Η Πυροσβεστική αντιμέτωπη με πολλές εστίες

Η Πυροσβεστική αντιμέτωπη με πολλές εστίες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο δυνατό τεστ της φετινής αντιπυρικής περίοδου έδωσε η Πυροσβεστική καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν σε ολόκληρη τη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πυρκαγιές σε πολλές περιοχές. Αργά χθες το βράδυ σε συναγερμό τέθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Χαλκιδικής από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πευκόφυτη δύσβατη περιοχή ανάμεσα στα κάμπινγκ «Ζωγράφου» και «Αρμενιστή» στη χερσόνησο της Σιθωνίας, όπου είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων. Εως αργά χθες το απόγευμα 6 μεγάλες εστίες φωτιάς κατέκαιγαν δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις σε Αττική, Λάρισα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αργος και Φλώρινα, ενώ μόλις τις πρώτες πρωινές ώρες οι άνδρες της πυροσβεστικής κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στη θέση «Λέπρεο» Ηλείας. Φωτιές εκδηλώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες στην Πάρνηθα και το δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, όμως χάρη στην άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων κατασβέστηκαν και οι δύο πριν λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής χαρακτήριζαν πιο επικίνδυνη τη φωτιά που μαινόταν μέχρι αργά χθες κοντά στην πόλη του Ναυπλίου. Οι φλόγες απείλησαν το μοναστήρι του Αγ. Αθανασίου υποχρεώνοντας τις μοναχές να το εγκαταλείψουν. Στο σημείο επιχειρούσαν έως αργά χθες 6 αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και 16 οχήματα. Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση και για τον έλεγχο της φωτιάς στη θέση «Καραούλι» στη Μάνδρα Αττικής. Στο σημείο μέχρι και μετά τη δύση του ηλίου πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού 3 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Καλύτερη ήταν η εικόνα στις περιοχές Δόμβραινα Βοιωτίας, Λιανοκλάδι Φθιώτιδας και τη Λάρισα, στο δημοτικό διαμέρισμα Βούναινας, με τους πυροσβέστες να ελέγχουν έστω μερικώς τις φλόγες. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν συνολικά 2 αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, 31 οχήματα και 73 πυροσβέστες. Στην περιοχή της Φλώρινας, τέλος, σε εξέλιξη βρισκόταν φωτιά που έκαιγε πεύκα και χορτολιβαδική έκταση. Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στο δημοτικό διαμέρισμα Βεγόρας του Δήμου Φιλώτα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν και σήμερα σε κατάσταση συναγερμού καθώς ο κίνδυνος να εκδηλωθούν καταστροφικές πυρκαγιές ενισχύεται από το γεγονός ότι αναμένονται άνεμοι εντάσεως 5 και 6 μποφόρ. Η Πυροσβεστική έδωσε χθες οδηγίες για την προστασία των σπιτιών στο ενδεχόμενο που βρεθούν σε πύρινο κλοιό. Ετσι σε περίπτωση που το σπίτι βρεθεί κοντά στην εστία της φωτιάς οι πολίτες πρέπει α) να καταβρέξουν την πλευρά του σπιτιού που βρίσκεται κοντά στην κατεύθυνση της πυρκαγιάς β) να γεμίσουν κουβάδες και λεκάνες με νερό ώστε να το χρησιμοποιήσουν εάν παρουσιαστεί ανάγκη γ) να απομακρύνουν τέντες, έπιπλα και κουρτίνες από τα παράθυρα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος η φωτιά να περάσει στο εσωτερικό του σπιτιού και δ) να φορέσουν προστατευτικά ρούχα και να καλύψουν το πρόσωπό τους με ύφασμα για την προστασία από τον καπνό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή