OKANA στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή ενσωμάτωση όλων των μονάδων χορήγησης υποκατάστατων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών σε συγκεκριμένα γενικά νοσοκομεία της χώρας και προγράμματα καλλιέργειας βιολογικών προϊόντων από πρώην χρήστες ναρκωτικών ουσιών στο πλαίσιο της επανένταξης, είναι ορισμένες από τις δράσεις που συμπεριλαμβάνονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών 2007-2009.

Χθες, ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης (έχει τεθεί από χθες σε δημόσια διαβούλευση) το οποίο, όπως είπε, «περιλαμβάνει 15 άμεσα υλοποιήσιμες δράσεις» και στοχεύει στην καθολική εξασφάλιση του δικαιώματος στη θεραπεία, τη σταδιακή εξαφάνιση της λίστας αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων -σ.σ. σήμερα αριθμεί περισσότερους από 4.500 χρήστες- την εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης και την κοινωνική επανένταξη των πρώην χρηστών. Ειδικότερα, μεταξύ των δράσεων, περιλαμβάνονται οι εξής:

– Μετεξέλιξη του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών σε Εθνικό Κέντρο Απεξάρτησης με αρμοδιότητες την εφαρμογή πολιτικής, έρευνας, εκπαίδευσης, πρόληψης και κοινωνικής επανένταξης. Οπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, το ανεξέλεγκτο γιγάντωμα του ΟΚΑΝΑ, των προηγούμενων ετών, τον έχει καταντήσει ως «ΔΕΚΟ των Ναρκωτικών».

– Σταδιακή ενσωμάτωση των μονάδων υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ σε γενικά νοσοκομεία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό μεταφέρονται 594 υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία (το νομικό καθεστώς θα καθοριστεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία).

– Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Πρόληψης με διασύνδεση όλων των Κέντρων Πρόληψης. Μονιμοποίηση των εργαζομένων στα Κέντρα και ένταξή τους στο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του ΕΣΥ.

– Δημιουργία επτά νέων «στεγνών»  προγραμμάτων θεραπείας, καθώς και δύο μονάδων και μιας κλινικής αποτοξίνωσης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

– Δημιουργία Προγραμμάτων Καλλιέργειας Βιολογικών Προϊόντων. Σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα δημιουργηθούν πάρκα και συνεταιρισμοί καλλιέργειας βιολογικών προϊόντων από πρώην χρήστες.

– Σύνταξη Χάρτας Δικαιωμάτων για χρήστες και απεξαρτημένους. Παροχή δωρεάν νομικών υπηρεσιών σε άπορους χρήστες.

– Θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για την επαγγελματική επανένταξη των χρηστών (μοριοδότηση για πρόσληψη στον δημόσιο τομέα και υποτροφίες για σχολές).

Ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε και στην κριτική που άσκησε προχθές το ΠΑΣΟΚ για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των ναρκωτικών. Οπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πρόεδρο που δεν τολμά να πει αληθινά τι πιστεύει για το ζήτημα των ναρκωτικών. Που δεν τολμά να πείσει καν το κόμμα του για τις ιδέες του». Επίσης, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για απουσία στρατηγικού σχεδιασμού στη χάραξη πολιτικής και κατασπατάληση πόρων.

Για απουσία χρονοδιαγραμμάτων και αναφοράς σε πόρους έκανε λόγο ο υπεύθυνος Υγείας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Και τόνισε «το υπουργείο Υγείας αγοράζει απλά και μόνο πολιτικό χρόνο, συνεχίζοντας την τριετή ανυπαρξία στον ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό τομέα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή