«Μας στήριξε η συμπαράσταση του κόσμου»

«Μας στήριξε η συμπαράσταση του κόσμου»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Ολη η οικογένειά μας βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το μόνο παρήγορο είναι ότι έχουμε ψυχική επικοινωνία με τον Παναγιώτη και από την πρώτη στιγμή ξέρουμε ότι είναι αθώος…

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που έκανε δεκτό το αίτημα να ανασταλεί η προφυλάκιση του «φοιτητή με τα πράσινα σταράκια» και να αφεθεί ελεύθερος, ο πατέρας του Νίκος, 55 ετών, μίλησε στην «Κ» για το πώς βίωσε ο ίδιος και όλη του η οικογένεια τις 37 ημέρες φυλάκισης του 19χρονου Παναγιώτη.

«Ξέρω ποιος είναι ο ψυχισμός του, ποια είναι η τοποθέτησή του, η δημοκρατικότητά του κι αυτό που είπε ο Παναγιώτης -είμαι ευτυχισμένος με την καθημερινότητά μου – το εννοούσε. Ηταν ευτυχισμένος μ’ αυτό που ζούσε κι αποκλείεται να ήθελε να προκαλέσει ζημιά σε ξένη περιουσία…»

Ο φοιτητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών συνελήφθη στις 5 Μαΐου καθώς έφευγε από ένα πάρτι που είχε γίνει μέσα στο ΑΠΘ κι ενώ είχαν προηγηθεί επεισόδια στην περίμετρο του πανεπιστημίου με δράστες κουκουλοφόρους νεαρούς που έσπασαν κι έκαψαν σταθμευμένα αυτοκίνητα. Τα πράσινα παπούτσια («σταράκια») που φορούσε αποτέλεσαν το στοιχείο στο οποίο ταύτισαν οι αστυνομικοί τον 19χρονο φοιτητή μ’ έναν απ’ τους κουκουλοφόρους. Τρεις ημέρες μετά τρεις συνολικά από τους συλληφθέντες για τα επεισόδια κρίθηκαν προφυλακιστέοι μεταξύ των τριών και ο 19χρονος φοιτητής που οδηγήθηκε στις φυλακές Αυλώνα με τις κατηγορίες της κατοχής εκρηκτικών υλών και της έκρηξης. Από τις πρώτες κιόλας μέρες οι συμφοιτητές του, η πρυτανεία, καθηγητές του ΑΠΘ, ο Δικηγορικός Σύλλογος, (αργότερα προστέθηκαν κι άλλες οργανώσεις και φορείς) στάθηκαν στο πλευρό του νεαρού σε μια πρωτοφανή για τέτοια περίπτωση κινητοποίηση συμπαράστασης. Υποστηρίζοντας την αθωότητά του συμφοιτητές – καθηγητές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τον διαφορετικό του σωματότυπο και τα ρούχα που φορούσε σε σχέση με αυτά του κουκουλοφόρου.

«Εγώ τον κοίταξα στα μάτια και του είπα πες μου παιδί μου τι συνέβη. Μου απάντησε «πατέρα έλεος. Τι πληρώνω; Δεν έχω κάνει τίποτε»…». Η συμπαράσταση από την οικογένεια και τον κόσμο ήταν στήριγμα για τον 19χρονο που «περίμενε» όπως είπε στους δικούς του αυτήν την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Το σκεπτικό και οι λεπτομέρειες για το τι όροι επιβλήθηκαν αναμένεται να γίνουν γνωστές με την έκδοση του βουλεύματος, βάση του οποίου αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι και οι άλλοι δύο που είχαν συλληφθεί για τα ίδια επεισόδια. Ημερομηνία για εκδίκαση της υπόθεσής του δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

«Εύχομαι αυτό το λάθος της αστυνομίας να είναι το τελευταίο και να είμαστε η τελευταία οικογένεια που έφτασε στα πρόθυρα καταστροφής. Ηταν λάθος της αστυνομίας, χαμηλόβαθμων αστυνομικών. Δεν θέλω να πιστέψω τίποτε άλλο γιατί μετά μπορεί και να τρελαθώ… Είμαστε μια μέση οικογένεια, με μια συνηθισμένη καθημερινότητα και ξαφνικά είδαμε τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μας», δήλωσε χθες ο πατέρας του 19χρονου, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την πανεπιστημιακή κοινότητα «κι όλους όσοι, ανώνυμοι κι επώνυμοι, αγκάλιασαν και συμπαραστάθηκαν στον Παναγιώτη».

«Μακάρι να γινόταν κάτι για να τελειώσει αυτή η περιπέτεια σ’ αυτό εδώ το σημείο. Αυτό θα ικανοποιούσε την κοινή γνώμη, εμάς και αυτούς που έκαναν λάθος», υποστήριξε ο ίδιος. Είμαστε σίγουροι πρόσθεσε ότι θα αποδείξουμε την αθωότητά μας και θα δώσουμε «λευκό» το παιδί μας πάλι στην κοινωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή