Ούτε οι εισαγωγές έσωσαν τη ΔΕΗ από τις διακοπές

Ούτε οι εισαγωγές έσωσαν τη ΔΕΗ από τις διακοπές

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την επίσης πρωτοφανή αύξηση της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια «γονάτισαν» χθες το δίκτυο διανομής της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές εκτός από τον καύσωνα να βρεθούν αντιμέτωποι και με παρατεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Μικρής διάρκειας διακοπές είχαμε στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές οι κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα για πάνω από 8 ώρες.

Εως αργά το βράδυ δεν είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε τμήματα Παλαιού και Νέου Ψυχικού. Προβλήματα ηλεκτροδότησης μεγάλης διάρκειας υπήρξαν χθες στον Βόλο και στη Σπάρτη, αλλά και στην Κρήτη και τη Λέσβο. Στην Κρήτη η ΔΕΗ υποχρεώθηκε σε εκ περιτροπής περικοπές φορτίων στους νομούς Χανίων και Ηρακλείου, καθώς δύο μονάδες παραγωγής ήταν εκτός λειτουργίας λόγω προγραμματισμένης συντήρησης. O παρατεταμένος καύσωνας διέψευσε τις εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της ΔΕΗ για αύξηση των αιχμών μετά τις 15 Ιουλίου.

Αυξημένη ζήτηση

Οι αρμόδιοι για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας βρέθηκαν χθες αντιμέτωποι με το δυσμενέστερο σενάριο για την εξέλιξη της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια Οι υψηλές θερμοκρασίες έκαναν τη χρήση των κλιματιστικών αδιάλειπτη, με αποτέλεσμα η ζήτηση σε ηλεκτρισμό να ξεπεράσει τις ώρες αιχμής τα 10.500 MW, αγγίζοντας στη 1 μ.μ. τα 10.512 πανελλαδικά και στην Αττική τα 4.036 ΜW.

Στην πραγματικότητα η «οροφή» ήταν πολύ μεγαλύτερη, αφού το κρίσιμο διάστημα 11 – 3 μ.μ. ο ΔΕΣΜΗΕ προχώρησε σε περικοπές ρεύματος στο σύνολο των αρδευτικών καταναλώσεων σε Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησο και Μακεδονία (200 MW εκ περιτροπής), στα ορυχεία της ΔΕΗ (100 MW) και στη Λάρκο (80 MW).

To ευτύχημα ήταν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της αιχμής μόνο μία μονάδα της ΔΕΗ (115 MW) ήταν εκτός λειτουργίας, ενώ δεν παρουσιάστηκε η παραμικρή βλάβη στο σύστημα μεταφοράς (γραμμές υψηλής τάσης και κέντρα υψηλής τάσης).

Εκτός από τις περικοπές ρεύματος, τις ώρες αιχμής το σύστημα ενισχύθηκε με εισαγωγές 480 MW από Ιταλία, 720 MW από Βουλγαρία και 239 MW από FYROM, ενώ χρησιμοποιήθηκε και εφεδρική ισχύς 1.760 MW από τα υδροηλεκτρικά. H άπνοια δεν επέτρεψε και χθες τη λειτουργία των αιολικών πάρκων, τα οποία κατάφεραν να προσφέρουν στο σύνολό τους μόλις 19 MW, στοιχείο που θέτει σε άλλη βάση τη γενικότερη συζήτηση για την ενίσχυση του συστήματος με αιολικά πάρκα.

Σε αντίθεση με τη μεταφορά η οποία ενισχύθηκε σημαντικά την τελευταία διετία, το δίκτυο διανομής της ΔΕΗ αναδείχθηκε σε «μαύρη τρύπα» του ηλεκτρικού συστήματος.

Για σήμερα αναμένεται ελαφρά βελτίωση της ζήτησης τις ώρες αιχμής, όχι όμως και βελτίωση του ρυθμού των βλαβών στο δίκτυο διανομής, καθώς είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένο.

Η αντίδραση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σήμερα θα καθορίσει και τη γενικότερη αντίδραση του συστήματος, ενώ και σήμερα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα στο Δημόσιο – «λουκέτο» μετά τις 12 το μεσημέρι.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας δήλωσε χθες ότι δεν είναι καθόλου ανήσυχος και διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τη διαχείριση της πρωτοφανούς κατανάλωσης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και χθες στην αναγκαία συνδρομή των πολιτών, ενώ έκκληση προς τους πολίτες για σωστή χρήση του ρεύμαυτος στις ώρες αιχμής απηύθηνε και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με ανακοίνωσή της, στην οποία συγχαίρει θερμά το προσωπικό της επιχείρησης που όπως υπογραμμίζει «στέκεται στο ύψος των περιστάσεων δουλεύοντας ατελείωτες ώρες κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή