Ολοι μιλούν για εμπρησμό στο Πήλιο

Ολοι μιλούν για εμπρησμό στο Πήλιο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκδοχή του εμπρησμού καταλήγουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες για τις πυρκαγιές οι οποίες επί δέκα ημέρες κατέστρεφαν το Πήλιο, μετατρέποντας σε στάχτη τουλάχιστον 50.000 στρέμματα δασικού και 20.000 καλλιεργήσιμου εδάφους. Στον δήμο Αφετών, όπου οι μεγαλύτερες καταστροφές, χάθηκε πάνω από το μισό του δασικού πλούτου (35.000 στρέμματα) ενώ άλλες πληγείσες περιοχές ήταν το Νεοχώρι, η Συκή, το Καλαμάκι, η Λαμπινού και το χωριό Αφέτες. Μικρότερες ζημιές υπέστησαν οι περιοχές Ξυνόβρυση και Λεφόκαστρο του δήμου Αργαλαστής. Ολη η περιοχή βρίσκεται σε επιφυλακή αφού, όπως εξηγεί στην «Κ» ο αντινομάρχης Μαγνησίας κ. Νικόλαος Ντίτορας, «ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι ορατός τώρα παρά ποτέ, στη Μαγνησία η περίοδος μεγάλης επικινδυνότητας είναι πάντα από Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο, τον Ιούλιο δεν είχαμε ποτέ προβλήματα, μέχρι σήμερα». Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών επιχειρήσεων στην περιοχή πύραρχος Παναγιώτης Γάτος τόνισε στην «Κ» την πεποίθησή του πως οι φωτιές στο Πήλιο είναι έργο εμπρηστών. Οπως είπε, η προσπάθεια να καούν οι συγκεκριμένες περιοχές συνεχίζονται επί δύο χρόνια τουλάχιστον. Αντίστοιχη είναι και η άποψη του δημάρχου Αφετών κ. Θεόδωρου Κουτσοφλίνη. «Πιστεύω μάλιστα πως ο δράστης είναι ο ίδιος και στα δύο μέτωπα. Οι δύο μεγάλες φωτιές ξεκίνησαν με διαφορά είκοσι λεπτών, αυτός είναι και ο χρόνος που χωρίζει οδικώς τα δύο σημεία» δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος.

Η φωτιά πλησίασε την παραλία σε ελάχιστα σημεία, κυρίως από την πλευρά του Αιγαίου. Αυτό θεωρείται και ως το μόνο θετικό στοιχείο, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, ότι δεν επλήγησαν τα τουριστικά θέρετρα που βρίσκονται από την πλευρά του Παγασητικού. Η προστασία του τουρισμού η αποζημίωση των πληγέντων και τα αντιπλημμυρικά έργα είναι μέλημα των αρχών μετά την καταστροφή. Οπως αποφασίστηκε από επιτροπή, υπό τον κ. Ευ. Μπασιάκο, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, οι αποζημιώσεις θα δοθούν από την Πολιτική Σχεδίαση Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) και όχι από τον ΕΛΓΑ.Κ. Ο.

Προφυλακίστηκαν

Προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή Πύργου δύο από τα τρία άτομα που συνελήφθησαν και κατηγορούνται για εμπρησμούς στην περιοχή Καράτουλα του δήμου Ωλένης. Πρόκειται για έναν 34χρονο και έναν 19χρονο, που είναι συγγενείς μεταξύ τους, εναντίον των οποίων η εισαγγελέας Πύργου άσκησε σωρεία ποινικών διώξεων μεταξύ άλλων για εμπρησμούς και συγκρότηση συμμορίας. Ο τρίτος των κατηγορουμένων ένας 73χρονος, ο οποίος έχει και αυτός συγγενική σχέση με τους προφυλακισθέντες αφέθηκε ελεύθερος, αλλά με περιοριστικούς όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή