«Να κηρυχθεί αναδασωτέα»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πρόκειται να «φυτρώσουν» σπίτια στη θέση των καμένων ελάτων, δηλώνουν κατηγορηματικά οι υπεύθυνοι του Εθνικού Δρυμού, αλλά και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οπως τονίζουν, τα όρια του δρυμού και οι επιτρεπόμενες σε αυτόν χρήσεις έχουν σαφώς καθοριστεί και δεν πρόκειται να αλλάξουν. Αυτό που χρειάζεται είναι να κηρυχθεί το γρηγορότερο ολόκληρη η περιοχή αναδασωτέα, αλλά και να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τις ζώνες προστασίας της Πάρνηθας.

Ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας έχει έκταση 300.000 στρέμματα και ανήκει διοικητικά σε 5 δήμους και 3 κοινότητες. Ο πυρήνας του, έκτασης 38.000 στρεμμάτων, ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1961, ενώ χαρακτηρίστηκε προστατευόμενη περιοχή με βάση τον νόμο 1650/1986 και απέκτησε φορέα διαχείρισης το 2003. «Δεν πρόκειται να μπει ούτε πάσσαλος. Ο δρυμός είναι οριοθετημένος και δεν υπάρχει τρόπος να νομιμοποιηθεί καμία παρανομία και αυτό πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής του φορέα διαχείρισης, κ. Δημ. Σπαθής. «Αυτό που πρέπει άμεσα να γίνει είναι να κηρυχθεί η περιοχή αναδασωτέα και να εκπονηθεί ένα σχέδιο παρέμβασης». Ανάλογη είναι και η άποψη του δασάρχη Πάρνηθας κ. Γιώργου Αμοργιανιώτη. «Δεν πρόκειται να γίνουν καταπατήσεις» λέει στην «Κ». «Ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας δεν έχει αυθαίρετα, η Φυλή, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, οι Θρακομακεδόνες έχουν δημιουργηθεί νόμιμα, με σχέδια πόλης». Σύμφωνα με τον κ. Αμοργιανιώτη, οι οικιστικές πιέσεις που δέχεται ο κύριος ορεινός όγκος της Πάρνηθας είναι περιορισμένες λόγω του παλαιού καθεστώτος προστασίας της. Σε εκκρεμότητα, πάντως, παραμένει τους τελευταίους μήνες η έκδοση του προεδρικού διατάγματος που θα προστατεύει, εκτός από τον πυρήνα του δρυμού, και τις περιφερειακές του ζώνες. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που καθορίζει τα όρια του ορεινού όγκου και τον χωρίζει σε 16 ζώνες προστασίας, επεστράφη στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το Συμβούλιο της Επικρατείας για διόρθωση, καθώς προέβλεπε την επέκταση του οικισμού στα Κιούρκα, τη δημιουργία κατασκηνώσεων σε δασόκτημα της μονής Πετράκη, την ανέγερση νέων κτιρίων από τη μονή Κλειστών και την επέκταση των κτιρίων του κτήματος Τατοΐου. Με αυτή την απόφαση-σταθμό το ΣτΕ είχε βάλει οριστικό τέλος στις απαιτήσεις τοπικών αρχόντων και εκκλησιαστικών παραγόντων. Πηγές του ΥΠΕΧΩΔΕ, πάντως, δήλωναν χθες ότι τα εκκρεμή ζητήματα θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή