Τεράστια η επιβάρυνση του αέρα

Τεράστια η επιβάρυνση του αέρα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλειστούς και κλιματιζόμενους χώρους θα πρέπει να παραμείνουν όσα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις βρίσκονται κοντά σε περιοχές όπου έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά. Αυτό επισημαίνουν οι ειδικοί, εξηγώντας ότι οι επιβάρυνση που προκαλούν στην ατμόσφαιρα οι πυρκαγιές μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες ομάδες ασθενών. Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Χάλαρης, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, οι πυρκαγιές οδηγούν στην κατακόρυφη αύξηση της συγκέντρωσης μικροσωματιδίων του φονικού ρύπου στην ατμόσφαιρα. Εξάλλου εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ατμόσφαιρα εκλύονται και διοξίνες. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Νίκος Σιαφάκας, «ο καπνός-στάχτη στην ατμόσφαιρα εξαιτίας πυρκαγιάς, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός ειδικά για την υγεία των ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα». Ο κ. Σιαφάκας συνιστά σε αυτά τα άτομα καθώς και όσους πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα να παραμένουν αυτές τις ημέρες σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους. Το ίδιο προτείνει και για τα υγιή ηλικιωμένα άτομα, καθώς ο καπνός σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά επεισόδια δύσπνοιας. Στο πλαίσιο της επιβάρυνσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας εξαιτίας των πυρκαγιών το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας (ΕΚΕΠΥ), σε ανακοίνωσή του συνιστά:

– Παραμονή των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους,

– Αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης και έντονης σωματικής δραστηριότητας σε υπαίθριους χώρους,

– Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά και καρδιαγγειακά, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους εάν εμφανίσουν συμπτώματα,

– Αμεση μεταφορά στο νοσοκομείο εάν επιμένουν συμπτώματα δύσπνοιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή