Θα είναι μακρύς ο χρόνος για την Πάρνηθα

Θα είναι μακρύς ο χρόνος για την Πάρνηθα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πακέτο» μέτρων για την αναβίωση της Πάρνηθας που εξαγγέλθηκε χθες από τον «εποπτεύοντα» υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά αποτελεί ουσιαστικά και ομολογία των ελλείψεων όσον αφορά την προστασία της περιοχής, οι οποίες ενδεχομένως και να συνέτειναν στην καταστροφή μεγάλου τμήματος του Εθνικού Δρυμού. Προκειμένου για την ανασύσταση της Πάρνηθας, ήδη έχει προϋπολογιστεί κονδύλι ύψους 30.000.000 ευρώ.

Αμεσα θα προσληφθούν 88 άτομα για την προστασία του Δρυμού, η πλειοψηφία των οποίων με οκτάμηνες συμβάσεις, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο Πάρνηθας, Φορέας Διαχείρισης και Υπηρεσία Αναδασώσεων της Περιφέρειας) θα στελεχωθούν με την πρόσληψη 16-25 επιπλέον ατόμων ως μόνιμο προσωπικό. Παράλληλα, θα γίνει προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού και ταυτόχρονα θα ενταχθούν στη διαδικασία της χαρτογράφησης όλοι οι δήμοι με καμένες εκτάσεις (Αφιδνών, Μαλακάσας, Αυλώνος, Αγίου Θωμά, Κλειδίου, Πύλης, Σκούρτων και Στεφάνης), ενώ ανά εξάμηνο θα πραγματοποιείται αεροφωτογράφηση της περιοχής. Οσον αφορά τις προσπάθειες αναδάσωσης, όπως τόνισε ο κ. Σουφλιάς, θα πραγματοποιηθεί εδαφολογική μελέτη, ενώ η αναδάσωση θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου με βάση συγκεκριμένη μελέτη που θα συνταχθεί από το δασαρχείο Πάρνηθας σε συνεργασία με τη διεύθυνση αναδασώσεων Αττικής, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΑΠΘ. Τα αντιπλημμυρικά έργα επίσης θα πραγματοποιηθούν με βάση μελέτη, η σύνταξη της οποίας θα γίνει εντός δεκαπέντε ημερών. Η εκτέλεσή τους θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

«Πολύ σημαντική υπόθεση για την Αττική», χαρακτήρισε ο κ. Σουφλιάς την ανασύσταση του δάσους της Πάρνηθας. Τόνισε ότι έχουν τεθεί σαφή και στενά χρονοδιαγράμματα «τα οποία μάλιστα είναι πολύ δύσκολο να τηρήσουμε. Ομως χρειάζονταν για να μην υπάρχουν ασάφειες».

Δεσμεύτηκε ότι οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν θα κηρυχθούν αναδασωτέες μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, «σε ένα μήνα και όχι σε τρεις που είναι η διορία που επιτρέπει η νομοθεσία». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι όσον αφορά κυρίως το προσωπικό φύλαξης και φροντίδας του Εθνικού Δρυμού υπήρχαν ελλείψεις τουλάχιστον όσον αφορά το προσωπικό και τα μέσα.

Φωτογράφηση

Σε δέκα ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η λεπτομερής φωτογράφηση (ορθοφωτογράφηση) από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, των εκτάσεων που έχουν καεί στην Πάρνηθα. Μία εβδομάδα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η κήρυξη από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων. Με βάση τη συγκεκριμένη απεικόνιση θα πραγματοποιηθεί η μελέτη των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πάρνηθας και με τη συμβολή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού και τη συμβολή του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ). «Ολα τα έργα θα πραγματοποιηθούν με υλικά που υπάρχουν μέσα στο δάσος, όπως κορμοί ή εφόσον χρειαστεί θα είναι λιθόκτιστα», τόνισε ο κ. Σουφλιάς. Οπως προσέθεσε, ενώ η μελέτη για τα αντιδιαβρωτικά έργα προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου, σταδιακά θα πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενες επεμβάσεις. Τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα θα εκτελεστούν από δασικούς Συνεταιρισμούς με προτεραιότητα στα ρέματα Γιαννούλας, Αγίας Τριάδας, Χούνης και Μαυρόρεμα.

Οσον αφορά την αναδάσωση, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι θα εκδοθεί απαγόρευση βοσκής στις καμένες περιοχές, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με αφαίρεση του δικαιώματος πρόσβασης στους κοινοτικούς πόρους. Οι καμένες εκτάσεις θα προστατευτούν με την αύξηση του προσωπικού φύλαξης και την εντατικοποίηση των περιπολιών των δασικών υπαλλήλων. Παράλληλα, θα απαγορεύεται η είσοδος των οχημάτων στις καμένες περιοχές με μπάρες που θα τοποθετηθούν, ενώ επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων όλο το 24ωρο στους δασικούς δρόμους Ρετσινάδικα – Αγία Τριάδα (από τη θέση Ρετσινάδικα έως τη θέση Παλαιοχώρι) και Πηγή Φυλής – Βούτημα Αυλώνος από τη θέση Καστρίζα έως τη θέση Γέφυρα Μαυρορέματος.

Προστασία της πανίδας

Για την ενίσχυση της φύλαξης θα χρησιμοποιηθούν εθελοντές πολίτες σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δασαρχείου Πάρνηθας, το οποίο είναι και το μόνο υπεύθυνο για την προστασία της πανίδας. «Οι πολίτες απαγορεύεται να ταΐζουν να μεταφέρουν ή να προσελκύουν τα ζώα του δρυμού», τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

Οσον αφορά τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διατήρησε αποστάσεις τονίζοντας ότι «θα ζητούμε τις απόψεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων και όπου δούμε βάσει του προγράμματος ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μαζί τους θα γίνει όπως και με όλους τους πολίτες». Τέλος, δήλωσε ότι τα κονδύλια θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ. Παράλληλα, ωστόσο, προσέθεσε ότι θα ανοιχθεί ειδικός λογαριασμός για την κατάθεση χρηματικών ποσών από φυσικά και νομικά πρόσωπα που επιθυμούν να συμβάλουν για την αναδάσωση του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή