Αριστούχοι, με το εισιτήριο εισαγωγής στο χέρι, μιλούν στην «Κ»

Αριστούχοι, με το εισιτήριο εισαγωγής στο χέρι, μιλούν στην «Κ»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τόσους κόπους, διάβασμα, ξενύχτι, αγωνία, χρήματα, το χαμόγελο ενθουσιασμού όταν είδαν τους άριστους βαθμούς τους μετατράπηκε -έστω προς στιγμή- σε βαθιά ανακούφιση. «Πέρασα!». Την επιτυχία τους πανηγυρίζουν πλέον χιλιάδες υποψήφιοι, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούν και το… εισιτήριο εισαγωγής, αφού έχουν αριστεύσει.

– Το κατώφλι της Ιατρικής Σχολής… σκέφτεται να διαβεί η Ευαγγελία Παναγιωτίδου από τη Θεσσαλονίκη, αφού συγκέντρωσε 19.616 μόρια, έχοντας 20άρια στα τέσσερα από τα έξι μαθήματα. Βρίσκεται ωστόσο σε δίλημμα αν θα επιλέξει την Ιατρική καθώς, όπως λέει, «απαιτεί πολλά χρόνια σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης. Είναι ένα κορεσμένο επάγγελμα με πολλούς άνεργους γιατρούς γι’ αυτό θα προτιμούσα ένα καινούργιο αντικείμενο σπουδών με περισσότερες προοπτικές. Γι’ αυτό θα το σκεφτώ», είπε στην «Κ».

– «Είχα βάλει στόχο να περάσω στη σχολή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Κουράστηκα πολύ, αλλά τώρα νιώθω μια υπέροχη χαρά», αναφέρει στην «Κ» ο Δημήτρης Μπαράκος, έχοντας 19.148 μόρια. «Δεν είχα καθόλου ελεύθερο χρόνο, άρχισα να ζορίζομαι από την Β΄ Λυκείου», μας λέει τώρα, που ονειρεύεται τις διακοπές στη Σκόπελο μαζί με τους γονείς του και τη δίδυμη αδελφή του, Φανή. Δεκαοχτώ χρόνια… παρέα οι δυο τους και αυτό θα συνεχισθεί στα έδρανα της Πολυτεχνειούπολης Αθηνών. Η Φανή αρίστευσε στις εξετάσεις -19.556 μόρια έχει- και έχει στόχο την ίδια σχολή με τον Δημήτρη. «Μου αρέσει που θα είμαστε στην ίδια σχολή», λέει ο Δημήτρης. «Δεν θέλαμε να είμαστε μαζί, αλλά στοχεύουμε στο ΕΜΠ», απαντά η Φανή. «Είμαι περίεργη να δω πώς θα είναι στο Πολυτεχνείο. Φαντάζομαι ότι θα διαβάζω μόνη μου χωρίς τη βοήθεια των καθηγητών. Δεν θα πρέπει να τα περιμένω όλα από κάποιους άλλους και οι καθηγητές θα είναι απόμακροι», προσθέτει, κάνοντάς μας να σκεφθούμε ότι η μετάβαση από το «οικογενειακό» περιβάλλον του λυκείου στο «απρόσωπο» του πανεπιστημίου, μάλλον θα τη στεναχωρήσει.

– Ξαφνιάζει η επιλογή της Ελενας Μαραγκουδάκη. Παρότι αρίστευσε στη δύσκολη θετική κατεύθυνση, δεν έχει πρώτο στόχο την περιζήτητη Ιατρική. Μάλιστα, με τα 19.241 μόρια που συγκέντρωσε διεκδικεί την πρώτη θέση στη σχολή που επιλέγει. «Θα δηλώσω τη σχολή Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Για να βρεις δουλειά στην Ιατρική πρέπει να το θέλεις πολύ, εγώ δεν ενδιαφέρομαι τόσο. Αλλωστε, η διαιτολογία είναι μια επιστήμη του μέλλοντος, ενώ η Ιατρική έχει κορεστεί». Για την τελική επιλογή της συνέβαλε η δικιά της προηγούμενη εμπειρία. «Κάποτε ήμουν παχουλή και είχα κάνει μόνη μου διαίτα. Καταλαβαίνω πως νιώθουν ψυχολογικά όσοι θέλουν να αδυνατίσουν και θα ήθελα να τους βοηθήσω», μας λέει.

– Τα 19.221 μόρια που συγκέντρωσε στις επιστήμες υγείας ανοίγουν την πόρτα της Ιατρικής Σχολής και για την Χριστίνα Καραμάρκου από 1ο Λύκειο Συκεών Θεσσαλονίκης. Η ίδια όμως βλέπει το μέλλον της ως… γυναίκα και παρ’ όλο που της αρέσει η ιατρική επιστήμη θα σκεφθεί πολύ αν θα αφιερώσει τη ζωή της σ’ ενα επάγγελμα το οποίο, όπως λέει, χρειάζεται αφοσίωση, σκληρή δουλειά και ακανόνιστα ωράρια. Για τον λόγο αυτό θα επιλέξει ενδεχομένως τη Φαρμακευτική. Το μυστικό για την επιτυχία της ήταν οι «γερές βάσεις από το δημοτικό, μεθοδικό διάβασμα και το φροντιστήριο γιατί αυτό που προσφέρει το σχολείο δεν αρκεί».

– «Χρειάζεται μακροχρόνιο διάβασμα και όχι μόνο για μια χρονιά. Πρέπει να έχεις βάσεις πολύ καλές από β΄ – γ΄ γυμνασίου, τουλάχιστον», ξεκαθαρίζει ο Δημήτρης Γκριμέκης, ο οποίος πλέον χαίρεται τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του, έχοντας εξασφαλίσει με βάση τους βαθμούς του -συγκέντρωσε 18.960 μόρια- μια θέση στο ΕΜΠ. «Οσο πλησιάζαμε στις εξετάσεις το διάβασμα ήταν πιο εντατικό. Μείωσα εξόδους, διασκέδαση, ύπνο. Κοιμόμουν 5 – 6 ώρες κάθε μέρα. Τώρα είμαι χαρούμενος», μας λέει και η χαρά της επιτυχίας αποτυπώνεται στο πρόσωπό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή