Τα λάθη που επέτρεψαν στη φωτιά να «σκαρφαλώσει» στην Πάρνηθα

Τα λάθη που επέτρεψαν στη φωτιά να «σκαρφαλώσει» στην Πάρνηθα

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς η φωτιά από τα Δερβενοχώρια, όπου ξεκίνησε την Τετάρτη το μεσημέρι, κατάφερε να «ανέβει» στην κορυφογραμμή της Πάρνηθας, να διανύσει δηλαδή μια απόσταση τουλάχιστον 15 χιλιομέτρων χωρίς κανείς να μπορέσει να τη σταματήσει;

Η Δασική Υπηρεσία είναι κατηγορηματική. Ασφαλώς έγιναν τραγικά λάθη. Οπως εξηγούν, δασικοί υπάλληλοι ειδοποίησαν ότι η φωτιά είχε φτάσει στην Πάρνηθα αλλά δεν εισακούστηκαν.

Ετσι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ειδοποιήθηκαν την Πέμπτη αργά το απόγευμα και έφτασαν στις οκτώ το βράδυ στην Πάρνηθα. Ηδη το μέτωπο ήταν πολύ μεγάλο και αδύνατο να αντιμετωπιστεί εκείνη την ώρα, λέει χαρακτηριστικά δασολόγος. «Επρεπε να κόψουν τη φωτιά στον κάμπο» τονίζει.

Το δασαρχείο Πάρνηθας είχε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Στην «πορεία» της φωτιάς υπήρχαν δύο δρόμοι, ένας επαρχιακός και έναν δασικός 2ης κατηγορίας πλάτους 10 μέτρων, ο οποίος είχε καθαριστεί πρόσφατα από τα πουρνάρια σε μήκος πενήντα μέτρων αριστερά και δεξιά. Σε αυτούς τους δύο δρόμους έπρεπε να σταματήσει η φωτιά, λένε οι δασικοί. Στην περιοχή επίσης υπήρχαν 2 δεξαμενές 75 κυβικών μέτρων και άλλες τρεις πλαστικές με περίπου 40 κυβικά μέτρα νερό.

«Το ίδιο συνέβη στο Μαίναλο, το ίδιο και στη Χαλκιδική» τονίζει ο κ. Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. «Δεν είναι επιχειρησιακός σχεδιασμός να κάθεσαι στον δρόμο και να περιμένεις να σβήσει η φωτιά» προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή