Το μπλακ-άουτ ανέδειξε τα πολλά προβλήματα της ΔΕΗ
Οι θερμοκρασίες υποχώρησαν μαζί και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (στα 9.900 MW πανελλαδικά), όχι όμως και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης τα οποία διογκώθηκαν χθες με αποκορύφωμα το μπλακ άουτ που σημειώθηκε στη B. Ελλάδα. Εκτεταμένες βλάβες σημειώθηκαν χθες και στην Αττική παρά τον περιορισμό της ζήτησης τις ώρες αιχμής και συγκεκριμένα στις περιοχές: N. Φάληρο, Κηφισιά, Κόκκινο Μύλο, Μενίδι, Θησείο, N. Ιωνία, Μεταμόρφωση, Παπάγου, Αγ. Παρασκευή, Περιστέρι, Αγ. Βαρβάρα, Καπανδρίτι, Χαλκούτσι, Δήλεσι, Καλύβια, Αγ. Μαρίνα, Λαγονήσι και Ριζούπολη. H ηλεκτροδότηση στην Κρήτη, τη Λέσβο και τη Μύκονο συνεχίστηκε και χθες με το σύστημα των εκ περιτροπής διακοπών, ενώ χωρίς ρεύμα λόγω πυρκαγιών έμειναν χθες για πολλές ώρες το Αργος και η νότια Μαγνησία.
Οι αντοχές των αρμοδίων
Μαζί με τις «αντοχές» του συστήματος φαίνεται ότι λύγισαν χθες και οι αντοχές των αρμοδίων στο ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ αλλά και στο υπουργείο Ανάπτυξης. O υπουργός Δημ. Σιούφας καλούμενος να απαντήσει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΝ κ. A. Ξηροτύρη για την κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, υπεραμύνθηκε της πολιτικής ενίσχυσης του συστήματος που εφάρμοσε η κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια. O κ. Σιούφας απέδωσε τα προβλήματα στις υψηλές θερμοκρασίες και την ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση, η οποία όπως είπε μεταξύ 18 και 27 Ιουνίου αυξήθηκε στην Αττική κατά 35,19% και στο σύνολο της χώρας κατά 26,46%.
Τα προβλήματα που εμφάνισε το δίκτυο ηλεκτρισμού τις ημέρες του καύσωνα αποδίδονται πλέον και από τους αρμόδιους παράγοντες σε έλλειψη εκσυγχρονισμού στο δίκτυο διανομής. Για τον τομέα της παραγωγής, αν και επισήμως δεν ομολογείται από κανέναν, ανεπισήμως ουδείς αρνείται το έλλειμμα ισχύος και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των αναγκών σε εγκατεστημένη ισχύ, μετά τον καταγεγραμμένο υψηλό ρυθμό αύξησης της ζήτησης. H ανάγκη επανασχεδιασμού του δικτύου της ΔΕΗ αναγνωρίζεται πλέον τόσο από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και από πλευράς του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ. H ανάγκη προβάλλει μεγαλύτερη κυρίως για την περιοχή της Αττικής, όπου φέτος η αύξηση της ζήτησης κινήθηκε πέρα από κάθε πρόβλεψη.
Πρόκειται για δίκτυο 17.000 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 10.000 χιλιόμετρα είναι υπόγεια. Από αυτά ένα μεγάλο μέρος μετράει πάνω από 40 χρόνια ζωής. Πέραν όμως της ανανέωσης του δικτύου, κοινή είναι η εκτίμηση ότι απαιτείται πλέον και ενίσχυσή του με πύκνωση καλωδίων και υποσταθμών. Την ανάγκη ενίσχυσης του δικτύου διανομής επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ N. Φωτόπουλος, ο οποίος επαναφέρει και το θέμα των προσλήψεων σε τεχνικό προσωπικό.
«Ζητούμε κατανόηση»…
Την κατανόηση των πολιτών ζήτησαν χθες οι υπεύθυνοι των γενικών διευθύνσεων της ΔΕΗ στην παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν πιεσμένοι από τις εξελίξεις μετά την κατάρρευση του συστήματος στη B. Ελλάδα, παραδέχτηκαν το έλλειμμα στις υποδομές του δικτύου και στα υλικά και δεν έδωσαν καμιά διαβεβαίωση για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας το επόμενο διάστημα.
Αντιθέτως με δήλωσή του ο γενικός διευθυντής της Διανομής τόνισε χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν μπορεί να βάλει σφραγίδα και υπογραφή για το πώς θα αντιδράσει ένα ηλεκτρικό σύστημα ακόμη και σε κανονικές συνθήκες».
Ο κ. Λαθούρης απέδωσε τις βλάβες στο δίκτυο χαμηλής τάσης που ξεπέρασαν τις 3000 την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη στην υπερφόρτωση και την υπερθέρμανση. Τόνισε ότι η ζήτηση κινήθηκε πέραν των προβλέψεων.
«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι και λυπούμαστε για τους καταναλωτές που έμειναν χωρίς ρεύμα», τόνισε ο κ. Λαθούρης και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ενίσχυση των επενδύσεων σε έργα υποδομής πέραν των προγραμματισμένων.
Ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης μεταφοράς κ. Μπουσδέκης δήλωσε για την έκρηξη στο KYT Θεσσαλονίκης, ότι ήταν ειδικής κατασκευής και είχε τοποθετηθεί το 2001, ενώ ανακοίνωσε ότι το 25% της Πόλης εξακολουθεί να ηλεκτροδοτείται εκ περιτροπής.
Οι γενικοί διευθυντές της ΔΕΗ απέκλεισαν το ενδεχόμενο αποζημιώσεων σε καταναλωτές.