ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Δημόσιο στάθηκε … στο ύψος του

Λίγο πριν από το μεσημέρι ξεκίνησε χθες η «εκκένωση» των δημοσίων κτιρίων, στο πλαίσιο εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, μέτρο που ισχύει και σήμερα. Αν και οι περισσότεροι υπάλληλοι αποχώρησαν από τις θέσεις τους «ακριβώς» στις 12.00, όπως προέβλεπε η εγκύκλιος, υπήρξαν κάποιοι (λίγοι) που έλαβαν «άδεια από τη σημαία» εγκαταλείποντας νωρίτερα τη θέση τους. Ελλείψεις προσωπικού παρουσιάστηκαν κυρίως σε υπηρεσίες οι οποίες δεν εμπλέκονται με το κοινό, ενώ οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν κανονικά όπου χρειάστηκε (ΙΚΑ, εφορίες κ.λπ.).

Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα οι υπάλληλοι παρέμειναν και μετά την ώρα που υπέδειξε το υπουργείο, προκειμένου να διεκπεραιώσουν εκκρεμείς υποθέσεις. «Οπως βλέπετε, υπάρχουν άτομα που δουλεύουν ακόμα» λέει στην «Κ» η υποδιευθύντρια της ΚΑ΄ Εφορίας Αθηνών κ. Ισμήνη Πετροπούλου και εξηγεί: «Δεν μπορούσαμε να διώξουμε τον κόσμο που περίμενε στην ουρά, γι’ αυτό κάποιοι εργάζονται ακόμα ώστε να διεκπεραιώσουν τις τελευταίες υποθέσεις».

Η εικόνα της πρωτεύουσας χθες θύμιζε «κάτι» από Δεκαπενταύγουστο: λίγα αυτοκίνητα στους δρόμους, λίγοι πεζοί, κυρίως τουρίστες. Ο αντίκτυπος στα καταστήματα ήταν άμεσος: οι πωλήσεις έκαναν βουτιά και αρκετά μαγαζιά παρέμειναν κλειστά. «Ελπίζουμε να μην κρατήσει πολύ η ζέστη, δεν κυκλοφορεί κόσμος και δεν υπάρχει δουλειά» λέει με αγωνία η κ. Θέκλα Τσικνιαδοπούλου, ιδιοκτήτρια ταβέρνας στην περιοχή της Ακρόπολης.

Κερδισμένες βρέθηκαν μονάχα κάποιες καφετέριες που «φιλοξένησαν» όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να δροσιστούν σπίτι τους. «Αν δεν είχαμε συνεχόμενο δυνατό κλιματισμό θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα» μάς λέει η κ. Ντίνα Καραμπά, υπεύθυνη καφετέριας στους Αμπελόκηπους.

Και αλλαγές ωραρίου

Αλλοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν σε αλλαγές ωραρίου Η κ. Ευαγγελία Μιχαηλίδου, εργαζόμενη σε φούρνο, δηλώνει στην «Κ» ότι κατά την παραγωγή του ψωμιού η θερμοκρασία είναι αυξημένη κατά πέντε με επτά βαθμούς, ενώ αυτές τις ημέρες η παραμονή κοντά στους φούρνους είναι αφόρητη. «Βγαίνουμε στον δρόμο να δροσιστούμε, ακόμα και έξω έχει 42 βαθμούς, όση ζέστη και να κάνει είναι καλύτερα από εκεί που δουλεύουμε. Αυτές τις ημέρες ερχόμαστε από τη νύχτα για να τελειώνει η δουλειά πριν από το μεσημέρι».

Αλλαγές στο ωράριο έχουν κάνει οι περισσότεροι φούρνοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών κ. Μ. Μούσιο. «Δεν χρησιμοποιούμε κλιματιστικά ή ανεμιστήρες κατά την παραγωγή για να μην επηρεαστεί η ποιότητα του ψωμιού, άρα καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται μεγάλη αντοχή, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες» καταλήγει.