Νύχτα-κόλαση στην Πάρνηθα, η Αθήνα θρηνεί

Νύχτα-κόλαση στην Πάρνηθα, η Αθήνα θρηνεί

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση γενικού συναγερμού βρισκόταν χθες ουσιαστικά ολόκληρη η χώρα, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς ξεπηδούσαν το ένα μετά το άλλο θέτοντας περιοχές σε όλη την Ελλάδα σε πύρινο κλοιό, με οικισμούς να εκκενώνονται, περιουσίες να καταστρέφονται, κατοίκους να τρέχουν αλλόφρονες. Στην Πάρνηθα, μια τραγωδία εξελισσόταν, με τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου να έχουν στραμμένα τα μάτια στον εθνικό δρυμό, τον κύριο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, που μετατρεπόταν σε στάχτη. Ακρως ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης: ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας, Δημ. Τάξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, να βρίσκονται σε ολονύχτια εγρήγορση και συνεργασία.

Στους Θρακομακεδόνες οι κάτοικοι ήταν έτοιμοι για εκκένωση, ενώ στους πέριξ δήμους επικρατούσε πανικός, πολλοί εγκατέλειπαν τις εστίες τους όσο οι φλόγες πλησίαζαν τον οικιστικό ιστό. «Κόλαση», χαρακτήρισε, αργά το βράδυ, την κατάσταση με δηλώσεις του στην «Κ» ο δασάρχης Πάρνηθας κ. Γ. Αμοργιανιώτης, επισημαίνοντας ότι τα κύρια μέτωπα βρίσκονταν στην περιοχή του καζίνο και την βάση της Αεροπορίας. Στο Μον Παρνές βρίσκονταν 22 άτομα, «υπό την προστασία» 13 οχημάτων της Πυροσβεστικής, είπε στην «Κ» ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Φ. Παππάς. «Η φωτιά κατευθύνεται στη χαράδρα του Μενιδίου», σημείωνε αγωνιώντας ο αντινομάρχης Αν. Αττικής Χ. Δαμάσκος. Στα Δερβενοχώρια, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά για να «μεταφερθεί» αργά το βράδυ ταχύτατα στην κορυφή της Πάρνηθας, και από εκεί να ξεκινήσει το κατηφόρισμα της καταστροφής, σπίτια είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Οι δυνατοί άνεμοι καθιστούσαν δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες να κατακαίουν το δάσος.

Αργά χθες, απαγορεύθηκε η κίνηση οχημάτων και πεζών από το τελεφερίκ και άνω, εκκενώθηκαν το Μον Παρνές, το πάρκο των κεραιών και μια παιδική κατασκήνωση. «Εχουν καεί πάνω από 10.000 στρέμματα δάσους και δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί η φωτιά με τις διαστάσεις που έχει λάβει και με τον αέρα που υπάρχει», δήλωνε στην «Κ» ο δήμαρχος Δερβενοχωρίων κ. Κλ. Παναγιωτίδης. Το βράδυ έμοιαζε εφιαλτικό, με δεδομένο ότι, μετά τη δύση του ηλίου, η από αέρος επιχείρηση κατάσβεσης είχε ακυρωθεί.

«Εξαιρετικά δύσκολο, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή», χαρακτήρισε το έργο της κατάσβεσης στην «Κ» ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Π. Φούρλας. Οι πυρκαγιές δοκίμασαν τα όρια αντοχής και τον βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού που όμως έδειξε να αιφνιδιάζεται από το πρωτοφανές μπαράζ πυρκαγιών.

Μόλις χθες τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής το σύνολο των πυροσβεστικών υπηρεσιών, παρ’ ότι ήταν εδώ και τρία 24ωρα σε εξέλιξη τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Για δεύτερη ημέρα, τα περιστατικά δασικής πυρκαγιάς ξεπέρασαν τα 100 (!), ενώ έως αργά χθες περισσότερα από 30 μεγάλα πύρινα μέτωπα παρέμεναν σε εξέλιξη. Στα άλλα κυριότερα μέτωπα:

Πήλιο: Τρεις εστίες φωτιάς έκαιγαν έως αργά χθες στην περιοχή του Πηλίου, με το κύριο μέτωπο να κατευθύνεται προς Αργαλαστή. Νωρίτερα, οι φλόγες περικύκλωσαν σπίτια στα χωριά Νεοχώρι και Καλαμάκι. «Σπίτια υπέστησαν ζημιές. Περιμένουμε βελτίωση του καιρού και ευελπιστούμε ότι στη διάρκεια της νύχτας θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τις φλόγες», δήλωσε στην «Κ» ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαγνησίας κ. Π. Γάτος.

Αγιά Λάρισας: Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους ξημερώματα χθες όταν παγιδεύτηκαν στις φλόγες. Οι άτυχοι άνδρες (36 και 42 ετών) εγκατέλειψαν το όχημά τους και κατευθύνθηκαν προς το δάσος, η φωτιά όμως τους πρόλαβε. «Η φωτιά έφτασε έξω από χωριά. Απειλούνται σπίτια», ανέφερε ο δήμαρχος Αγιάς κ. Β. Κουτσαντάς.

Σχηματάρι: Στο Δήμο Αυλίδας κατευθυνόταν πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σχηματαρίου και έκαψε αναδασωμένες εκτάσεις. «Η μόνη μας ελπίδα είναι να κοπάσουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Οι φλόγες κατευθύνονται προς κατοικημένες περιοχές», δήλωσε από το μέτωπο της φωτιάς ο δήμαρχος Σχηματαρίου κ. Ευ. Γεωργίου.

Βαριές καταγγελίες

Βέλη κατά της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας εξαπέλυσαν χθες συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής και εκπρόσωποι συλλόγων Εθελοντών δασοπυροσβεστών κάνοντας λόγο για διοικητική ανεπάρκεια και πρωτοφανή αποδυνάμωση του Σώματος. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γ. Πήλιουρας τόνισε ότι παραμένουν κενές περισσότερες από 4.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού, αριθμός που αντιστοιχεί στο 30% του συνόλου των οργανικών θέσεων του Σώματος. Την ίδια ώρα ο κ. Ν. Σαχανίδης, μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης και πρόεδρος του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών αποκάλυπτε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αρνήθηκε ουσιαστικά να αξιοποιήσει και να αφομοιώσει στο σχεδιασμό της τη δύναμη των εθελοντών πυροσβεστών που αριθμεί περισσότερα από 3.800 άτομα και 208 οχήματα. «Η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας έχει αμέτρητες ευθύνες. Καλώ τον γεν. γραμματέα να παραιτηθεί άμεσα. Είναι επικίνδυνος», σημείωσε ο κ. Σαχανίδης.

Αναδάσωση στον Πόρο

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης, αποφασίστηκε χθες η άμεση αναδάσωση της καμένων εκτάσεων του Πόρου. Ο δήμαρχος του Πόρου Δημ. Στρατηγός εξήγησε στην «Κ» πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα: «Αποφασίσαμε να γίνει καθαρισμός και αναδάσωση της καμένης έκτασης όσο το δυνατόν συντομότερα, η περιφέρεια με το δασαρχείο θα κηρύξουν την περιοχή αναδασωτέα. Θα γίνει πλήρης καταγραφή της καμένης έκτασης και θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία αύριο το πρωί. Από την πλευρά του, ο νομάρχης Πειραιά κ. Γ. Μίχας ζήτησε την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να γίνουν όλες οι ενέργειες για στήριξη των κατοίκων και για αναδάσωση της περιοχής. «Δεν θα οικοδομηθεί ούτε ένα μέτρο καμένης γης», διαμήνυσε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή