Ελλάδα και Ιταλία, οι πιο «γέρικες» χώρες της Ε.Ε.

Ελλάδα και Ιταλία, οι πιο «γέρικες» χώρες της Ε.Ε.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία μαζί με την Ιταλία αποτελούν τις δύο πλέον γηρασμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το 2020 περισσότερο από 28% του πληθυσμού της θα είναι 65 ετών και άνω, η έγκαιρη προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας αλλά και της πολιτείας για το μέλλον είναι καίριας σημασίας. Ενα τέτοιο πρώτο περίγραμμα για το πώς η γήρανση του πληθυσμού θα διαμορφώσει τις ανάγκες της υγείας, επιχειρεί έρευνα του Εθνικού Κοινωνικού Κέντρου Ερευνών που παρουσίασαν χθες ο καθηγητής και πρόεδρος του ΕΚΚΕ, Γιάννης Υφαντόπουλος, η διευθύντρια ερευνών του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρις Συμεωνίδου, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Λιόνης, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Ζέτα Νταϊφώτη και ο αντιπρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Χαλικιάς. Στόχος της έρευνας, να παρουσιάσει τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα μέχρι το 2020, με έμφαση στα νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος και τις ψυχικές διαταραχές. «Η Πολιτεία πρέπει να στραφεί διακομματικά στην παιδεία και στην υγεία, γιατί το επίπεδο της εκπαίδευσης είναι σημαντικός παράγοντας για την πιο αποδοτική χρήση των υπηρεσιών υγείας» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του κ. Υφαντόπουλου.

Συνοπτικά, τα άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας προσβάλλονται κυρίως από νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος και ψυχικές διαταραχές, ενώ λαμβάνουν πολλά φάρμακα, συχνά δίχως ιατρική συνταγή, πληρώνοντας οι ίδιοι μέρος του κόστους. Νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος και ψυχικές διαταραχές αναφέρουν συχνότερα οι γυναίκες, που λαμβάνουν πολύ περισσότερα φάρμακα σε σχέση με τους άνδρες.

– Στο λεκανοπέδιο της Αττικής και γύρω από αυτό, 2/3 από τα 2.500 άτομα (ηλικίας 40 -85 ετών) που ερωτήθηκαν με προσωπικές συνεντεύξεις δήλωσαν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή ή πολύ καλή, ενώ το 90% δηλώνει ότι μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του και να αντεπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

– Νοσήματα του κυκλοφορικού, που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου (44% το 1980, 47% το 2005) με τα νεοπλάσματα να ακολουθούν (19% το 1980, 25% το 2005), του μυοσκελετικού και μεταβολισμού είναι τα πιο συνηθισμένα. Οι γυναίκες, όμως, εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά χρόνιων νοσημάτων. «Τα επόμενα χρόνια περιμένουμε εμφράγματα, ενώ το 1/3 των γυναικών φαίνεται να έχει προδιάθεση να πάθει κατάθλιψη» σύμφωνα με τον κ. Λιόνη. Η έρευνα έδειξε ότι 46% των γυναικών άνω των 65 παρουσιάζει κατάθλιψη, και το 8,6% του πληθυσμού πάσχει από κάποιο ψυχικό νόσημα.

– Φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται λαμβάνει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ενώ η μεγαλύτερη κατανάλωση καταγράφεται στα αναλγητικά (35%), στα νοσήματα του καρδιαγγειακού (26,7%), του θυρεοειδούς (6,9%) και τα αγχολυτικά (4,5%). «Πολλά από τα φάρμακα, όπως τα αγχολυτικά, δεν είναι συνταγογραφημένα» διαπίστωσε η κ. Νταϊφώτη «γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την ευθύνη των φαρμακοποιών». Με τμήμα ή με το σύνολο του κόστους επιβαρύνθηκε το 1/3 όσων χρησιμοποίησαν πρωτοβάθμια ή νοσοκομειακή περίθαλψη όπως και το 89% όσων χρησιμοποίησαν φάρμακα. Πάντως, ιδιωτική ασφάλιση έχει το 12% των ερωτηθέντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή