Περισσότεροι άριστοι, πιο λίγες οι κενές θέσεις

Περισσότεροι άριστοι, πιο λίγες οι κενές θέσεις

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώθηκαν φέτος σε σχέση με πέρσι – κατά 7.160 – οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από 10. Οι υποψήφιοι έλαβαν… χείρα βοηθείας από τα εύκολα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων, με αποτέλεσμα πολύ περισσότεροι να περάσουν τη βάση και να διεκδικήσουν τις χαμηλής ζήτησης θέσεις των περιφερειακών ΤΕΙ, που πέρσι έμειναν κενές. Τα εύκολα θέματα, επίσης, «ευθύνονται» για την αύξηση των άριστων και τη γενική άνοδο των βάσεων εισαγωγής. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τους γενικούς βαθμούς πρόσβασης των υποψηφίων Ενιαίων Λυκείων, φέτος 31.822 υποψήφιοι (ποσοστό 34,07%) από τους 93.389 που εξετάστηκαν έχουν βαθμό πρόσβασης κάτω από την βάση, έναντι 38.982 σε σύνολο 93.423 εξετασθέντων πέρσι (ποσοστό 41,70%). Με δεδομένο ότι ο αριθμός των υποψήφιων Ενιαίων Λυκείων, οι οποίοι πέρασαν τη βάση δεν καλύπτει τις προσφερόμενες θέσεις σε πανεπιστήμια και TEI, υπολογίζεται ότι 5.535 θέσεις – κυρίως σε περιφερειακά TEI, ξενόγλωσσες φιλολογίες και ακαδημίες εμπορικού ναυτικού – θα μείνουν κενές. Πέρσι, μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής από τους υποψηφίους των Ενιαίων Λυκείων έμειναν 15.361 κενές θέσεις, άρα μειώθηκαν κατά 9.826 θέσεις.

Βέβαια, ο αριθμός των 5.535 θέσεων μπορεί να αυξομειωθεί:

– Από την μια, υπάρχουν υποψήφιοι που μπορεί να έχουν γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από 10, αλλά λόγω της υψηλής βαθμολογίας τους στο μάθημα βαρύτητας (η οποία πριμοδοτείται) κατάφεραν να ξεπεράσουν το έτερο βαθμολογικό όριο εισαγωγής (10.000 μόρια) και άρα θα μειωθούν οι κενές θέσεις.

– Από την άλλη, υπάρχει το ενδεχόμενο οι υποψήφιοι να «αγνοήσουν» τα τμήματα χαμηλής ζήτησης σε περιφερειακά ΤΕΙ, και άρα να αυξηθούν οι κενές θέσεις.

Συγκεκριμένα:

ΒΦέτος εξετάσθηκαν 93.389 υποψήφιοι (τελειόφοιτοι και απόφοιτοι) και 31.822 δεν «έπιασαν» τη βαθμολογική βάση.

– Πέρασαν την βάση 61.567 υποψήφιοι ενώ οι προσφερόμενες θέσεις σε πανεπιστήμια, TEI, αστυνομικές, στρατιωτικές σχολές και ακαδημίες του εμπορικού ναυτικού είναι 67.102. Αρα 5.535 θέσεις θα μείνουν χωρίς… διεκδικητές.

Ταυτόχρονα, πολύ περισσότεροι υποψήφιοι βρέθηκαν φέτος στα βαθμολογικά ρετιρέ, με γενικούς βαθμούς πρόσβασης από 15 και πάνω. Ειδικότερα, για τις σχολές υψηλής ζήτησης φέτος βαθμό πρόσβασης πάνω από 18 έχουν 7.891 υποψήφιοι (8,45%) έναντι 5.719 (6,2%) πέρσι. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο των βάσεων, η οποία ξεκινά από τα 150 μόρια στις περιζήτητες ιατρικές σχολές των κεντρικών ΑΕΙ και φθάνει στα 1.500 ώς 2.000 μόρια σε οικονομικά τμήματα ΤΕΙ της επαρχίας. Πάντως, υπολογίζεται ότι περί τους 2.600 αριστούχους δεν θα περάσουν στη σχολή της πρώτης τους επιλογής.

Τα… πρωτεία της αποτυχίας διατηρήθηκαν φέτος από τους υποψηφίους της τεχνολογικής κατεύθυνσης (να σημειωθεί ότι όταν γίνεται λόγος για την τεχνολογική κατεύθυνση τα στοιχεία αφορούν τον δεύτερο κύκλο – Πληροφορικής και Υπηρεσιών – τον οποίο επιλέγει η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων). Το 2005 είχε γίνει η εξαίρεση όταν ο ένας στους δύο υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης (50,05%) δεν είχαν βαθμό πρόσβασης πάνω από τη βάση. Το 2006 το 47,68% των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης είχαν γενικό βαθμό κάτω από τη βάση και φέτος το ποσοστό των υποψηφίων τεχνολογικής κατεύθυνσης κάτω από τη βάση μειώθηκε στο 39,54%, μεγαλύτερο πάντως από της θεωρητικής (το 33,71%) και της θετικής κατεύθυνσης (13,19%).

Εως και 500 μόρια άνοδος σε περιζήτητες σχολές

Ανοδο που φθάνει έως και τα 500 μόρια στις σχολές υψηλής ζήτησης των πανεπιστημίων δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία των γενικών βαθμών πρόσβασης. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προέδρου του εκπαιδευτικού ομίλου OPION – IdEF κ. Μανώλη Αμαργιανάκη για την «Κ», το τμήμα Υπολογιστών του ΕΜΠ διεκδικεί τα πρωτεία της «μεγαλύτερης βάσης» από την Ιατρική Αθηνών.

Στις σχολές χαμηλής ζήτησης των πανεπιστημίων η άνοδος θα είναι -κατά περίπτωση- πολύ μεγαλύτερη, ενώ στα ΤΕΙ εκτιμάται ότι η αύξηση μπορεί σε ορισμένα τμήματα -κυρίως με οικονομικό αντικείμενο- να φθάσει τα 2.000 μόρια. «Ολες οι σχολές υψηλής ζήτησης θα κινηθούν ανοδικά. Παρατηρούμε ότι αυξήθηκαν οι άριστοι θεωρητικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Αυτό γίνεται προφανές δεδομένου ότι το ποσοστό των υποψηφίων θεωρητικής και τεχνολογικής, που έγραψαν κάτω από 10 είναι μικρότερο, περίπου 10%, σε σχέση με τα ποσοστά του 2006. Αντιθέτως, η θετική κατεύθυνση, παρότι πιέστηκε στο μάθημα της Χημείας, έδωσε μόλις το 13% κάτω από τη βάση και έκανε την έκπληξη δίνοντας περισσότερους άριστους σε σχέση με το 2006, 25% στην περιοχή 18-20» προσθέτει ο κ. Αμαργιανάκης.

Ειδικότερα, ανά επιστημονικό πεδίο οι προβλέψεις για τις πανεπιστημιακές σχολές είναι οι ακόλουθες:

– 1ο επιστημονικό πεδίο (Νομικές, Παιδαγωγικά): H άνοδος στις βάσεις των περιζήτητων σχολών, όπως οι Νομικές και τα Παιδαγωγικά τμήματα, θα κυμανθεί ανάμεσα στα 400 και τα 500 μόρια. Η χαμηλότερη βάση του πεδίου θα είναι στην Ποιμαντική Θεσσαλονίκης στα 10.433 μόρια (με άνοδο 667 μόρια).

– 2ο – 4ο επιστημονικό πεδίο (Φυσικομαθηματικές σχολές, Πολυτεχνεία): Η άνοδος στις περιζήτητες σχολές θα κινηθεί περί τα 400 μόρια. Η χαμηλότερη βάση του 2ου πεδίου θα είναι στο τμήμα Επιστημών Θάλασσας του Παν. Αιγαίου (+393 μόρια στα 10.457 μόρια) και του 4ου πεδίου στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Αιγαίου (+456 μόρια στα 11.900 μόρια).

Β3ο επιστημονικό πεδίο (Ιατρικές): Μεγαλύτερη άνοδος προβλέπεται για τις Ιατρικές της περιφέρειας. Η χαμηλότερη βάση του πεδίου θα είναι στη Νοσηλευτική Πελοποννήσου (+112 μόρια στα 16.050).

– 5ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομικά): Εως και τα 500 μόρια θα κινηθεί η άνοδος στις περιζήτητες σχολές. Η χαμηλότερη βάση του πεδίου θα είναι στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Θράκης (+656 μόρια, 13.700).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή