Την απόσυρση του σχεδίου ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό ζητούν εκ νέου πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οπως επισημαίνουν, το υπό διαβούλευση σχέδιο στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση της κτηματομεσιτικής δραστηριότητας και θα έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες στο περιβάλλον. Οι οργανώσεις απορρίπτουν τις αιτιάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ περί αναξιόπιστης κριτικής, χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδίου. Η χθεσινή παρέμβαση των πέντε οργανώσεων (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, WWF, Ορνιθολογική και Αρχέλων) έρχεται σε απάντηση παλαιότερης ανακοίνωσης του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία κατηγορούσε τις πέντε οργανώσεις για στείρα και μη εμπεριστατωμένη κριτική. Οπως επισημαίνουν, «το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, το ΤΕΕ, έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις εθνικής εμβέλειας, δεκάδες φορείς, δεκάδες ακαδημαϊκοί, εκατοντάδες πολίτες, ο μελετητής που εκπόνησε τη μελέτη επί του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό έχουν δημόσια τοποθετηθεί ότι το τελικό σχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, είναι βαθύτατα προβληματικό».
Σχετικά με τις ρυθμίσεις του σχεδίου για την παραθεριστική κατοικία, οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι «περιορισμός της διάσπαρτης δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων κινείται προς θετική κατεύθυνση», ωστόσο χαρακτηρίζουν «δυσάρεστη πραγματικότητα» την ταυτόχρονη προώθηση της διάσπαρτης δόμησης μεγάλων μονάδων, ιδίως παραθεριστικής κατοικίας (CONDO). «Η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στη δόμηση ολόκληρων χωριών χωρίς πολεοδομικό σχέδιο. Πρόκειται δηλαδή για ιδιωτική ανάπτυξη εκτός σχεδίου δόμησης, χωρίς τις διαδικασίες πολεοδόμησης και χωρίς καμία πρόνοια για την προστασία του περιβάλλοντος».
Οι πέντε οργανώσεις επιμένουν στην απόσυρση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό. «Φοβόμαστε ότι δεν στοχεύει στη χωροταξική οργάνωση του τουρισμού πρωτίστως, αλλά στην ενίσχυση της κτηματομεσιτικής και εργολαβικής δραστηριότητας», καταλήγουν.