Οπως τα παιδιά των φρονίμων, οι Κυκλαδίτες φροντίζουν από τώρα, ώστε τον επόμενο χρόνο να μην αντιμετωπίσουν την απειλή λειψυδρίας, σχεδιάζοντας κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης, δεξαμενών και δικτύων. Στην πραγματικότητα, ήδη πολλά νησιά βρίσκονται στα όριά τους, σε μερικά έχει αλλοιωθεί η ποιότητα του νερού, ενώ άλλα αναγκάζονται να προχωρούν σε διακοπές υδροδότησης. Στα τέλη του περασμένου μήνα το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε τις Κυκλάδες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα «μια και καλή». Ο λόγος δεν είχε να κάνει τόσο με τη σημερινή κατάσταση, όσο με το να βρεθεί μια μόνιμη λύση, να παρακαμφθούν γραφειοκρατικές και τοπικές δυσκολίες και να μη χαθούν τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για τον σκοπό αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και οι αρχές των νησιών κινητοποιήθηκαν φέτος, βλέποντας το πρόβλημα της λειψυδρίας να απειλεί και τον τουρισμό.
Η Φολέγανδρος αντιμετωπίζει από τα σοβαρότερα προβλήματα λειψυδρίας φέτος. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη κ. Ελευθέριο Βένιο, οι αρχές αναγκάζονται να «κόβουν το νερό μέρα παρά μέρα», επειδή η ποσότητα που φέρνει η υδροφόρα δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, ιδιαίτερα με την αύξηση της τουριστικής κίνησης. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην επηρεαστεί ο τουρισμός, αλλά δεν ξέρω ώς πότε. Μας φέρνουν 3.000 κυβικά νερό την εβδομάδα από τη στιγμή που οι ανάγκες μας είναι για 5.000. Του χρόνου θα είναι ακόμα πιο αυξημένα, θα πρέπει να δοθεί μόνιμη λύση», δηλώνει στην «Κ» ο κοινοτάρχης.
Πιθανές λύσεις
Το σκάφος που μεταφέρει νερό ξέχασε την Κίμωλο για τέσσερις ολόκληρες ημέρες, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη κ. Γεράσιμο Μαγκανιώτη, αναγκάζοντας την τοπική διοίκηση και τους κατοίκους να προβούν σε διαμαρτυρία, απαιτώντας άμεση λύση. Ταυτόχρονα, και η Σίκινος ζει με την αγωνία «περιμένοντας το καραβάκι από το Λαύριο». Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη κ. Γιάννη Συρίγο, «αν και το νησί έχει κάποια αποθέματα νερού από πηγάδια, ωστόσο βασίζεται και αυτό στα υδροφόρα σκάφη. Καλό θα ήταν να έχουμε εγκατάσταση αφαλάτωσης γιατί σήμερα αγωνιούμε για το αν θα έρθει στην ώρα του το καραβάκι», σχολιάζει.
Ο δήμαρχος Ανω Σύρου κ. Φώτης Ξαγοράρης λέει στην «Κ» πως, παρά τα αυξανόμενα προβλήματα, η πόλη δεν έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της. «Είμαστε οριακά», σχολιάζει, προσθέτοντας πως ήδη σχεδιάζεται νέα μονάδα αφαλάτωσης, η οποία θα καλύψει τις επιπλέον ανάγκες. Στην Αμοργό, οι ανάγκες θα αντιμετωπισθούν με την κατασκευή τεσσάρων δεξαμενών αποθήκευσης νερού, αφού και εκεί παρουσιάστηκε πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό, όπως είπε στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Νίκος Φωστιέρης. Στη Σαντορίνη επίσης παρουσιάστηκε φέτος έλλειψη νερού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θήρας κ. Αγγελο Ρούσσο, το νησί είναι ηφαιστειογενές, με αποτέλεσμα τα μόνα υπόγεια αποθέματα να είναι στρώμα βρόχινου νερού, πάνω από το θαλασσινό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, με την πτώση της στάθμης, το γλυκό νερό να αναμειγνύεται με το θαλασσινό. «Το πρόβλημα δεν είναι στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα», τονίζει στη «Κ» ο κ. Ρούσσος. Υποβάθμιση ποιότητας νερού εξαιτίας ανάμιξής του με θαλασσινό αντιμετωπίζει και η Κέα. «Προς το παρόν υπάρχει επάρκεια, αλλά οριακά» δηλώνει ο δήμαρχος κ. Νίκος Δεμένεγας, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις απώλειες λόγω παλαιότητας των δικτύων.