Ενας πρότυπος βιοκλιματικός οικισμός «στα χαρτιά»

Ενας πρότυπος βιοκλιματικός οικισμός «στα χαρτιά»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει πειστεί -ειδικά μετά τις τελευταίες ημέρες- ότι η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της υπεύθυνης Πολεοδομικών Μελετών του Δήμου Ασπροπύργου, κ. Κατερίνας Βούζα, για δημιουργία του πρώτου βιοκλιματικού οικισμού στην Ελλάδα στη θέση Γκορυτσά Ασπροπύργου δεν κρίνεται μόνο πρωτοποριακή, αλλά και αναγκαία.

Η ιδέα για τη δημιουργία του βιοκλιματικού οικισμού προέκυψε στο πλαίσιο της πολεοδομικής μελέτης της περιοχής. «Αντιμετωπίσαμε την αναγκαιότητα μετεγκατάστασης κατοικιών από τις βιομηχανικές ζώνες», εξηγεί η κ. Βούζα στην «Κ». «Γιατί ο νέος οικισμός να μην κατασκευαστεί στα πρότυπα της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής; Διανύουμε μια εποχή που η εξοικονόμηση ενέργειας -άρα προστασίας του περιβάλλοντος- είναι επιτακτική». Τα κτίρια στην Ελλάδα καταναλώνουν σχεδόν το 40% της παραγόμενης ενέργειας.

Η ίδια γνώριζε ότι ένας αντίστοιχος οικισμός φιλικών προς το περιβάλλον κατοικιών κατασκευάστηκε πριν από λίγα χρόνια στο Λονδίνο -το λεγόμενο «πείραμα του Bed Zed». Στον οικισμό αυτό, όπου το 15% των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανακυκλωμένα. επιτεύχθηκε η «εξοικονόμηση» 800 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Το ρεύμα που τα σπίτια αυτά καταναλώνουν προέρχεται από φωτοβολταϊκά εγκατεστημένα στα μπαλκόνια ως σκίαστρα. Ο προσανατολισμός των σπιτιών είναι νότιος, διαθέτουν τριπλά τζάμια, ξύλινα κουφώματα, αεροστεγείς πόρτες, καθώς και αεροκίνητο σύστημα εξαερισμού -πάντα με στόχο τη διατήρηση της ιδανικής θερμοκρασίας στο εσωτερικό τους.

Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά θα εφαρμοστούν και στις κατοικίες του βιοκλιματικού οικισμού της Γκορυτσάς. «Ο βιοκλιματικός οικισμός στον Ασπρόπυργο μπορεί να λειτουργήσει και ως «σχολείο» της σχετικής τεχνογνωσίας», λέει η κ. Βούζα. Η θέση που προτείνεται, άλλωστε, συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα: βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα, σε εύκολα προσβάσιμο χώρο (σχεδόν επί της λεωφόρου ΝΑΤΟ), πλησίον του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη (η οποία έχει ήδη εγκριθεί από τον Δήμο Ασπροπύργου) θα κατασκευαστούν 100 κατοικίες σε 17,7 στρέμματα, ενώ προκειμένου να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί το πρόγραμμα προτείνεται η εγκατάσταση μιας σειράς άλλων χρήσεων υπερτοπικής σημασίας. Μεταξύ άλλων, η πρόταση περιλαμβάνει τη χωροθέτηση αθλητικού κέντρου, πολιτιστικού χώρου – έκθεσης βιολογικών προϊόντων και υλικών κατασκευής κτισμάτων οικολογικής αρχιτεκτονικής, χώρου ανώτερης εκπαίδευσης (για παράδειγμα, μιας σχολής σχετικής με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική), ξενοδοχείου με συνεδριακό κέντρο κ.ά. Αριστερά, ο βιοκλιματικός οικισμός του Ασπροπύργου, όπως φαίνεται στη μελέτη της πολεοδόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή