρό ύφος μίλησε για «βραχυκύκλωμα στη Θέμιδα» εξαιτίας των καθυστερήσεων στην απονομή της, που οδηγούν σε αρνησιδικία, αλλά και των αποφάσεών της που διολισθαίνουν ποιοτικώς, καθώς οι δικαστές τις εκδίδουν υπό πίεση και σε κλίμα φόβου και ανασφάλειας. «Η Δικαιοσύνη καθυστερεί, η αγανάκτηση μεγεθύνεται και η ανοχή μας εξαντλείται» είναι το σύνθημα με το οποίο οι δικηγόροι κατέρχονται σε τριήμερη απεργία στις 18, 19 και 20 του μηνός.

Ο κ. Παξινός, χωρίς περιστροφές, αναφέρθηκε σε δικαστικούς «που πηγαίνουν σε κομματικά γραφεία και δεν μπορούν να δικάζουν» και παρατήρησε πως και «η κομματικοποίηση της δικαιοσύνης είναι είδος διαφθοράς». Αναγνώρισε ως κυρίαρχο πρόβλημα την τακτική, συνταξιούχοι δικαστικοί να κατέχουν θέσεις Δημοσίου με υψηλές αμοιβές, γεγονός που δημιουργεί, όπως είπε, ενδεχομένως συνειρμούς ότι «δεν δίκαζαν με συνείδηση αλλά με σκοπιμότητα».

Αντίλογος, πάντως, δεν υπήρξε, καθώς από τις δικαστικές ενώσεις που είχαν κληθεί σε σχετική εκδήλωση παρέστη μόνον ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κ. Κουσούλης. Ο κ. Κουσούλης χαρακτήρισε εφιαλτική την εικόνα στα δικαστήρια, λέγοντας εμφαντικά ότι μόνο στο ανώτατο δικαστήριο, στο οποίο υπηρετεί, εκκρεμούν 27.000 υποθέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, οι υποθέσεις προσδιορίζονται ύστερα από τρία χρόνια, ανεβάζοντας τον αριθμό των δικογραφιών που εκκρεμούν σε 300.000, στη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων που έχουν επείγον χαρακτήρα οι υποθέσεις προσδιορίζονται 10 μήνες μετά, ενώ τρία με τέσσερα χρόνια απαιτούνται για να εκκαθαριστούν μικροδιαφορές στο Ειρηνοδικείο.

 Τα νέα μέτρα, κατά τον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, «αποδείχθηκαν όχι μόνο αναποτελεσματικά αλλά και επιζήμια», με σημείο αιχμής τη διάταξη που προβλέπει ότι ύστερα από ένα χρονικό διάστημα αφαιρείται αυτόματα η δικογραφία από τον δικαστή και προσδιορίζεται νέα δικάσιμος. Παρέμβαση στο κρίσιμο ζήτημα έκανε και ο σύμβουλος του ΔΣΑ κ. Δημ. Χατζημιχάλης, τονίζοντας ότι «η κατάσταση δυστυχώς συνεχίζεται παρά την εφαρμογή του ν. 3346/2005, με τον οποίο από το 1.000.000 υποθέσεις που περίμεναν να εκδικαστούν στα δικαστήρια όλης της χώρας τέθηκαν στο αρχείο οι μισές». Αιχμηρός, ο κ. Παξινός, διατύπωσε την απορία του γιατί δεν εκπροσωπήθηκαν οι δικαστικές ενώσεις στη συνέντευξη του ΔΣΑ λέγοντας ότι «τώρα που κανονίστηκαν τα μισθολογικά δεν έρχονται». Εστιάζοντας την προσοχή του στις ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν, κυρίως στο Πρωτοδικείο Αθηνών, υπογράμμισε ότι «περίπου 101 είναι τα κενά, 30 δικαστικοί είναι ασθενείς και δεν μπορούν να εργαστούν και ορισμένοι κινούνται σε χαλαρούς ρυθμούς». Η ζοφερή εικόνα που παρουσίασε για το Πρωτοδικείο της Αθήνας ο πρόεδρος του ΔΣΑ, συμπληρώνεται με την παρατήρηση ότι «μόλις 200 δικαστές βγάζουν τη δουλειά όταν στα πινάκια εγγράφονται 100 και 120 υποθέσεις, οι οποίες δεν δικάζονται». O πρόεδρος του συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων κ. Γ. Παρασκευάς ζήτησε να καλυφθούν τα κενά στις γραμματείες του Πρωτοδικείου Αθηνών που ανέρχονται σε 554 και πανελλαδικά σε 2.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή