«Τερατούργημα, όχι άλλη Ισπανία»

«Τερατούργημα, όχι άλλη Ισπανία»

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να αποσυρθεί αυτό το τερατούργημα, που καταστρέφει τον τόπο μας». Με αυτό τον τόσο κατηγορηματικό τρόπο άνοιξε τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού, ο κ. Κώστας Καρράς, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, εκφράζοντας τις έντονες αντιδράσεις φορέων και πολιτών στο προωθούμενο Χωροταξικό. Στη χθεσινή εκδήλωση εξέφρασαν την αντίθεσή τους εκπρόσωποι του ΤΕΕ, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, του WWF, του Συλλόγου Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.

«Να αποσυρθεί»

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι 40 καθηγητές πανεπιστημίου έχουν υπογράψει κείμενο που ζητεί την απόσυρση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. «Οχι άλλη Ισπανία» ήταν το μήνυμα πάνω από 200 ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών οργανώσεων, που παρουσίασε ο κ. Καρράς. «Το κλειδί στην υπόθεση είναι η λεγόμενη παραθεριστική κατοικία», τόνισε ο κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας. «Τελικά μήπως ο μόνος λόγος που έγινε το αντιτουριστικό Χωροταξικό ήταν για να βαφτίσουμε την παραθεριστική κατοικία και τις εργολαβίες «τουρισμό” και να τις επιδοτήσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό», αναρωτήθηκε. Οταν μιλάμε για «παραθεριστική κατοικία» προφανώς δεν εννοούμε την εξοχική ή δεύτερη κατοικία, αλλά την οικοδόμηση τσιμεντένιων «χωριών», τα οποία θα πουληθούν κυρίως σε αλλοδαπούς. Με το υπό διαβούλευση Χωροταξικό, τα «χωριά» αυτά θα ενταχθούν σε «σύνθετες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις», με αποτέλεσμα να ξεπεραστούν τα εμπόδια χωροθέτησης (πρακτικά να μπορούν να γίνουν σχεδόν παντού), να πολλαπλασιαστεί ο συντελεστής δόμησης (που είναι αυξημένος σε ξενοδοχειακές μονάδες) και να πάρουν και επιδότηση! Πρόκειται για καταστροφή με σπόνσορα τον κρατικό προϋπολογισμό… «Το αποτέλεσμα θα είναι η τσιμεντοποίηση των παραλιών, αφού οι εργολάβοι θα βγάλουν εύκολα κέρδος πουλώντας τα σπίτια», τόνισε ο κ. Παλαιοκρασσάς. «Ο τουρισμός θα προσφέρει πολύ περισσότερα από την παραθεριστική κατοικία», υπογράμμισε, αφού είναι γνωστό ότι ένας τουρίστας ξοδεύει περισσότερα χρήματα από έναν ιδιοκτήτη μόνιμης κατοικίας.

«Καταστρέφουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, που είναι το φυσικό περιβάλλον. Το Χωροταξικό εντατικοποιεί την εκμετάλλευση του χώρου», τόνισε ο κ. Δημήτρης Καράβελλας, διευθυντής της WWF. «Οχι μόνο δεν περιορίζεται ή δεν καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά προωθείται». Τους κινδύνους από την προώθηση του γκολφ σε 15 νομούς της χώρας, τόνισε ο κ. Μαρτίνος Γκαίτλιχ, από την Ελληνική Εταιρεία. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η δυνατότητα να προωθηθούν σχετικά μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε «παρθένες περιοχές», ακόμα και σε ακατοίκητα νησιά! «Μιλούν για ξενοδοχεία μέχρι 100 κλίνες εντός των οικισμών. Εννοούν άραγε… τους προϊστορικούς», αναρωτήθηκε ο κ. Γκαίτλιχ.

Απλοϊκή μελέτη

Κριτική στο Χωροταξικό και στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που το συνοδεύει, πραγματοποίησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ελένη Μπριασούλη. «Δυστυχώς πρόκειται για μελέτη απλοϊκή και απλουστευτική. Δεν τίθεται κανένα όριο, όπως για παράδειγμα πόσοι τουρίστες μπορεί να φιλοξενηθούν σε μια περιοχή», τόνισε. Τις έντονες ανησυχίες του ΤΕΕ εξέφρασε η εκπρόσωπός του κ. Ράνια Κλουτσινιώτη. «Δεν αναφέρεται πουθενά η έννοια του κορεσμού. Αραγε, στις βόρειες ακτές της Κρήτης, που είναι ήδη πυκνοδομημένες, θα χτίσουμε και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες;» Τόσο από την πλευρά του ΤΕΕ όσο και των άλλων οργανώσεων, ασκήθηκε έντονη κριτική στη διαδικασία που προηγήθηκε της δημοσίευσης. «Το ΤΕΕ, αν και είναι θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους, δεν πήρε πουθενά μέρος», τόνισε η κ. Κλουτσινιώτη. Για μια ακόμα φορά πηγαίνουμε ανάποδα. Ενώ δεν υπάρχει το Γενικό Χωροταξικό καταρτίζονται τα Ειδικά Χωροταξικά (τουρισμού, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βιομηχανίας). Ετσι όμως «το ΥΠΕΧΩΔΕ δίνει την εικόνα ότι πάει να προδιαγράψει το Γενικό Χωροταξικό». Η Ελληνική Εταιρεία καλεί σε ενεργητική υποστήριξη των πολιτών και καλεί σε ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών στην ιστοσελίδα www. diktioaigaiou. gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή