«Δυστυχώς, η πιθανότητα καταστροφής του δάσους στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά Μαραθώνα εξακολουθεί να είναι υψηλή, διότι τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης δεν εφαρμόζονται από τις Υπηρεσίες που έχουν αυτήν την υποχρέωση». Με αυτήν την ανησυχητική διαπίστωση ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, κ. Κίμων Χατζημπίρος, επίκουρος καθηγητής του Μετσοβίου Πολυτεχνείου προειδοποιεί ΥΠΕΧΩΔΕ, Πυροσβεστική, Δήμο Μαραθώνα, Δασαρχείο Καπανδριτίου, Αστυνομικό Τμήμα Μαραθώνα και άλλους αρμόδιους φορείς. Η προειδοποίηση περιέχεται σε επίσημο έγγραφο που εστάλη στις εν λόγω υπηρεσίες στις 24 Ιουλίου. Την ώρα που οι καταστροφικές φωτιές καίνε πολύτιμα δάση σε όλη τη χώρα έχει ιδιαίτερη σημασία το SOS που εκπέμπει ο κ. Χατζημπίρος για την αποτελεσματική προστασία ενός δάσους, τμήματος ενός υπέροχου βιοτόπου και ενός προστατευόμενου (στα λόγια τουλάχιστον) Εθνικού Πάρκου, που βρίσκεται στην Αττική και προσφέρει ανάσα ζωής σε χιλιάδες κατοίκους.
Ποιοι είναι όμως οι βασικοί κίνδυνοι για το δάσος με τις σπάνιες κουκουναριές και τα πεύκα; Οπως σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Φορέα «πολίτες μάς καταγγέλλουν συνεχώς ότι μέσα στο δάσος διημερεύουν ή διανυκτερεύουν εκατοντάδες κατασκηνωτές που ανάβουν φωτιές κάτω από τα πεύκα. Χιλιάδες αυτοκίνητα σταθμεύουν παρανόμως μέσα στο δάσος και το γεμίζουν σκουπίδια. Οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο των παρανόμων αυτών πράξεων, είναι, όπως καταγγέλλεται, σπάνιες ή ανύπαρκτες. Τα παρανόμως λειτουργούντα καταστήματα εντός του δάσους και της παραλίας όχι μόνο δεν κατεδαφίζονται, αλλά αντίθετα αυξάνονται και χρησιμοποιούν επικίνδυνες ηλεκτρογεννήτριες και φιάλες υγραερίου, ενώ έχουν καταπατήσει τον αιγιαλό και ρυπαίνουν και τη θάλασσα με λύματα βόθρων».
Πραγματικά πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση.
«Χρειάζεται εμπειρία και επιστημονική προσέγγιση. Δεν μπορεί να γίνεται με πλήρη απομάκρυνση της ξερής βιομάζας και με διανοίξεις δρόμων, σαν να ήταν αστικό άλσος, όπως σωστά αναφέρει σε πρόσφατο έγγραφό του το Δασαρχείο Καπανδριτίου», σημειώνει ο κ. Χατζημπίρος. Για τον σκοπό αυτό η Δασική Υπηρεσία πρέπει να καθαρίσει το δάσος, ενώ η Πυροσβεστική να περιπολεί με οχήματα, τα οποία θα μπορούν να ελιχθούν μέσα στους στενούς δρόμους του δάσους. Αποτελεί πάντως θετική είδηση η πρόσληψη από τη Δασική Υπηρεσία δασοφύλακα και δασεργατών, οι οποίοι αναμένονται να διατεθούν στο δάσος. Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα που επισκεφτήκαμε τον Σχινιά περιπολούσε και ένα όχημα της Πυροσβεστικής. «Οι προληπτικές ενέργειες πρέπει να εστιάζονται κυρίως στη μείωση των μειζόνων απειλών. Δυστυχώς, όμως, σε ό,τι αφορά τις παρανομίες των καταστημάτων που ελέγχθησαν από την Πυροσβεστική, προκαλεί απορία το ότι η διαπίστωση επικίνδυνων παραβάσεων δεν οδήγησε στην άμεση σφράγισή τους ή, τουλάχιστον, στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους που έχει δοθεί από τον δήμο», τονίζει ο κ. Χατζημπίρος στο προαναφερθέν έγγραφό του.
Η δεύτερη μεγάλη απειλή είναι ο μεγάλος όγκος απορριμμάτων που αφήνουν πίσω τους οι επισκέπτες της παραλίας. Πέρα από την υποβάθμιση του Πάρκου και του τοπίου που συνεπάγεται το πλήθος αυτοκινήτων μέσα στα πεύκα, η εισβολή αυτή δημιουργεί και κίνδυνο πυρκαγιάς, αφού οι επισκέπτες αφήνουν υπερβολικό όγκο σκουπιδιών, ενώ οι κατασκηνωτές ανάβουν επικίνδυνες φωτιές. «Αν δεν γίνει οργανωμένη η είσοδος στο Πάρκο, στο οποίο θα επιτρέπεται να περάσουν μόνο πεζοί, η κατάσταση δεν διορθώνεται», είπε ο κ. Χατζημπίρος. Ταυτόχρονα, η απόλαυση που θα έχει από ένα χώρο χωρίς αυτοκίνητα και χωρίς σκουπίδια θα τον «αποζημιώσει» από το λίγο περπάτημα, που θα αποτελεί εξάλλου πηγή ευχαρίστησης. Τόσο δύσκολα είναι όλα αυτά;
«Πάρτε μέτρα πριν είναι πολύ αργά»
Το πανέμορφο δάσος του Σχοινιά είναι νοχύρωτο στις πυρκαγιές τονίζει και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και κρούει κώδωνα κινδύνου «πριν είναι πολύ αργά για έναν από τους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου της Αττικής». Προκειμένου μάλιστα, να προστατευθεί αποτελεσματικά το δάσος έχει ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να συμπεριληφθεί ο Σχινιάς στις περιοχές που θα γίνονται ειδικές περιπολίες για την πρόληψη εμπρησμού.
Ο νομάρχης κ. Λεωνίδας Κουρής επισημαίνει ακόμη, ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για τη λειτουργία του αυτόματου πυροσβεστικού συστήματος στην περιοχή παρά τα επανειλημμένα διαβήματα προς τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου όσο και προ της Πυροσβεστικής. Ως αιτία, ο Φορέας Διαχείρισης, προβάλλει την έλλειψη πιστώσεων που δεν επιτρέπει την πρόσληψη προσωπικού για τη λειτουργία του συστήματος πυρόσβεσης. Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ζητεί επίσης, από το ΥΠΕΧΩΔΕ την άμεση διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων και την τροποποίηση του Δ.Σ. του Φορέα ώστε να υπάρξει ισχυρή εκπροσώπηση της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος.
Φορέας Διαχείρισης μόνο στα χαρτιά
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα μια επίσκεψη στον χώρο αφήνει στυφή γεύση. Η μαγευτική τοποθεσία είναι γεμάτη σκουπίδια ασυνείδητων επισκεπτών, τα οποία δεν φιλοτιμήθηκε να μαζέψει κανείς. Ο Φορέας Διαχείρισης, αν και υποστηρίζει ότι δεν έχει την ευθύνη συλλογής απορριμμάτων, ξεκαθαρίζει ότι είναι ένας Φορέας μόνο στα… χαρτιά. Δεν διαθέτει ούτε υπαλλήλους ούτε χρηματοδότηση! Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς μισθό. Η αντιμετώπιση του Εθνικού Πάρκου από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την κυβέρνηση είναι δυστυχώς απαξιωτική. Οπως είπε στην «Κ» ο κ. Χατζημπίρος «ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν έχουμε χρηματοδοτηθεί καθόλου για λειτουργικά έξοδα. Ετρεξαν κάποια προγράμματα για κατασκευή έργων κυρίως μέχρι την περίοδο των Αγώνων. Ο κ. Γ. Σουφλιάς έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει στον Φορέα 15.000 ευρώ για λειτουργικά έξοδα, αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα». Ακόμα και να εκταμιευτούν τα χρήματα, τι σημαίνει 15.000 ευρώ για τρία χρόνια; Δηλαδή, 5.000 ευρώ το έτος; Τίποτα περισσότερο από ένα «περιβαλλοντικό χαρτζιλίκι»…