Μέτρα οικονομίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «φουλ» αναμένεται να δουλέψουν όλες τις επόμενες ημέρες τα κλιματιστικά. Και είναι πολλά. Στην Ελλάδα είναι ήδη εγκατεστημένα περίπου 3 εκατ. κλιματιστικά μηχανήματα, στα οποία προστίθενται κάθε χρόνο 350.000 νέα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι για την εξυπηρέτηση των επιπρόσθετων αυτών μηχανημάτων απαιτείται κάθε χρόνο η κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 400 μεγαβατ περίπου. Ως γνωστόν, η υπερκατανάλωση ενέργειας από τη χρήση των κλιματιστικών επιβαρύνει, εκτός από την τσέπη μας, και το κλίμα μέσω της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Κάνει δε ορατό τον κίνδυνο μπλακ άουτ το καλοκαίρι. Και αν κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει να πατήσουμε το off στους… 42 βαθμούς Κελσίου όπου αναμένεται να φθάσει ο υδράργυρος την Κυριακή, καλό είναι να θυμόμαστε ότι υπάρχουν και εναλλακτικοί -και αποτελεσματικοί- τρόποι δροσισμού, όπως και απλά «τρυκ» εξοικονόμησης ενέργειας.

– Οι ανεμιστήρες οροφής έχουν χαμηλό αρχικό κόστος, ενώ καταναλώνουν την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας.

– Οταν χρησιμοποιούμε κλιματιστικό, το ρυθμίζουμε σε θερμοκρασία όχι χαμηλότερη από 26 βαθμούς, αυξάνοντας την αποδοτικότητά του.

– Η τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων προσαρμοσμένων ανάλογα με τον προσανατολισμό κρατούν χαμηλά τη θερμοκρασία του σπιτιού.

– Ο αερισμός του σπιτιού τη νύχτα, μπορεί να μειώσει την ανάγκη χρήσης κλιματιστικού έως και 80% κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Για τις νέες κατοικίες, η επιλογή ανοιχτών χρωμάτων για το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων βοηθάει στην απομάκρυνση της ζέστης.

– Η φύτευση φυλλοβόλων δένδρων σε αυλές, κήπους και ακαλύπτους και η χρήση αναρριχώμενων φυτών στις βεράντες δημιουργούν ασπίδα δροσιάς για το σπίτι.

– Μείωση στην κατανάλωση ενέργειας μπορούμε να επιτύχουμε και με την επιλογή λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας (καταναλώνουν 4 έως 5 φορές λιγότερο ρεύμα), με το σβήσιμο των συσκευών από τον κεντρικό διακόπτη (υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα η διαρροή ενέργειας από τη χρήση του stand by είναι υπεύθυνη για την έκλυση 600.000 τόνων CO2), την αγορά ηλεκτρικών συσκευών βάσει της ενεργειακής απόδοσής τους, την τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή