Αφαιρέθηκαν 5.801 άδειες κυκλοφορίας

Αφαιρέθηκαν 5.801 άδειες κυκλοφορίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέτισαν αλλά όχι στον… απαιτούμενο βαθμό απ’ ό,τι φαίνεται τους Ελληνες οδηγούς τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας καθώς σε διάστημα μόλις 10 ημερών βεβαιώθηκαν συνολικά 37.577 παραβάσεις, αφαιρέθηκαν 5.801 άδειες και 1701 πινακίδες κυκλοφορίας… Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Βεβαιώθηκαν συνολικά 8.763, ενώ για τον ίδιο λόγο αφαιρέθηκαν 532 άδειες και 50 πινακίδες κυκλοφορίας. Στο διάστημα εφαρμογής του νέου Κ.Ο.Κ 3.533 οδηγοί δικύκλων εντοπίστηκαν να οδηγούν δίχως κράνος. Αντίστοιχα, 2.600 οδηγοί καλούνται να πληρώσουν βαρύ πρόστιμο για μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Ενθαρρυντικά είναι πάντως τα πρώτα στοιχεία σε ό,τι αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ καθώς σε σύνολο σχεδόν 50.000 οδηγών που ελέγχθηκαν μόλις 1523 βρέθηκαν να οδηγούν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Για χρήση κινητού τηλεφώνου βεβαιώθηκαν 890 παραβάσεις και για παραβίαση σηματοδότη 659. Ωστόσο μόνο ενθαρρυντική δεν μπορεί να είναι η διαπίστωση ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου 37 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Ακόμα κι εάν ο αριθμός των θανάσιμα τραυματισμένων σημείωσε μείωση της τάξης του 44% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα… Την ίδια στιγμή «εύγε στους πολίτες που αποδείχθηκαν οι καλύτεροι σύμμαχοί μας», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών κ. Λιάπης σχολιάζοντας ότι «κάθε ζωή που κερδίζεται» από την εφαρμογή του νέου ΚΟΚ «είναι για μας μεγάλη επιτυχία».

Η κλήση του κ. Ψωμιάδη

«Συμφωνώ απόλυτα με τις υποδείξεις του υπουργού Μεταφορών Μιχ. Λιάπη για την αναγκαιότητα χρήσης κράνους και ζητώ συγνώμη για το λάθος μου», δήλωνε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδης ύστερα από συνάντησή του με τον κ. Λιάπη, αναφερόμενος στο πρόστιμο που του επιβλήθηκε αναδρομικά με παρέμβαση του υπουργείου Μεταφορών. «Χαίρομαι που ανακάλυψαν στο πρόσωπό μου τους επώνυμους, που δεν φορούν κράνος», τόνισε με μάλλον ειρωνική διάθεση ο κ. Ψωμιάδης, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει εάν στο μέλλον θα φροντίσει να φορά το κράνος τονίζοντας μόνο ότι θα το χρησιμοποιεί «όσο το χρησιμοποιούν και οι δημοσιογράφοι». Ο κ. Ψωμιάδης, διαβεβαίωσε ότι παρέδωσε το δίπλωμά του για 10 ημέρες όπως προβλέπει ο ΚΟΚ και πλήρωσε 350 ευρώ, πρόστιμο που αναλογεί στην παράβαση της μη χρήσης κράνους. Βέβαια σε περίπτωση καταβολής του προστίμου εντός 10 ημερών, όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση, αυτό μειώνεται στο μισό και ως εκ τούτου ο κ. Ψωμιάδης θα έπρεπε να καταβάλλει 175 ευρώ…

Παράλληλα απόφαση του Πταισματοδικείου Αθηνών δίνει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες παραβάτες (σοβαρών παραπτωμάτων) που έχουν βεβαιωθεί πριν από την 3η Ιουνίου (πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου ΚΟΚ) και οι υποθέσεις δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα, να αποφύγουν το δικαστήριο. Πρόκειται για τις παραβάσεις που με τον παλαιό ΚΟΚ ήταν ποινικού χαρακτήρα, ενώ στον νέο ΚΟΚ προβλέπεται διοικητική ποινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή