Η απάντληση και το ένταλμα κατά πλοιάρχου

Η απάντληση και το ένταλμα κατά πλοιάρχου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η γνωμάτευση που έχει ζητήσει η εταιρεία Louis Hellenic Cruises από τον ειδικό σύμβουλο διεθνούς κύρους London Offshore Consultants Ltd, για «την επιτευξιμότητα απάντλησης των εναπομεινάντων καυσίμων από τις δεξαμενές του πλοίου», σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Περί απάντλησης από το Sea Diamond

Ωστόσο, από τη σχετική ανακοίνωση προκύπτει ότι σε περίπτωση που η γνωμάτευση είναι αρνητική, τότε δεν θα γίνει απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο Sea Diamond.

Παράλληλα, απορίες και ερωτήματα δημιούργησε η απόφαση της εισαγγελίας Νάξου να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου σχετικά με τη μη υποβολή σχεδίου απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο. Μάλιστα, από ναυτιλιακούς κύκλους συζητείτο «κατά πόσον μπορεί να φέρει ο πλοίαρχος ευθύνη για τη μη υποβολή του σχεδίου απάντλησης».

Η εισαγγελία Νάξου εξέδωσε, προχθές, τρία εντάλματα σύλληψης, σύμφωνα με τα οποία οι λιμενικές αρχές Ρόδου και Πειραιώς θα πρέπει να αναζητήσουν τα τρία άτομα και να τα συλλάβουν, κάτι που δεν είχε γίνει έως αργά χθες το βράδυ.

Εναντίον του πλοιάρχου Γιάννη Μαρίνου εκδόθηκε το υπ. αριθμ. 01/07/12-06-07 ένταλμα σύλληψης όπου κατηγορείται ότι στις 12 Ιουνίου, στη Σαντορίνη, προκάλεσε με πρόθεση σοβαρή ρύπανση από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος βλάβης σε πράγματα, δεν έλαβε άμεσα κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποτροπή, περιορισμό και αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκλήθηκε από την βύθιση του κρουαζιερόπλοιου και επιπλέον δεν προέβη στην υποβολή του απαιτούμενου τελικού σχεδίου απάντλησης των καυσίμων και λοιπών ρυπογόνων ουσιών.

Εναντίον των Μαρίας Ιωάννου και Γεωργίας Χρυσοστόμου, νομίμων εκπροσώπων των εταιρειών «CORE MARINE LIMITED» και «LOUIS HELLENIC CRTUISES LTD» εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης 02/07/12-06-07 και 03/07/12-06-07, αντιστοίχως. Κατηγορούνται ότι δεν έλαβαν άμεσα κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποτροπή, περιορισμό και αντιμετώπιση της ρύπανσης από τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου, όπως επίσης δεν προέβησαν στην υποβολή του απαιτούμενου τελικού σχεδίου απάντλησης των καυσίμων και λοιπών ρυπογόνων ουσιών.

Η Γαλλίδα Αν Αλεν στη Σαντορίνη

Επίσης, χθες βρέθηκε στη Σαντορίνη προκειμένου να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση η Γαλλίδα Αν Αλεν, η οποία κατά τη διάρκεια του ναυαγίου έχασε τον σύζυγό της Ζαν Κριστόφ και την κόρη της Μοντ. Η Αν Αλεν, πιθανότατα, θα καταθέσει στο λιμεναρχείο της Σαντορίνης στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διεξάγεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή