Νέα «όχι» στα υβρίδια καλαμποκιού

Νέα «όχι» στα υβρίδια καλαμποκιού

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται αλλά και… διευρύνεται η απαγόρευση της εμπορίας και καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων σπόρων καλαμποκιού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με νέα απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός απαγορεύεται για δύο ακόμα χρόνια να πωλούνται και βέβαια να καλλιεργούνται μεταλλαγμένα υβρίδια καλαμποκιού τα οποία ωστόσο έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για σπόρους καλαμποκιού που έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση ΜΟΝ 810 και με τη συγκεκριμένη απόφαση ο αριθμός των απαγορευμένων υβριδίων από 31 αυξάνεται σε 51.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η απαγόρευση βασίζεται σε νέα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τον κίνδυνο της συγκεκριμένης γενετικής τροποποίησης για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και τη μελισσοκομία. Στην απόφαση τονίζεται η ανάγκη εφαρμογής των αρχών της προφύλαξης και της πρόληψης όσον αφορά την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών και επισημαίνεται ότι η εισαγωγή στη χώρα γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών πρέπει να γίνεται χωρίς να προκαλείται ζημία στο περιβάλλον αλλά και χωρίς να υποχρεώνονται όσοι ήδη καλλιεργούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που επιβάλλουν τα μεταλλαγμένα.

Οπως δήλωσε ο κ. Κοντός «η νέα υπουργική απόφαση συνεχίζει αταλάντευτα την πολιτική της κυβέρνησης για τη μη καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών στον ελλαδικό χώρο. Στόχος του υπουργείου είναι να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα και σε καμία περίπτωση αυτά δεν μπορεί να είναι τα μεταλλαγμένα προϊόντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή