«Τα μάτια μου κλείνουν, αλλά δεν μπορώ να κοιμηθώ»

«Τα μάτια μου κλείνουν, αλλά δεν μπορώ να κοιμηθώ»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις Ελληνες εμφανίζει παροδική ή χρόνια αϋπνία, η οποία οφείλεται σε ψυχιατρικούς, παθολογικούς ή/και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μεταξύ των περιβαλλοντικών συγκαταλέγονται και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας και οι οποίες είναι σε θέση να αναστατώσουν το «βιολογικό ρολόι» όσον αφορά τον ύπνο. Ως αποτέλεσμα του «κακού» ύπνου -τόσο σε επίπεδο ποσότητας όσο και ποιότητας- είναι το άτομο να αισθάνεται έντονη κόπωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό τόνισαν σε ειδική εκδήλωση χθες ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Σολδάτος και ο Ελληνοαμερικανός ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας κ. Αντώνης Κάλης. Οπως είπαν, ως αϋπνία ορίζεται το υποκειμενικό αίσθημα ανεπαρκούς ή διαταραγμένου ύπνου παρά την επάρκεια του διαθέσιμου για ύπνο χρόνου. Η αϋπνία μπορεί να είναι είτε «προάγγελος» μιας ψυχικής διαταραχής ή ακόμα και να την προάγει, και είναι ενδεικτικό ότι όταν η αϋπνία επιμένει για ένα έτος, η πιθανότητα ανάπτυξης ψυχοπαθολογίας στους «πάσχοντες» είναι έως και 40 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν πρόβλημα στον ύπνο. Σε γενικές γραμμές, οι γιατροί προτείνουν ως επαρκή χρόνο ύπνου τις 7-8 ώρες, ωστόσο επισημαίνουν ότι η ποσότητα του ύπνου είναι υποκειμενικό θέμα καθώς το ίδιο το άτομο γνωρίζει πόσες ώρες χρειάζεται για να ξεκουραστεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικότερο ίσως ρόλο διαδραματίζει η τήρηση σωστών συνηθειών ύπνου, που σημαίνει ότι το άτομο θα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάει την ίδια ώρα κάθε πρωί, να φροντίζει ώστε το υπνοδωμάτιο να είναι σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο, να μην καταναλώνει καφέ το απόγευμα και αλκοόλ το βράδυ και να αποφεύγει τη σωματική άσκηση τουλάχιστον τρεις ώρες πριν να ξαπλώσει.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών του καθηγητή κ. Αντώνη Κάλη, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου. Ο κ. Κάλης υπήρξε πρωτοπόρος στην αποκρυπτογράφηση των βιολογικών διεργασιών του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή