ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι ισχυρίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι

Εντολή για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της ποινικής και πειθαρχικής διερεύνησης της υπόθεσης βασανισμού των δύο νεαρών κρατουμένων από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ομονοίας έχουν δώσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνας Πολύδωρας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το αργότερο έως την Παρασκευή οι αστυνομικοί του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων θα έχουν ολοκληρώσει το έργο της προανάκρισης, το οποίο σημειωτέον τελεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρου Ντογιάκου. Αναφορικά με τη διοικητική έρευνα, οι τρεις αστυνομικοί που φέρονται να εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση και ο διοικητής του τμήματος τέθηκαν σε διαθεσιμότητα έως ότου ολοκληρωθεί η Ενορκη Διοικητική Εξέταση και ως πιθανότερη εξέλιξη θεωρείται η παραμπομπή τους στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής απόταξης από το σώμα.

Χθες το μεσημέρι, αστυνομικοί του τμήματος Εσωτερικών υποθέσεων μετέβησαν στις φυλακές Κορυδαλλού και πήραν κατάθεση από τον έναν εκ των δύο νεαρών που έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας. Πρόκειται για τον Ελληνα ομογενή Α. Ξ. ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 8 μηνών. Ο νεαρός φέρεται να υποστήριξε ότι από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, πριν μεταφερθεί στο τμήμα ασφαλείας Ομόνοιας, ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους αστυνομικούς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του συνηγόρου του, ο οποίος υποστήριξε ότι στο βίντεο δεν αποτυπώνονται παρά ελάχιστα από όσα πραγματικά υπέστησαν οι δύο νεαροί. Χθες κατάθεση στους αστυνομικούς έδωσε και η γυναίκα, που αποπειράθηκαν να ληστέψουν οι νεαροί. Η 42χρονη Ν. Α. εξιστόρησε αρχικά το πώς δέχτηκε την επίθεση για να της αρπάξουν την τσάντα και υποστήριξε ότι δεν αντελήφθη ξυλοδαρμό κατά τη σύλληψη των δύο νεαρών.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές του περιστατικού:

– Ο 30χρονος αρχιφύλακας Ν. Τζ. θα απολογηθεί εγγράφως και διαμέσου του συνηγόρου του, την προσεχή Τετάρτη.

– Ο συνοριοφύλακας Α. Θ. που φέρεται να μαγνητοσκοπούσε τη σκηνή του βασανισμού θα απολογηθεί επίσης την Τετάρτη.

– Οι άλλοι δύο συνοριοφύλακες που πραγματοποίησαν τη σύλληψη αρνήθηκαν ότι είχαν σχέση με το περιστατικό. Η μεν Α. Η. ισχυρίστηκε ότι συμπαραστεκόταν στην 42χρονη, ενώ ο Π. Π. ότι δεν έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο δωμάτιο καθώς αποχώρησε για να κατέβει στο ισόγειο του τμήματος.

– Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάθεση των δύο αστυνομικών που το βράδυ της 24ης του Ιουνίου 2006 βρίσκονταν στο τμήμα. Οι Γρ. Μπ. και Η. Φ. υποστήριξαν ότι αφού αφαίρεσαν τις χειροπέδες από τους δύο νεαρούς αποχώρησαν αφήνοντας μαζί τους τον αρχιφύλακα Ν. Τζ. και τον συνοριοφύλακα Α. Θ.

– Ο διοικητής, τέλος, Γ. Σ. δήλωσε άγνοια για το συμβάν. Στους αστυνομικούς είπε ότι το συγκεκριμένο βράδυ απουσίαζε από το τμήμα και πως σε διαφορετική περίπτωση περιστατικό σαν κι αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί.Γ. Σ.

Αύριο, πορεία διαμαρτυρίας

Την παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών που βασάνισαν αλλοδαπούς στο τμήμα Ομονοίας, αλλά και την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρα, ζητούν μέλη κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων που πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθήνας αύριο, στις 6 μ.μ. Η συγκέντρωση του Συντονιστικού του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και των Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων θα γίνει στο άγαλμα Αθηνάς, στο Πεδίον του Αρεως. Οι διαδηλωτές ζητούν να μπει φραγμός στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία, ενώ παράλληλα επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες. «Το βίντεο της ντροπής απέδειξε όσα είχαν καταγγείλει οι οργανώσεις ότι το Α. Τ. Ομόνοιας είναι ένα κολαστήριο, όπου τα βασανιστήρια και οι εξευτελισμοί είναι ο κανόνας. Οταν είχαν γίνει οι πρώτες καταγγελίες για τους πραίτορες – βασανιστές η κυβέρνηση έκανε λόγο για συκοφαντίες. Τώρα μιλάει για μεμονωμένο περιστατικό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και παράλληλα υπενθυμίζει μια σειρά περιστατικών αστυνομικής βίας, όπως ο άγριος ξυλοδαρμός ψυχικά ασθενούς στην Καλλιθέα, όπως επίσης και θανάτους μεταναστών από «φυσικά αίτια» σε τμήματα, την προφυλάκιση του φοιτητή με τα «πράσινα παπούτσια» κ.ά.