Υδράργυρος και θάλασσα… ανεβαίνουν

Υδράργυρος και θάλασσα… ανεβαίνουν

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η θερμοκρασία αυξάνεται πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε», μας λένε οι επιστήμονες όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές. Και αν η μείωση των παγετώνων της Γροιλανδίας κατά 25% από το 1979 έως το 2005 φαίνεται κάτι πολύ μακρινό που δεν μας αγγίζει, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Αθήνας τον Ιούλιο από 33 σε 41 βαθμούς Κελσίου, ο κατακλυσμός από νερό 560.000 στρεμμάτων και η αδυναμία της πρωτεύουσας να καλύψει τις ανάγκες της σε νερό, ασφαλώς είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Τα παραπάνω αποτελούν μέρος μόνο των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στη χώρα μας σύμφωνα με μελέτη ομάδας ερευνητών του Αστεροσκοπείου Αθηνών που παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα που οργάνωσε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με θέμα «Περιβάλλον και Ανθρώπινη Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς και τρόπους τουλάχιστον κατά 3,5 βαθμούς σύμφωνα με την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το κλίμα. «Μπορούμε πλέον να μιλάμε για βεβαιότητες όταν αναφερόμαστε στις κλιματικές αλλαγές», τόνισε ο καθηγητής κ. Δημήτρης Λάλας μιλώντας στην ημερίδα. Οπως πρόσθεσε, αυτές οι αλλαγές όπως και η αύξηση της θερμοκρασίας σαφώς θα επηρεάσουν διαφορετικά τις περιοχές του πλανήτη. Ετσι στη Μεσόγειο εκτιμάται ότι οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν έως και 20%. Η αύξηση της θερμοκρασίας -ακόμα και αν παραμείνει εντός των ορίων των δύο βαθμών Κελσίου -σε συνδυασμό με τη μείωση των βροχοπτώσεων θα έχει άμεσες συνέπειες στη δυνατότητα παραγωγής των χωραφιών στα υδατικά αποθέματα αλλά και τα οικοσυστήματα. «Εκτιμάται ότι η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 60-70 cm. Ωστόσο εάν λιώσουν οι πάγοι στη Γροιλανδία υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέλθει από 1,20 cm-1,40 cm.», τόνισε ο κ. Λάλας προσθέτοντας ότι οι περισσότερο απειλούμενες περιοχές είναι τα Δέλτα των ποταμών.

Εξειδικεύοντας τις μετρήσεις στον Ελλαδικό χώρο η ερευνήτρια κ. Ελενα Γεωργοπούλου παρουσίασε τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στη χώρα μας. Σύμφωνα με μελέτη του Αστεροσκοπείου η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Ιούλιο στην Αθήνα που τώρα είναι 33 βαθμοί Κελσίου, την περίοδο 2071- 2100 αναμένεται να φτάσει τους 41 βαθμούς. Αντίστοιχα η μέση βροχόπτωση το μήνα Δεκέμβριο θα μειωθεί αισθητά.

Η στάθμη της θάλασσας παρουσιάζει σαφώς τάσεις ανόδου σύμφωνα με τις μετρήσεις.

Κατά συνέπεια οι επιπτώσεις κυρίως στις παράκτιες περιοχές θα είναι μεγάλες καθώς τμήματα αυτών που μπορεί να φτάνουν και τα 560.000 στρέμματα (ποσοστό 0,4% της έκτασης της χώρας) θα πλημμυρίσουν. Πιο ευάλωτες περιοχές σύμφωνα με την μελέτη είναι τα Δέλτα του Εβρου και του Νέστου, η περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, τα νησιά Λήμνος, Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδος, η περιοχή του Παγασητικού Κόλπου, η περιοχή του Αμβρακικού, περιοχή λιμνοθάλασσας Αιτωλικού και Μεσολογγίου και περιοχή κόλπου Κυλλήνης.

Η αύξηση των αναγκών ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί κατά 20% τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και των μεγαλύτερων αναγκών για ψύξη που θα προκύψουν. Η μείωση των βροχοπτώσεων θα φέρει και τη μείωση των διαθέσιμων υδατικών πόρων. Ετσι για την Αθήνα αναμένεται δραματική μείωση τόσο του όγκου νερού στα τρία ποτάμια Εύηνος, Μόρνος και Βοιωτικός Κηφισός και ανάλογη μείωση στους αντίστοιχους ταμιευτήρες που χρησιμοποιούνται για τις υδατικές ανάγκες της πρωτεύουσας. Ετσι ενώ σήμερα οι υφιστάμενες ετήσιες ανάγκες του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας είναι 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, υπό αυτές τις συνθήκες ο συνολικός αξιοποιήσιμος όγκος σε ετήσια βάση θα κυμαίνεται από 125,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα έως 202,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό. «Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που «ζουν από το κλίμα» καθώς έχει τουρισμό και γεωργία» τόνισε η κ. Γεωργοπούλου επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών για τη χώρα μας θα είναι κάθε άλλο παρά αμελητέες.

Θα επηρεάσουν και την ασφάλειά μας, όπως προβλέπει το θέμα της ημερίδας; Σαφώς κάποιοι θα χρειαστεί να μεταναστεύσουν. Οπως όμως χαρακτηριστικά τόνισε η κ. Κάτια Λαζαρίδη επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου στην ομιλία της «η σχέση περιβάλλοντος και ανθρώπινης ασφάλειας παρουσιάστηκε πολύ απλά από τη κ. Ουανγκάρι Ματάι που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2004. Οπως είπε «το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για την ειρήνη γιατί όταν καταστρέφουμε τους πόρους μας, τότε πολεμάμε γι’ αυτούς»».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή