Οι πρώτες καταδίκες για τη ρύπανση του Ασωπού

Οι πρώτες καταδίκες για τη ρύπανση του Ασωπού

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργησε 38 χρόνια, αλλά το πρώτο βήμα για την προστασία του Ασωπού ποταμού και της υγείας κατοίκων της Αττικοβοιωτίας πραγματοποιήθηκε χθες στο 3ο Πλημμελειοδικείο Θήβας. Μετά πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους 6 εκ των 18 υπεύθυνων εργοστασίων που επί χρόνια ρύπαιναν με τα απόβλητά τους τον ποταμό και τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής, καταδικάζοντάς τους σε ποινές φυλάκισης 3 έως 6 μηνών με αναστολή και χρηματικά πρόστιμα 3.000 έως 9.000 ευρώ. Η απόφαση ήταν αθωωτική για δύο κατηγορούμενους, ενώ οι άλλες 10 βιομηχανίες που ρυπαίνουν κατόρθωσαν να βγουν «καθαρές» από τη διαδικασία.

Κι αυτό γιατί τα άτομα που είχαν βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν ήταν… νόμιμοι εκπρόσωποι των συγκεκριμένων εργοστασίων. Την «έκπληξη» αυτή επεφύλαξαν στους δικαστές οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, προσκομίζοντας τις τελευταίες ημέρες τα σχετικά έγγραφα. Ολα δείχνουν πάντως πως ο δικονομικός αυτός ελιγμός δεν θα έχει ευνοϊκό για τις συγκεκριμένες μονάδες αποτέλεσμα, καθώς το δικαστήριο διέταξε οι συγκεκριμένοι φάκελοι να διαβιβαστούν εκ νέου στον εισαγγελέα για να κληθούν οι νόμιμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων να λογοδοτήσουν.

Πολύ ικανοποιημένος για την εξέλιξη της δίκης δήλωσε στην «Κ» ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, η οποία είχε καταθέσει την αρχική μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση. «Εγινε η αρχή ώστε να καταλάβουν κάποιοι ότι δεν πρέπει να τα θυσιάζουμε όλα εν ονόματι του κέρδους – και σίγουρα όχι την υγεία χιλιάδων ανθρώπων».

Για δικαίωση του αγώνα των κατοίκων έκανε λόγο, μιλώντας στην «Κ» και ο δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γαβριήλ, ο οποίος μαζί με τον νομάρχη Βοιωτίας συμπλήρωναν την πολιτική αγωγή. «Επειδή, όμως, υπάρχουν 400 εργοστάσια που ρυπαίνουν τον Ασωπό, είναι απαραίτητο να ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους οι βιολογικοί καθαρισμοί».

Υπενθυμίζεται ότι οι βιομηχανίες κατηγορούνταν για ρίψη ανεπεξέργαστων λυμάτων στον ποταμό -μολονότι διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς- εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές ουσιών, όπως μόλυβδος και κάδμιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή