Ανοδος των βάσεων στα περισσότερα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ανοδος των βάσεων στα περισσότερα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος έχουμε περισσότερους υποψήφιους -σε σχέση με πέρυσι- με βαθμολογία άνω του 10, άρα και περισσότερους εισακτέους και λιγότερες κενές θέσεις. Ταυτόχρονα έχουμε περισσότερους αριστούχους, κοντά στο 17 και το 18, άρα και άνοδο των βάσεων.

Η ανακοίνωση των βαθμών των 93.882 υποψηφίων Ενιαίων Λυκείων για τις 67.102 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι τα εύκολα θέματα θα ωθήσουν όλες τις βάσεις εισαγωγής υψηλότερα. Είναι πιθανό λοιπόν να χρειασθούν για την εισαγωγή στην Ιατρική Αθηνών περί τα 19.250 μόρια, που απαιτεί τουλάχιστον τρία εικοσάρια στα βασικά μαθήματα! Η άνοδος θα είναι γενική τόσο για τις υψηλόβαθμες σχολές όσο και για εκείνες που κινούνται στις μεσαίες αλλά και χαμηλές βαθμολογίες. Με βάση τις πρώτες προβλέψεις, η άνοδος στις σχολές υψηλής ζήτησης μπορεί να προσεγγίσει τα 500 μόρια ενώ, στον αντίποδα, δεν αποκλείεται να καταγραφούν εντυπωσιακές αυξήσεις -πάνω από 1.000 μόρια- σε ορισμένα τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας, για τα οποία έως πέρυσι δεν υπήρχε αξιοσημείωτη ζήτηση. Στις μεγάλες αυξήσεις συμβάλλει και το ότι ορισμένα τμήματα, που έως πέρυσι ήταν ενταγμένα μόνο στο 5ο επιστημονικό πεδίο, από φέτος εντάσσονται και στο 1ο επιστημονικό πεδίο, με αποτέλεσμα οι βελτιωμένες επιδόσεις των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης να εκτινάξουν τις βάσεις.

Ειδικότερα, παρότι η ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων με τους βαθμούς πρόσβασης των υποψηφίων θα δώσει καλύτερη εικόνα για την πορεία των βάσεων, μπορούμε να κάνουμε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου OPION – IdEF κ. Μανώλης Αμαργιαννάκης, οι προβλέψεις για τις βάσεις διαμορφώνονται ως εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο (νομική, παιδαγωγικά, φιλολογίες): Η θεωρητική κατεύθυνση παρουσίασε καλύτερες αποδόσεις σε όλες τις βαθμολογικές περιοχές και κυρίως λόγω των υψηλών επιδόσεων στην Ιστορία και τα Λατινικά. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι βάσεις του πεδίου (χαμηλές, μεσαίες, υψηλές βάσεις) θα κινηθούν προς τα πάνω, με τη Νομική Αθήνας να έχει άνοδο έως 200 μόρια και το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης έως 450 μόρια.

2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο (φυσικομαθηματικές, πολυτεχνεία): Η θετική κατεύθυνση είχε να αντιμετωπίσει μόνο τα δύσκολα θέματα στη Χημεία (φάνηκε και στη μείωση των άριστων σε αυτό το κατά παράδοση εύκολο μάθημα) ενώ η τεχνολογική κατεύθυνση απέδωσε καλύτερα σε όλη τη βαθμολογική περιοχή 15-20. Οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών του 2ου και 4ου πεδίου θα κινηθούν ανοδικά, οι μεσαίες βάσεις πολύ ανοδικά και οι χαμηλές ελαφρώς ανοδικά. Χαρακτηριστικά, η πλέον περιζήτηση σχολή του πεδίου, η των Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ, θα κινηθεί ανοδικά έως 150 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο (ιατρικές): Παρά το γεγονός, ότι το ποσοστό των υποψηφίων της θετικής κατεύθυνσης που έγραψε από 18 έως 20 έπεσε, δεν αναμένεται οι βάσεις των υψηλής ζήτησης ιατρικών σχολών να επηρεαστούν ουσιωδώς.

5ο επιστημονικό πεδίο (οικονομικά): Οι βάσεις των υψηλής ζήτησης οικονομικών σχολών θα κινηθούν πολύ ανοδικά. Το ίδιο αναμένεται και για τις μεσαίες και χαμηλές βάσεις του πεδίου.

Βελτίωση επιδόσεων με ευκολότερα θέματα

Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων. Τα εύκολα θέματα συνέβαλαν στο να μειωθούν οι κάτω από τη βάση βαθμολογίες. Στα 18 από τα 22 μαθήματα οι μαθητές που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση μειώθηκαν, ενώ σε 17 από τα 22 μαθήματα οι άριστοι (από 18 και πάνω) αυξήθηκαν.

Θετική κατεύθυνση. Η πιο εντυπωσιακή επίδοση είναι πτωτική – κατεγράφη στη Χημεία της θετικής κατεύθυνσης. Το μάθημα, με βάση τις βαθμολογίες των τελευταίων χρόνων, είναι το πιο εύκολο. Ενδεικτικά, πέρυσι ο ένας στους δύο (49,46%) έγραψε πάνω από 18! Φέτος, υπήρξε καθίζηση των αριστούχων, καθώς η Χημεία ήταν το ένα από τα δύο (το άλλο ήταν τα Αρχαία) μαθήματα στα οποία ετέθησαν δυσκολότερα από πέρυσι θέματα. Βέβαια, οι υποψήφιοι της Ιατρικής σχολής πήραν πίσω τις χαμένες μονάδες με καλύτερες επιδόσεις σε Μαθηματικά, Βιολογία και Φυσική.

Θεωρητική κατεύθυνση. Εδώ ξεχωρίζουν οι επιδόσεις στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Ενώ πέρυσι το 1,83% των υποψηφίων έγραψε πάνω από 18, φέτος το ποσοστό σχεδόν διπλασιάστηκε φθάνοντας το 3,41%. Και στα τέσσερα μαθήματα της κατεύθυνσης οι άριστοι αυξήθηκαν.

Τεχνολογική κατεύθυνση. Η εικόνα βελτιώθηκε, όχι όμως σημαντικά. Τα Μαθηματικά εξακολουθούν να είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι». Μόνο που φέτος κάτω από τη βάση έγραψε το 66,22%, ενώ πέρυσι το ποσοστό ήταν 74,51%. Από την άλλη, οι άριστοι στα Μαθηματικά αυξήθηκαν. Η ίδια εικόνα καταγράφεται και στη Φυσική με αποτέλεσμα να κινούνται ανοδικά οι βάσεις των σχολών που αντλούν εισακτέους από την πολυπληθέστερη τεχνολογική κατεύθυνση. Φέτος στην τεχνολογική κατεύθυνση συμμετείχαν 46.555 υποψήφιοι, οι οποίοι πάντως μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι (47.985). Στα ίδια έμεινε η θετική (11.017 φέτος, 11.134 πέρυσι) ενώ αυξήθηκαν όσοι επέλεξαν τη θεωρητική (35.355 φέτος, 33.911 πέρυσι) κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή