Σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να διαπιστώσει εάν και κατά πόσον τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, θα έλθει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την απάντηση του αρμοδίου επιτρόπου κ. Στ. Δήμα σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλη. Ο ευρωβουλευτής έθεσε στον Ευρωπαίο επίτροπο το θέμα της οικολογικής καταστροφής που συντελείται στην παραθαλάσσια περιοχή της Λάρυμνας στον Ευβοϊκό, εξαιτίας της λειτουργίας του μεταλλευτικού-μεταλλουργικού εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ -το μέγεθος του προβλήματος είχε αποκαλύψει πριν από λίγους μήνες η «Κ» (29/4/07)- το οποίο συνεχίζει να ρίχνει τόνους σκουριάς στη θάλασσα, ενώ πρόσφατα αδειοδοτήθηκε και ειδική χερσαία χωματερή, απόφαση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω βιομηχανία κατεργάζεται νικελιούχα λατερικά κοιτάσματα, παράγοντας κράμα σιδηρονικελίου για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα. Παράλληλα, όμως, η ΛΑΡΚΟ παράγει και περί τους δύο εκατ. τόνους σκουριάς ετησίως, το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας απορρίπτεται στη θάλασσα. Η πρακτική αυτή, που ακολουθείται επί σχεδόν 40 χρόνια έχοντας επιφέρει μόνιμη βλάβη στο θαλάσσιο περιβάλλον, μολονότι αντιβαίνει σε κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος, θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2007, μετά ειδική άδεια που έλαβε η εταιρεία.
Η «λύση» που βρέθηκε για το μέλλον, ωστόσο, ενδέχεται να αποβεί ακόμη πιο καταστροφική για το περιβάλλον και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Αποφασίστηκε η χωροθέτηση ενός «ΧΥΤΑ σκουριάς» σε πλαγιά δίπλα στο εργοστάσιο. Σημειώνεται ότι η έκταση ήταν χαρακτηρισμένη δασική, εμπόδιο που ξεπεράστηκε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου (στις 30 Ιανουαρίου 2007), με την οποία ο χώρος διατίθεται για «επέκταση της ήδη υφιστάμενης βιομηχανικής εγκατάστασης».
Η Λάρυμνα έχει οπτική επαφή με τη χωματερή, η οποία επίσης γειτνιάζει με αρχαιολογικό χώρο (όπως επισημαίνει στην ερώτησή του και ο κ. Παπαδημούλης). Εκτός αυτού, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα είναι μεγάλος, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο υλικό περιέχει βαρέα μέταλλα.