Αν είχαμε πράσινες στέγες πάνω από το κεφάλι μας;

Αν είχαμε πράσινες στέγες πάνω από το κεφάλι μας;

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μη σηκώνουμε ψηλά το βλέμμα μόνο για να κάνουμε επικλήσεις για πτώση της θερμοκρασίας -λένε μεταξύ άλλων οι ειδικοί- αλλά και για να δούμε ότι η απάντηση στις θερμόπληκτες πόλεις βρίσκεται… πάνω από το κεφάλι μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αλλά και όπως δείχνει η εμπειρία από πολλές πόλεις του εξωτερικού όπου η τεχνική αυτή είναι διαδεδομένη, η φύτευση των ταρατσών λειτουργεί τόσο ως φίλτρο καθαρισμού της ατμόσφαιρας όσο και ως φυσικό κλιματιστικό.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Μηχανολογίας στο ΤΕΙ Χαλκίδας κ. Μιχάλης Βραχόπουλος, εάν το κίνημα «πράσινες στέγες» επικρατούσε στην Αθήνα θα εξοικονομούσαμε περί τα 900 MW ηλεκτρικής ενέργειας. «Δηλαδή, δεν θα χρειαζόμασταν… ενάμιση εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας σαν κι αυτό του Λαυρίου. Με διάφορα άλλα συμπληρωματικά φθηνά μέτρα, ο κίνδυνος μπλακ άουτ θα απομακρυνόταν μια για πάντα. Αλλά φαίνεται αυτές οι παρεμβάσεις δεν έχουν κέρδη…», σημειώνει ο κ. Βραχόπουλος.

Ως γνωστόν, στις επίπεδες επιφάνειες και δη στις ταράτσες από μπετόν αναπτύσσονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες (ο υδράργυρος στη στέγη ενός μέσου κτιρίου στην Αθήνα χθες ξεπερνούσε τους 50 βαθμούς Κελσίου). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την «υπερθέρμανση» όλου του κτιρίου, το οποίο καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας για ψύξη. Σύμφωνα με τον κ. Βραχόπουλο, η φύτευση της στέγης μεταφράζεται σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% για το συγκεκριμένο κτίριο, ενώ στον τελευταίο όροφο αγγίζει το 30%. Προφανώς, για μια τέτοια παρέμβαση είναι απαραίτητο να προηγηθεί ειδική μελέτη, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου. Η τεχνολογία ωστόσο στον τομέα αυτόν έχει προχωρήσει εντυπωσιακά, ενώ ακόμα και στη χώρα μας πολλοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες έχουν εξειδικευθεί στις «πράσινες στέγες». Κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται ελαφρά υλικά ως βάση στην οποία θα αναπτυχθούν τα φυτά (όπως ανακυκλωμένος πυρήνας ελιάς), ενώ επιλέγονται φυτά που δεν απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού.

«Πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν ελάχιστο κόστος, αλλά πολλαπλά οφέλη. Φαίνεται όμως ότι στην Ελλάδα μας… αρέσει το όζον στην ατμόσφαιρα!» σχολιάζει στη «Κ» ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως στην Αυστρία, τη Γερμανία, τον Καναδά οι ιδιώτες επιδοτούνται για τη φύτευση των ταρατσών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή