Ξάγρυπνοι, με την αγωνία στα μάτια

Ξάγρυπνοι, με την αγωνία στα μάτια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ξημέρωμα της Παρασκευής βρήκε τους κατοίκους των Θρακομακεδόνων και των γύρω περιοχών ξάγρυπνους, αγωνιώντας για την τύχη της φλεγόμενης Πάρνηθας αλλά και για τις περιουσίες τους. Εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο Θρακομακεδόνων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως έκτακτο κέντρο επιχειρήσεων, και παρακολουθούσαν τη φλεγόμενη κορυφογραμμή του βουνού, η οποία μαζί με το συνεχόμενο «χιόνι» από στάχτη που έπεφτε, έμοιαζε περισσότερο με εφιάλτη παρά με πραγματικότητα. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν.

Από τη στιγμή που οι εικόνες της φλεγόμενης Πάρνηθας έγιναν εμφανείς από τα περισσότερα σημεία της πόλης δεκάδες άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, έσπευσαν στο Δημαρχείο για να θέσουν τον εαυτό τους στο έργο της κατάσβεσης. Ο 22χρονος Δημήτρης Κλεάνθης, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, είδε τη φωτιά από το μπαλκόνι του σπιτιού του: «Πήρα το αυτοκίνητό μου και ήρθα να βοηθήσω, δεν μου έχουν πει ακόμα τι να κάνω, κράτησαν το όνομά μου και περιμένω» δηλώνει στην «Κ». Συγκεντρωμένοι σε κεντρικά σημεία του Δήμου, στα μπαλκόνια ακόμα και στις ταράτσες οι κάτοικοι παρακολουθούσαν την πυρκαγιά μέχρι τα ξημερώματα. «Δεν νομίζω να κοιμηθούμε απόψε» σχολίαζε ο κ. Νίκος Ματσουρδέλης, κάτοικος της περιοχής, και προσθέτει «δεν ανησυχώ τόσο για το σπίτι μου όσο για το βουνό, έχουμε ξαναδεί φωτιές πριν από μερικά χρόνια αλλά το σημερινό είναι το κάτι άλλο. Προς το παρόν δεν είχαμε ενημέρωση επίσημα από κάποιον για το τι πρέπει να κάνουμε αλλά φαντάζομαι ότι αν χρειαστεί κάτι θα μας το πουν». Κάποιοι από τους κατοίκους εξέφρασαν την αγανάκτησή τους στους πολιτικούς που μπαινόβγαιναν στο Δημαρχείο ενώ δεν έλειψαν και οι διαπληκτισμοί. Η ηθοποιός Καίτη Παπανίκα, που βρέθηκε μέσα στο πλήθος, περιέγραψε στην «Κ» την αγωνία της για την Πάρνηθα»: «Πονάω με αυτό που βλέπω, έχω έρθει εδώ και δεν ξέρω τι να κάνω, θέλω να βοηθήσω. Επρεπε να φυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού την Πάρνηθα και τα πεύκα. Χίλιες φορές να είχαμε ένα μπλακ άουτ παρά να καεί η Πάρνηθα. Επρεπε οι υπεύθυνοι να το χειριστούν πιο σοβαρά και είχαν όλο τον χρόνο να το κάνουν». Μέχρι αργά το βράδυ στους Θρακομακεδόνες είχαν φτάσει οι περισσότεροι από τους δημάρχους της Αθήνας, προσφέροντας οχήματα για την αντιμετώπιση της φωτιάς ενώ στο σημείο έφτασαν και αρκετοί εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή