Βαθμολογίες… ανακούφιση για τα ΤΕΙ της περιφέρειας

Βαθμολογίες… ανακούφιση για τα ΤΕΙ της περιφέρειας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζί με τους περισσότερους – σε σύγκριση με πέρσι, όπως δείχνουν οι φετινές βαθμολογίες – υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίοι ξεπέρασαν το βαθμολογικό όριο του 10 και άρα παιρνούν σε κάποιο ίδρυμα της ανώτατης εκπαίδευσης, «πανηγυρίζουν» και τα ΤΕΙ της περιφέρειας, καθώς θα έχουν φέτος λιγότερες κενές θέσεις. Με ανακούφιση είδαν τα αποτελέσματα και οι κάτοικοι των περιοχών με τμήματα ΤΕΙ, αφού οι περισσότεροι εισακτέοι θα τονώσουν τις τοπικές οικονομίες με τα έξοδα για στέγαση και διαβίωση. Ομως, μπορεί να αυξηθούν οι εισακτέοι στα περιφερειακά ΤΕΙ, ζητούμενο είναι πόσοι τελικά θα μείνουν και θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Είναι ενδεικτικό ότι από το υπουργείο Παιδείας υπολογίζεται ότι μόνον ο ένας στους πέντε από όσους εισήχθησαν στα ΤΕΙ της περιφέρειας καταφέρνει να πάρει πτυχίο σε εύλογο χρονικό διάστημα. Οι υπόλοιποι περνούν στην κατηγορία των «αιώνιων» σπουδαστών. Πρόκειται για μία ένδειξη του προβλήματος που έχει αιτία την ανορθολογική ίδρυση τμημάτων σε κάθε πόλη της επαρχίας από τα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα των υποψηφίων εξυπηρετούν πλήρως τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας να μην μείνουν κενές θέσες στα περιφερειακά ΤΕΙ ελλείψει ικανού αριθμού υποψηφίων που πέρασαν τη βαθμολογική βάση. Αυτό συνέβη πέρσι όταν συνολικά 18.768 θέσεις έμειναν κενές. Οι περισσότερες κενές θέσεις έμειναν σε επαρχιακές πόλεις όπως στην Κοζάνη (έμειναν 1.584 κενές θέσεις από 2.750 που δόθηκαν σε τμήματα TEI της πόλης), την Καλαμάτα (1.292 από 2.020 θέσεις), Μεσολόγγι (1.160 από 2.110), Λάρισα (1.084 από 3.550). Αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και από τις διοικήσεις των ΤΕΙ. Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τις ηγεσίες των ΤΕΙ συνέταξε νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τα ΤΕΙ με καταργήσεις και συγχωνεύσεις παλαιών τμημάτων και ιδρύσεις νέων, ενώ κατά τον ορισμό του φετινού αριθμού εισακτέων οι περιζήτητες θέσεις των κεντρικών ΤΕΙ μειώθηκαν κατά 1.950 υπέρ των περιφερειακών. Ταυτόχρονα, χθες οι πρόεδροι των ΤΕΙ στη σύνοδό τους επανέφεραν για μία ακόμη φορά το αίτημα της αναβάθμισης των ιδρυμάτων μέσω κυρίως δύο βασικών μέτρων:

– Η χρηματοδότηση των ΤΕΙ να φτάσει εκείνη των πανεπιστημίων (τώρα η αναλογία είναι 1:9 υπέρ των AEI).

– Την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου βάση του οποίου τα ΤΕΙ θα μπορούν να διοργανώσουν, μετά από αξιολόγηση αυτοδύναμα μεταπτυχιακά. Επίσης, οι πρόεδροι των ιδρυμάτων ζητούν την αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων που παρέχονται από ΤΕΙ σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια μετά την εφαρμογή του νόμου 2916/2001 (για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ).

Η αύξηση των εισακτέων στα περιφερειακά ΤΕΙ θεωρείται σίγουρη καθώς καταγράφεται υπερσυγκέντρωση υποψηφίων στις βαθμολογίες 10 έως 12, όπου κινούνται οι βάσεις της συντριπτικής πλειονότητας των ΤΕΙ. Η μεγαλύτερη αύξηση βαθμολογιών πάνω από τη βάση παρατηρείται στη Νεοελληνική Λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης, τα Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Μαθήματα κρίσιμα για το στοίχημα της εισαγωγής των μέτριων υποψηφίων, οι οποίοι φέτος είχαν τη… βοήθεια των εύκολων θεμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή