Αντιπολίτευση κατά προέδρου Α.Π.

Αντιπολίτευση κατά προέδρου Α.Π.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρουσία του προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλου Κεδίκογλου ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για θέματα που σχετίζονται τόσο με το παραδικαστικό κύκλωμα, όσο και με ενδεχόμενη εμπλοκή του ανώτατου δικαστικού λειτουργού στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου, ζητεί η αντιπολίτευση με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών κ. Α. Καραμάριο. Υπογραφόμενη από τους τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Απ. Κακλαμάνη, Ε. Βενιζέλο, Φ. Πετσάλνικο, Μ. Παπαϊωάννου) και τον βουλευτή του Συνασπισμού κ. Φ. Κουβέλη, η επιστολή σημειώνει ότι η δικαστική έρευνα για το παραδικαστικό, που άρχισε πριν αναλάβει ο κ. Κεδίκογλου, καρκινοβατεί ουσιαστικώς επί μία τριετία.

Ζητούν έλεγχο

Κατά τους βουλευτές η εντύπωση που υπάρχει τόσο στο νομικό κόσμο, όσο και στην αντιπολίτευση είναι ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας του Α.Π. έχει «εξελιχθεί η όλη υπόθεση σε μία επιχείρηση εκφοβισμού και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, αν όχι και συγκάλυψης υποθέσεων πολύ πιο σοβαρών από αυτές που ο Τύπος έφερε έως τώρα στο φως, όπως της απαγωγής των Πακιστανών, τις τηλεφωνικές υποκλοπές και τα ομόλογα».

Υπό τις συνθήκες αυτές, σημειώνουν οι βουλευτές, η περίπτωση πλουτισμού στην οικογένεια του προέδρου του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να είχε απασχολήσει ήδη την επιτροπή Θεσμών, πόσω μάλλον όταν η απάντηση στα στοιχεία που ζητούνται είναι η επίκληση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων. Εντάσσουν ακόμη οι αιτούντες βουλευτές και την «καθοδήγηση» της εγκυκλίου Κεδίκογλου στο θέμα των συμβασιούχων. Εξάλλου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Καρχιμάκης κατέθεσε ερώτηση ζητώντας αντίγραφα των αποφάσεων διαιτησιών και αμοιβών του κ. Ρ. Κεδίκογλου ως εφέτη, προέδρου εφετών, αρεοπαγίτη και προέδρου του Α.Π.

Παρέμβαση από ΔΣΑ

Για την πολυσυζητημένη υπόθεση της διά τηλεφώνου παροχής ψήφου χθες τοποθετήθηκε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, θεωρώντας ότι «η φυσική παρουσία όλων των δικαστών δεν αποτελεί απλό «τυπικό» ζήτημα». Κατά τον ΔΣΑ «από τις διατάξεις προκύπτει, με απόλυτη σαφήνεια, ότι ο νομοθέτης δεν αρκείται στη «γυμνή» εκφορά της ψήφου του κάθε δικαστή, αλλά αξιώνει να προηγηθεί διάσκεψη όλων των μελών του δικαστηρίου που μετείχαν στη δημόσια συνεδρίαση επί της υπόθεσης».

Ετσι, αφού ακουσθεί πρώτα ο εισηγητής, στη συνέχεια δίνεται ο λόγος σε καθένα από τα μέλη του δικαστηρίου να εκθέσουν τις δικές τους απόψεις, ώστε η ψήφος που θα δώσει ο καθένας από αυτούς να βασίζεται σε μια απόλυτα θεμελιωμένη γνώση της υπόθεσης, καθώς και των απόψεων όλων των μελών του δικαστηρίου που μετείχαν στη συνεδρίαση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

Για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Δικαιοσύνης, ο ΔΣΑ αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή