Προειδοποίηση από Ε.Ε. για τα αντηλιακά

Προειδοποίηση από Ε.Ε. για τα αντηλιακά

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσούντος του θέρους και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει: τα αντηλιακά σώζουν. Πρέπει όμως και να επιλέγονται και να χρησιμοποιούνται σωστά γιατί διαφορετικά κανένας «δείκτης προστασίας» δεν προστατεύει το ανθρώπινο σώμα.

Ποιο είναι όμως το σωστό αντηλιακό; Κατόπιν πρωτοβουλίας της Επιτροπής από εφέτος θα αρχίσουν σταδιακά να κυκλοφορούν αντηλιακά με νέα σήμανση, από την οποία θα λείπουν οι υπερβολικές υποσχέσεις όπως «ολική» ή «100%» προστασία, που απλά δεν αντανακλούν την πραγματικότητα. Υποχρεωτική θα είναι η αναγραφή όχι μόνο του ειδικού δείκτη ηλιακής προστασίας (SPF) αλλά και γενικότερων, πιο κατανοητών, ενδείξεων όπως «υψηλή», «μεσαία» ή «χαμηλή» προστασία, ενώ θα πρέπει να σημειώνεται σαφώς το αν και σε τι βαθμό, το αντηλιακό παρέχει προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA) που προκαλούν γήρανση του δέρματος και επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Φυσικά, και τα δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας, Α και Β ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος και πάγια σύσταση της Επιτροπής είναι να χρησιμοποιούνται αντηλιακά που αναφέρουν σαφώς ότι παρέχουν προστασία από αμφότερες (UVA και UVΒ).

Η νέα σήμανση θα εμφανισθεί φέτος περίπου στο 20% των αντηλιακών και από το 2008 σε όλα. Ομως, όπως σημειώνει ο Επίτροπος Υγείας Μάρκος Κυπριανού υπενθυμίζει: «Τα αντηλιακά προϊόντα δεν αρκούν».

Κατόπιν τούτου, η Επιτροπή υπενθυμίζει τις κλασικές προφυλάξεις όπως είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και, αν αυτό δεν γίνεται, η καλή κάλυψη του δέρματος με ρούχα, καπέλα, γυαλιά κ.λπ. Τα μικρά παιδιά και τα βρέφη φυσικά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, ενώ κρίσιμη είναι η συχνή επάλειψη με το αντηλιακό, ιδίως μετά το μπάνιο. Η ορθή δόση για τον μέσο ενήλικα είναι περίπου 36 γραμμάρια.

Για δε τους λουόμενους που δεν φρόντισαν να έχουν μαζί τους στην παραλία ζυγό ακριβείας, η Επιτροπή έχει έναν απλό οδηγό: αυτά τα 36 γραμμάρια είναι περίπου το διπλάσιο της ποσότητας που, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, συνήθως χρησιμοποιούμε για κάθε επάλειψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή