Η ιστορία του πιο πολύτιμου αγαθού

Η ιστορία του πιο πολύτιμου αγαθού

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγουμε τη βρύση και τρέχει καθαρό, διαυγές, «έτοιμο» προς χρήση. Αυτή είναι η σχέση που έχουμε με το νερό όλοι εμείς εδώ στον ανεπτυγμένο κόσμο. Την ίδια ώρα που κάθε ευρωπαϊκό νοικοκυριό κάνει χρήση περίπου 350 λίτρων νερού την ημέρα, στον Τρίτο Κόσμο αναλογούν περίπου 20 λίτρα νερού ανά νοικοκυριό, το οποίο οι γυναίκες και τα παιδιά αναγκάζονται να κουβαλήσουν στους ώμους, συχνά για πολλά χιλιόμετρα. Ενα ταξίδι γνωριμίας με όλες τις εκφάνσεις του νερού, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ζωή στον πλανήτη, είναι η έκθεση με τίτλο «H2 Οver, Νερό, προβλήματα, λύσεις και προοπτικές» που παρουσιάζεται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ερευνας και Εκπαίδευσης, ΓΑΙΑ του Μουσείου Γουλανδρή.

Η συγκεκριμένη έκθεση έχει οργανωθεί από το SiemensForum στο Μόναχο και στη χώρα μας άνοιξε τις πύλες της στις 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και θα λειτουργήσει έως τις 20 Απριλίου του επόμενου έτους, με σκοπό οι επισκέπτες της να μάθουν το θαυμαστό στοιχείο «νερό», για να το αντιμετωπίζουν και με περισσότερο σεβασμό.

Εντυπωσιακή εικόνα

Η έκθεση «ανοίγει» με μια εντυπωσιακή εικόνα. Μια παλιά αντλία νερού βρίσκεται εγκατεστημένη στο πλέον άνυδρο τοπίο, την έρημο. Το μήνυμα είναι σαφές. Η διαθεσιμότητα και η επάρκεια νερού δεν είναι κάτι αυτονόητο για όλους. Μια Αφρικανή «νεροκουβαλήτρα» περιγράφει το νερό από τη δικής της σκοπιά.

Το πόσιμο νερό και η καθαρότητά του είναι το «θέμα» στη συνέχεια της έκθεσης. Σήμερα πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Το βρώμικο νερό είναι υπεύθυνο για το 80% των ασθενειών στον Τρίτο Κόσμο, αλλά και για το ένα τρίτο των θανάτων.

Οι λέξεις ελονοσία, τύφος, δυσεντερία, μοιάζουν πολύ μακρινές για όσους κατοικούν στις αναπτυγμένες χώρες και όμως οι ασθένειες που αντιπροσωπεύουν και οι οποίες συνδέονται με τη λήψη μη επεξεργασμένου νερού οδηγούν στον θάνατο 25 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο, τα 2/3 των οποίων είναι παιδιά κάτω των 5 ετών.

Στις περισσότερες χώρες της αναπτυγμένης Ευρώπης, τα προβλήματα στην ποιότητα του νερού δημιουργούνται από τα βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, καθώς και από τη ρύπανση λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης αγροχημικών.

Για την παραγωγή ενός παντελονιού τζιν απαιτούνται 2.000 λίτρα νερού. Και όμως η βιομηχανία χρησιμοποιεί μόνο το 20% του διαθέσιμου νερού. Το 70% χρησιμοποιείται για άρδευση στη γεωργία. Οταν μάθουμε πόσο πολύτιμο πόσιμο νερό εξυπηρετεί βιομηχανικές και αρδευτικές χρήσεις θα μείνουμε έκπληκτοι για τη σπατάλη. Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, παρουσιάζεται ο τρόπος καθαρισμού του νερού. Η προσομοίωση της λειτουργίας μονάδων καθαρισμού και τα video δείχνουν ποια είναι τα απαραίτητα βήματα ώστε τα ακάθαρτα νερά να μετατραπούν ακόμα και σε πόσιμο νερό. Μέσω ενός διαδραστικού «σταθμού» στην έκθεση μπορούμε να «συμμετάσχουμε» στη διαδικασία.

Σήμερα η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί προκειμένου να καθαρίζεται το νερό, αλλά και να εντοπίζονται παθογόνοι μικροοργανισμοί είναι πραγματικά απίστευτη. Μεταξύ άλλων βλέπουμε και ένα λαμπτήρα υπεριώδους ακτινοβολίας, ο οποίος εξουδετερώνει τους παθογόνους οργανισμούς με τη βοήθεια του φωτός.

Η ζήτηση για νερό αυξάνεται κατά 2,5% τον χρόνο παγκοσμίως και βέβαια νερό καλής ποιότητας δεν απαιτείται μόνο για την ύδρευση αλλά και για πολλές άλλες χρήσεις. Για παράδειγμα, την παραγωγή ποιοτικής μπίρας όπως εξηγεί η υπεύθυνη ενός εργοστασίου σε ένα βίντεο που βλέπουμε.

Για μικρούς και μεγάλους

Λίγο πιο κάτω η έκθεση προτείνει στους επισκέπτες να σταματήσουν να «παίζουν με το νερό». «Δοκιμάστε τα παιχνίδια μας» αντιτείνει η ταμπέλα που προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να καθήσουν στο κομπιούτερ και να παίξουν παιχνίδια με θέμα το νερό.

Σε μια οθόνη μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στην κατασκευή ενός δικτύου τροφοδοσίας νερού. Το νερό στην αρχαία Ελλάδα έχει επίσης τη θέση του στην έκθεση αφού η τεχνολογία μεταφοράς και αποταμίευσης νερού από τότε ήταν εξαιρετικά αναπτυγμένη εκείνη την εποχή.

Μια καλλιτεχνική κατασκευή από κάθε είδους σωλήνες δείχνει πόσο σημαντική είναι η σωστή, έγκαιρη και ασφαλής μεταφορά νερού. Ειδικά συστήματα ανιχνεύουν τα σημεία διαρροής του νερού στο δίκτυο αγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως και το 40% του πόσιμου νερού χάνεται πολλές φορές κατά τη μεταφορά του προς τον τελικό καταναλωτή.

Το νερό βρίσκεται σε διαρκή ροή. Πέφτει στη γη με τη βροχή, περνάει στους υπόγειους υδροφορείς και καθαρίζεται από τα στρώματα του εδάφους. Αλλάζει μορφές και όψεις, αλλά αργά ή γρήγορα κάθε μόριο νερού θα επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε, τη θάλασσα.

Τη μαγευτική πορεία του νερού μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης από τις μεγάλες οθόνες της έκθεσης πριν προσγειωθεί στη δική του καθημερινότητα και πραγματικότητα. Πολλές συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού τον περιμένουν λίγο πριν από την έξοδο…

Ορθή διαχείριση

Η κ. Νίκη Γουλανδρή πρόεδρος του Ιδρύματος Γουλανδρή αναφέρθηκε στον επίκαιρο χαρακτήρα της έκθεσης. «Η έκθεση διατρέχει τον προβληματισμό για την ανομοιόμορφη κατανάλωση νερού στις βιομηχανικές και αναπτυσσόμενες χώρες, στη σχέση νερού και υγείας ανά τον κόσμο και παρουσιάζει πρωτοπόρες τεχνολογίες και υποδομές για την ορθολογική χρήση των υδάτων, τη μείωση της ρύπανσης, τη διαχείριση των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων και πολλών συναφών προβλημάτων». Οπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, «η Ελλάδα αποτελεί ένα διαχρονικό κλασικό παράδειγμα μη εφαρμογής των αρχών διαχείρισης του νερού. Αγνοούμε ότι μόνο το 1/3 του υδροδυναμικού μας πλούτου έχει αξιοποιηθεί έως σήμερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή