Εκρηκτικά λατομείων σε χέρια τρομοκρατών

Εκρηκτικά λατομείων σε χέρια τρομοκρατών

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο των αστυνομικών ερευνών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» βρέθηκε πριν από λίγο καιρό το νησί των Κυθήρων. Αφορμή ήταν μια κατά τα φαινόμενα επιχείρηση ρουτίνας στα λατομεία του νησιού για την κατάσχεση σημαντικής ποσότητας εκρηκτικών, που κατά παράβαση της νομοθεσίας ήταν αποθηκευμένη στις εγκαταστάσεις των εργοταξίων.

Σήμερα, περίπου δύο μήνες μετά την αστυνομική επιχείρηση στο νησί, αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας χαρακτηρίζουν το συμβάν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των ερευνών για την εξάρθρωση της «νέας» τρομοκρατίας. Επισημαίνουν δε ότι πάγια τακτική των τρομοκρατών είναι να εφοδιάζονται με εκρηκτικές ύλες παραβιάζοντας χώρους φύλαξης μικρών κυρίως λατομείων της περιφέρειας. «Την πρακτική αυτή ακολουθούσε επί σειρά ετών η 17Ν, η επιχειρησιακή ενεργοποίηση του «Επαναστατικού Αγώνα» προσδιορίζεται χρονικά μετά την κλοπή εκρηκτικών από ορυχείο της Φωκίδας, ενώ για τον ίδιο λόγο στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα τα Κύθηρα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πέραν όμως αυτής καθαυτής της παράνομης αποθήκευσης εκρηκτικών, πρακτική που ακολουθείται από μεγάλο αριθμό λατομείων της περιφέρειας, καλά πληροφορημένες πηγές αποκαλύπτουν ότι το συγκεκριμένο νησί του νοτίου Αιγαίου βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των διωκτικών αρχών, καθώς εκφράστηκαν φόβοι πως γνωστός αντιεξουσιαστής που κατέφυγε εκεί λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίθεση με ρουκέτα στην αμερικανική πρεσβεία ενδεχομένως να είχε πρόσβαση στις ποσότητες εκρηκτικών που αποθηκεύονταν στα δύο λατομεία αδρανών υλικών του νησιού. «Είχαμε πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο άτομο πήγε στα Κύθηρα με στόχο να κλέψει τα εκρηκτικά. Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η μετακίνησή του να έγινε μόνο και μόνο προκειμένου να αποπροσανατολίσει τις Αρχές» ανέφερε στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος των διωκτικών αρχών.

Από την αιφνιδιαστική επιχείρηση στα τέλη Απριλίου εντοπίστηκαν 583 κιλά αποθηκευμένης εκρηκτικής ύλης AMFO (περισσότερο γνωστής ως C4), 395,5 κιλά αμμωνίτιδας, 1.400 μέτρα ακαριαίο φυτίλι και 4 πυροκροτητές, όλα κρυμμένα σε κοντέινερ.

Οι ιδιοκτήτες των λατομείων είχαν νόμιμα αγοράσει τα εκρηκτικά αλλά κατά παράβαση της νομοθεσίας δεν τα κατανάλωσαν εντός των προβλεπομένων χρονικών ορίων, ούτε τα επέστρεψαν στον προμηθευτή όπως όφειλαν (επικαλέστηκαν αδυναμία λόγω κακών καιρικών συνθηκών).

Τα ευρήματα της Κρατικής Ασφάλειας σε συνδυασμό με την παρουσία στο νησί του συγκεκριμένου «επικίνδυνου», όπως χαρακτηρίζεται, αντιεξουσιαστή σήμαναν συναγερμό στον 12ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, προσδίδοντας σε μια υπόθεση που υπό άλλες συνθήκες θα χειριζόταν το τοπικό αστυνομικό τμήμα, «άρωμα» τρομοκρατίας. Ποσότητες εκρηκτικών από αυτές που κατασχέθηκαν εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας ώστε να διαπιστωθεί εάν η συγκεκριμένη «παρτίδα» αξιοποιήθηκε για την κατασκευή εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν σε κάποια από τις βομβιστικές επιθέσεις του «Επαναστατικού Αγώνα».

Την ίδια στιγμή, καλά πληροφορημένες πηγές εμπλέκουν στην υπόθεση ένα ακόμα άτομο, μόνιμο κάτοικο του νησιού, που ενδεχομένως να είχε τον ρόλο «ενδιάμεσου». Στέλεχος των διωκτικών αρχών λέει στην «Κ»: «Με τη μεσολάβηση ατόμου που μένει μόνιμα σε χωριό του νησιού και προέρχεται από τον αντιεξουσιαστικό χώρο ενδεχομένως να μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα εκρηκτικά».

2.030 άδειες λατομείων

Σε 2.030 ανέρχονται οι άδειες που έχουν χορηγηθεί σε λατομεία και μεταλλεία όλης της χώρας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι 400 αφορούν άδειες λατομείων παραγωγής και εκμετάλλευσης αδρανών υλικών, 1.300 εξόρυξης μαρμάρου, 200 άδειες έχουν δοθεί σε εταιρείες εκμετάλλευσης βιομηχανικών ορυκτών, ενώ νομίμως λειτουργούν 130 ακόμα μεταλλεία. Στην Αττική υπολογίζεται ότι λειτουργούν με νόμιμη άδεια 15 περίπου λατομεία, ενώ από το τμήμα όπλων και εκρηκτικών της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής προκύπτει ότι ο αριθμός των αδειών προμήθειας μεταφοράς και χρήσης εκρηκτικών ανέρχεται σε 20.

Το λαθρεμπόριο δυναμίτιδας προβληματίζει τις Αρχές

Μείζον ζήτημα ασφαλείας εγείρει η ανεξέλεγκτη χρήση και διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων εκρηκτικών στα λατομεία και τα μεταλλεία της χώρας. Κατά παράβαση της νομοθεσίας, ποσότητες δυναμίτιδας που δεν καταναλώνονται, αντί να επιστρέφονται στον προμηθευτή όπως προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αποθηκεύονται σε πλημμελώς φυλασσόμενες αποθήκες απομονωμένων εργοταξίων. Σε άλλες περιπτώσεις, εκρηκτικές ύλες διακινούνται παράνομα στη μαύρη αγορά για την ικανοποίηση των αναγκών λατόμων που στερούνται νόμιμης άδειας λειτουργίας και ως εκ τούτου του δικαιώματος προμήθειας εκρηκτικών μέσω της νόμιμης οδού.

Παρότι οι υποδιευθύνσεις Ασφαλείας της χώρας και τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια τακτικών ελέγχων σε λατομεία και μεταλλεία, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της παράνομης αποθήκευσης, αστυνομικοί παραδέχονται εμμέσως ότι αδυνατούν να περιορίσουν το φαινόμενο, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα περιστατικά που έρχονται στη δημοσιότητα και αποκαλύπτουν λαθρεμπόριο και κρυφές διαρροές δυναμίτιδας.

Αυθημερόν

Οι άδειες προμήθειας και χρήσης εκρηκτικών ανανεώνονται κάθε 6 μήνες. Ο νόμος ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μπορεί να προμηθευτεί νόμιμα εκρηκτικές ύλες, οφείλει όμως να τις καταναλώσει την ημέρα που του παραδίδονται. Σε διαφορετική περίπτωση είναι υποχρεωμένος να τις επιστρέψει αυθημερόν στον προμηθευτή, με ειδικές μάλιστα διαδικασίες ασφαλείας.

Στην πράξη όμως, όπως παραδέχονται οι αστυνομικοί, εντοπίζονται παρατυπίες καθώς παρά την προσπάθεια, ο έλεγχος είναι εξαιρετικά δύσκολος. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα λατομεία της περιφέρειας, καθώς λόγω της απόστασης από τους προμηθευτές και των αυστηρών διαδικασιών μεταφοράς που προβλέπονται, οι υπεύθυνοι για πρακτικούς λόγους παρανομούν προκειμένου να γλιτώσουν χρόνο και χρήμα. Η υπόθεση των Κυθήρων αποδεικνύει του λόγου το αληθές…

«Δεν είναι εύκολο να εντοπίσεις αποθηκευμένες ποσότητες εκρηκτικών. Η μορφολογία του λατομείου είναι τέτοια που είναι αδύνατο να προσεγγίσεις δίχως να γίνεις αντιληπτός και επομένως δεν έχουμε δυνατότητα αιφνιδιασμού. Οι υπεύθυνοι των λατομείων κρύβουν τα εκρηκτικά σε σημεία που είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε» λέει στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Εχουν επίσης καταγραφεί περιπτώσεις εργαζομένων που γνωρίζοντας τα σημεία αποθήκευσης, κλέβουν -εν αγνοία του ιδιοκτήτη του λατομείου- ποσότητες εκρηκτικών ή ακόμα και πυροκροτητών προκειμένου στη συνέχεια να τα διαθέσουν στη μαύρη αγορά. Την ίδια στιγμή, άτομα που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία κάνουν λόγο για παρεμπόριο εκρηκτικών ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες των λατόμων που δεν διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των λατομείων αδρανών υλικών στο Μαρκόπουλο Αττικής. Τι συμβαίνει εκεί;

Τα εν λόγω λατομεία προμηθεύονται και καταναλώνουν συστηματικά μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών υλών, παρότι λειτουργούν παράνομα, δίχως δηλαδή άδεια προμήθειας και κατανάλωσης εκρηκτικών υλών! «Το πιθανότερο είναι να προμηθεύονται δυναμίτιδα από άλλα λατομεία, που δεν καταναλώνουν τις ποσότητες που παραγγέλλουν και επιλέγουν να τις μεταπωλούν», ομολογεί στην «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., παραδεχόμενος εμμέσως την αδυναμία των διωκτικών αρχών να ελέγξουν τη διακίνηση. Ο ίδιος δεν αποκλείει μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τα εκρηκτικά να παρασκευάζονται τελείως ανεξέλεγκτα, σε κινητά εργαστήρια, όπως έχουν αποκαλύψει συγκεκριμένα περιστατικά που έχουν στο παρελθόν δει το φως της δημοσιότητας…

Οι ποσότητες που δικαιούνται να αγοράσουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο προσδιορίζονται ώς ένα βαθμό από το τμήμα Οπλων και Εκρηκτικών της Κρατικής Ασφάλειας. Η επιτρεπόμενη ποσότητα, που αναγράφεται στη χορηγηθείσα άδεια, προσδιορίζεται σε συνάρτηση με τις προηγούμενες καταναλώσεις εκρηκτικών της επιχείρησης. Συγκεντρωτικά στοιχεία σχετικά με τις ποσότητες που διατίθενται δεν υπάρχουν. Ωστόσο, ενδεικτικά είναι όσα αναφέρει στην «Κ» για το θέμα υπάλληλος μεταλλείου της περιφέρειας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, τα μεγάλα εργοτάξια για μία και μόνο έκρηξη μπορούν να καταναλώσουν 500 κιλά ακόμα και 1 τόνο δυναμίτιδας! Αν λοιπόν υπολογιστεί ότι ο συνολικός αριθμός των λατομείων ξεπερνά τα 2.000, τότε η συνολική ποσότητα που διακινείται ετησίως ανέρχεται σε δεκάδες τόνους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή