Πρόστιμα καθαριότητας στην Αθήνα έως 6.000 ευρώ

Πρόστιμα καθαριότητας στην Αθήνα έως 6.000 ευρώ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρόστιμα ύψους έως και 6.000 ευρώ θα πληρώνουν στο εξής όσοι ρυπαίνουν την Αθήνα», δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης και «σηκώνει τα μανίκια» προεκειμένου να μπει τάξη στο θέμα της καθαριότητας της πρωτεύουσας.

Ετσι επαναφέρεται σε ισχύ ο κανονισμός καθαριότητας της πόλης, που προβλέπει πρόστιμα από 20 ώς και 6.000 ευρώ, για αυτούς που ρυπαίνουν την Αθήνα είτε είναι ιδιώτες είτε κακοί επαγγελματίες. Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι τα εμπορικά καταστήματα παράγουν περισσότερα απορρίμματα, χωρίς όμως να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα. Ενδεικτικά μάλιστα ανέφερε ότι μόνο από το 1ο Διαμέρισμα -η κατ’ εξοχήν εμπορική περιοχή της πρωτεύουσας- παράγονται καθημερινά 400 τόνοι σκουπιδιών, όταν σε όλη την υπόλοιπη πόλη παράγονται μόλις 1.100 τόνοι. Γι’ αυτό τον λόγο οι καταστηματάρχες, αλλά και οι κάτοικοι θα πρέπει να μάθουν τα ωράρια αποκομιδής, να συντονιστούν με το πρόγραμμα καθαριότητας του δήμου, να το σεβαστούν, ώστε να μην πετιούνται στους δρόμους σακούλες, κούτες και διάφορα άλλα σκουπίδια σε χρόνους όπου δεν είναι δυνατόν να μαζευτούν.

Σύντομα μάλιστα ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων και των επιχειρήσεων, ενώ θα δοθεί περίοδος χάριτος ενός μήνα, πριν αρχίσουν να «πέφτουν» τα πρόστιμα. Για τη δικαιότερη όμως αντιμετώπιση του προβλήματος ο Δήμος Αθηναίων θα ζητήσει να καταβάλουν τέλη καθαριότητας και όλοι οι κρατικοί-φορείς που έχουν την έδρα τους στην πόλη, ενώ παράλληλα θα απαιτήσει τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια τους, να τα τοποθετούν στους ειδικούς μπλε κάδους. Οπου αυτό δεν είναι εφικτό οι φορείς αυτοί θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τον δήμο, ώστε τα απορρίμματα να μεταφέρονται προς ανακύκλωση.

Για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, στόχος του δήμου είναι να συνδυαστεί η διασκέδαση με την επιχειρηματικότητα με γνώμονα όμως το συμφέρον του πολίτη. «Δεν θα μετατρέψουμε την Αθήνα σε νεκροταφείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε την αναρχία», είπε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Μετά την οδό Μηλιώνη στο Κολωνάκι που γίνονται οι διαγραμμίσεις, σειρά έχουν οι οδοί Τσακάλωφ, Βαλαωρίτου αλλά και η Υμηττού. Μετά σειρά έχει το Μοναστηράκι. Και μην νομίσει κανείς ότι μόλις τελειώσει η ανάπλαση στο Μοναστηράκι θα γεμίσει καρέκλες και τραπέζια. Εγώ ο ίδιος θα τους τα μαζέψω με φορτηγό».

Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στη σύσταση του οργανισμού Αντιμετώπισης Καθημερινών Προβλημάτων, ο οποίος θα έχει ως αντικείμενο να ακούει τα παράπονα των κατοίκων, μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 195, και να δίνει άμεση λύση σε αυτά (λακκούβες, σπασμένα πεζοδρόμια, σκουπίδια κ.ά.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή